Publicat: 9 Aprilie, 2020 - 00:00
Share

 

În mod cert, majoritatea cititorilor acestei rubrici au auzit de tânărul rege egiptean Tutankhamon (Tutankhamun), mort la 19 ani, al cărui mormânt vechi de peste trei milenii a fost descoperit la începutul secolului trecut de englezul Howard Carter, faraon fascinant pentru imensele bogății ale mormântului și masca de aur a sarcofagului. S-au scris cărți nenumărate despre faraon, s-au făcut filme, s-au organizat expoziții, aproape că unii au ajuns să se întrebe dacă va mai fi ceva de spus.

Există acum albumul fotografic excepțional pe care îl prezentăm astăzi care ne convinge că încă nu știm totul despre acest subiect, care prezintă în detaliu fabuloasele comori descoperite în 1922 de Howard Carter și care oferă o perspectivă unică asupra extraordinarei descoperiri arheologice. Zahi Hawass, născut în 1947, este secretar general al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt și director al șantierelor arheologice de la Gizeh, Saqqara și Oaza Bagariya. A făcut multe descoperiri arheologice importante și a scris numeroase articole și cărți referitoare la Egiptul Antic. Cea de față datează din 2007.

Fotografiile îi aparțin lui Sandro Vannini și redau imagini nevăzute până acum a aproximativ 200 dintre spectaculoasele artefacte găsite în situl funerar.

Volumul cuprinde 324 de ilustraţii, dintre care 317 color, precum şi 26 de planşe.
Volumul folosește obiecte selectate pentru a ilustra cei zece ani de cercetări minuțioase și de documentare desfășurate de către Howard Carter și echipa sa (introducerea explica pe larg această idee) și este structurat conform ordinii în care au fost excavate camerele din mormânt.

„Am încercat, în această carte, să răspund la multe întrebări și să o fac altfel decât în alte lucrări despre mormântului regelui Tutankhamon. Minunatele fotografii ale lui Sando Vannini sunt o parte importantă a elementului inovator al cărții de față: studiind aceste imagini, care ne dezvăluie uneori detalii greu sau imposibil de sesizat cu ochiul liber, mi-au venit idei noi, referitoare la unele dintre comorile lui Tutankhamon.

 

Zahi Hawass - Regele Tutankhamon – Comorile din mormânt. Fotografii de Sandro Vannini. Cu 324 de ilustrații, 317 color, incluzând 26 de planșe pliate. Editura RAO. Traducere din engleză de Luiza-Anca Kraft. 296 pag.

 

Topic: 

Format: