Publicat: 20 Martie, 2017 - 00:33

Încep acest text cu o mărturisire: lumea s-a schimbat atât de înfiorător de mult față de tinerețea mea, încât sunt nevoit de multe ori să apelez la internet pentru a mă lămuri cu ce se întâmplă în jur. De pildă, așa am aflat ce este wattpad – o comunitate online ai cărei membri își pot posta articole, povești și cele mai trece prin cap, iar ceilalți să comenteze și să reacționeze. A apărut în 2006, s-a dezvoltat vertiginos și membrii ei utilizează îndeosebi telefoanele mobile.

Am făcut aceste precizări pentru a înțelege cum a apărut cartea pe care o prezentăm astăzi. Cristina Chiperi e o tânără acum în vârstă de vreo 18 ani, sosită cu părinții din Moldova în Italia, la Padova, pe când avea 2 ani.

La 14 ani a descoperit Wattpad, a văzut opțiunea ”Scrieți propria poveste”, a trecut la fapte și a ieșit My Dilemma. Avea 16 ani când operatorii italieni și editorii italieni au descoperit scrierea, au apreciat-o, au publicat-o și au transformat-o într-un succes internațional. Deci e vorba de un roman scris pe telefon! Câtă distanță între scrisul cu tocul cu cerneală sau mașina se scris de pe vremuri și telefon!

După primul volum, încununat cu succes, au urmate altele. E un roman de dragoste cu și pentru adolescenți. Cristina Chiperi a transferat acțiunea în Satele Unite, pentru că a visat (visează) mereu să ajungă acolo. Titlul cărții e dat de cântecul Selenei Gomez My Dilemma, foarte apreciată de tineri și adolescenți. Dacă trebuie să o încadrăm undeva, cartea e un fanfiction, adică un roman cu personaje vedete reale, unele dintre personaje chiar există în viața reală.

Eroina, Cris, elevă de liceu, are o viață armonioasă și fericită la Los Angeles, cu nenumărați prieteni și chiar iubiți, până când tatăl ei este promovat în slujbă la o filială din Florida și întreaga familie se mută la Miami. Urmează pentru adolescentă un nou liceu, noi colegi și prieteni, o relație problematică cu bad boy Cam (”băiatul ăla e cea mai mare dilemă a mea, a reușit să mă facă să-mi pierd capul după el din prima zi în care l-am cunoscut”). Dramolete de adolescenți, cât de poate de firești și de reale, dezinvoltură (puțini dintre tinerii eroi pun preț pe fidelitate), iar peste toate o admirație pentru tot ce înseamnă America (probabil pe aceasta o regăsim la toți tinerii din lume).

E evident că Cristina Chiperi admiră filmele americane cu adolescenți gossip girls și romanele pentru cei de vârsta ei (young adult) despre viața din școlile americane (apărute cu zecile în ultimii ani!). Personajele nu se prea comportă americănește, dar trecem peste asta (cum și cititorii o fac, de altfel), atmosfera e mai curând mediteraneeană. Cartea e romantică și europeană.

Titlul e inspirat, spuneam, de un cântec al Selenei Gomez, probabil cântăreața cea mai iubită de adolescente – My Dilemma is You. Într-o după-amiază de august, pe când e singură, autoarea (care se va identifica cu eroina) se plictisește îngrozitor, își pune căștile la urechi, o ascultă pe Selena Gomez cu cântecul preferat și în mintea ei prinde contur o poveste. Telefonul mobil este la îndemână, la fel și wattpadul...

În curând ceea ce va scrie ea va deveni un fenomen literar, creat online și devenit bestseller internațional.

 

Cristina Chiperi – My Dilemma is You, 2 volume. Editura Litera. Traducere din limba italiană de Bianca Paulevici.

 

Topic: 

Format: