Publicat: 14 Septembrie, 2017 - 00:00

Marlon James s-a născut în 1970, e un scriitor jamaican care trăiește în Statele Unite, în Minneapolis. A publicat trei romane, cel mai recent, cel de față, încununat în 2015 cu prestigiosul premiu Man Booker, unul dintre marile premii acordate literaturii scrise în limba engleză.

Scurtă istorie a șapte crime este un roman fascinant, fascinant și tradus, cu o poveste impresionantă în care se învârt mai bine de 75 de personaje și voci și care are drept punct de plecare încercarea de asasinare din 1976 a cântărețului Bob Marley, tentativă care capătă în scrisul lui James dimensiuni mitice.

Iată cum prezintă editorii cartea: ”Pe 3 decembrie 1976, în perioada preliminară alegerilor generale din Jamaica şi cu două zile înainte ca Bob Marley să apară în concertul pentru pace Zâmbeşte, Jamaica!, menit să atenueze tensiunile politice din Kingston, şapte indivizi înarmaţi au luat cu asalt locuinţa cântăreţului. În atac au fost răniţi Marley, soţia sa şi impresarul lui, plus câteva alte persoane. Vinovaţii nu au fost prinşi şi ancheta oficială a rămas prea puţin transparentă, dar pe străzile capitalei jamaicane sângerosul eveniment a căpătat, cu timpul, proporţii aproape mitice. Scurtă istorie a şapte crime este o explorare în profunzime a acelei perioade instabile şi primejdioase din istoria Jamaicăi şi a urmărilor sale pe termen lung. Marlon James plăsmuieşte cu măiestrie cronica vieţii unui şir întreg de personaje memorabile – asasini profesionişti, lorzi ai drogurilor, jurnalişti, prostituate, agenţi CIA –, pe parcursul a treizeci de ani şi traversând mai multe continente, pentru a le reuni destinele în Jamaica anilor ‘90, radical schimbată. Palpitant şi inventiv, ambiţios şi irezistibil, Scurtă istorie a şapte crime este unul dintre cele mai fascinante şi remarcabile romane ale secolului XXI.”

„Cum am putea descrie monumentala Scurtă istorie a şapte crime? E un roman epopeic în toate sensurile cuvântului: copleşitor, mitic, excesiv şi ameţitor de complex. În plus, e brut, dens, violent, sarcastic, comic, zguduitor şi epuizant – o mărturie a ambiţiei şi talentului prodigios ale autorului.” - The New York Times

Romanul e dens, lectura e copleșitoare nu doar prin faptul că cele 654 de pagini sunt tipărite cu un corp de literă foarte mic, ci mai ales prin complexitatea personajelor, violența acțiunilor și chiar violența și realismul limbajului. Marlon James dobândește cu acest roman recunoaștere internațională.

Rareori apare în vreun roman tragedia unei întregi țări, cu războaiele între partide politice care acaparează puterea prin violență doar pentru care liderii lor să se îmbogățească, cu războaiele între bande de răufăcători, implicarea CIA în menținerea autorităților departe de influențele comunsite, traficul cu droguri în care Jamaica a devenit un popas în accesul cărăușilor columbieni spre America. La jumătatea anilor 70. cântărețul reggae Bob Marley, numit în roman scurt Cântărețul, e prins între aceste violențe, pe când urma că organizeze un concert pentru pace, este rănit într-un atentat în care mor câțiva apropiați. Iar apoi, decenii la rând, crimele inițiale cer alte crime, pentru a le absolvi, iar acestea - altele.

Concluzia nu poate fi decât una: adevărul nu va fi cunoscut vreodată.

 

 

Marlon James – Scurtă istorie a șapte crime. Editura Lietra, colecția Clasici contenmporani. Traducere din engleză și note de Ciprian Șiulea. 654 pag.

 

Topic: 

Format: