Duminică, 22 Octombrie, 2017 - 12:22

În Cehia, alegerile au fost câștigate spectaculos de un personaj, Andrej Babis, căruia i s-au lipit mai multe etichete. Cum ar fi cea de ”penal”. Sau de ”extremist de dreapta”. Va forma cu toate astea unul dintre guvernele care fac parte din hora Uniunii Europene. În Italia, inițiatorii referendumurilor care au loc astăzi, în Lombardia și Veneto, sunt și ei etichetați drept extremiști. Ca să nu mai vorbim de liderii mișcării de independență a Cataloniei. Aceste etichete sunt menite să discrediteze și să zdrobească. Dar efecul este cel scontat ?

Duminică, 22 Octombrie, 2017 - 10:57

Față de protestele unor organizații civice, regizorul Stere Gulea a decis să întrerupă filmările la seria a II-a a peliculei realizate după romanul lui Marin Preda și să realizeze un nou casting. Cele mai mari șanse pare să le aibă actorii care s-au reunit pentru această sugestivă fotografie.

Duminică, 22 Octombrie, 2017 - 00:00

Ciclul Miasma cuprinde mai multe romane: Miasma. Tratat de rezistența materialelor, Misama #1. Scârba sfântului cu sfoară roșie și cel de față, Miasma #2. Bășica Lumii și a ne’Lumii. Pentru cărțile din acest ciclu, Flavius Ardelean, scriitor născut în 1985, a fost nominalizat de două ori pentru premiul Tânărul Prozator al Anului, în cadrul Galei Tânărului Scriitor. Dar mai scris și alte cărți chiar mai interesante. Lucrează în industria de carte și trăiește în Italia.

Sâmbătă, 21 Octombrie, 2017 - 09:37

In 2005, un om a primit, de la George Soros, un buldog. El s-a apucat sa-l dreseze si să-l invete sa-i atace ne-prietenii. L-a trimis si la Bruxelles să se perfectioneze si să-si ascută dintii. Apoi, omul le dadea cateilor din sat ramasite de mancare si, din cand in cand, ca să-i sperie, le arăta licuriciul. Asta ca să nu se implice atunci când buldogul ii ataca adversarii.

Sâmbătă, 21 Octombrie, 2017 - 00:00

Michael Dobbs este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori britanici, mulțumită trilogiei House of Cards, din care prezentăm astăzi traducerea volumului al doilea. S-a născut în 14 noiembrie 1948 (aceeași zi și oră ca prințul Charles!). După absolvirea facultății, Dobbs s-a mutat în Statele Unite, a frecventat cursurile Fletcher School of Law and Diplomacy în cadrul Universității Tufts, în Medford, Massachusetts, și a absolvit în 1975, ca doctorand în studii de apărare nucleară.

Vineri, 20 Octombrie, 2017 - 21:20
Rubrică anacronică

Vești noi pentru fumători: se pregătește o mare modificare a legii anti fumat. Deputații pregătesc modificări neașteptate pentru fumătorii români: aceștia vor putea fuma în mașinile personale, indiferent de pasageri.” Pai, unde e modificarea, ca si pana acum era la fel? Car ‘va sa zică modificarea modificării intenției de schimbare...

Vineri, 20 Octombrie, 2017 - 14:02

Iată o reacție halucinantă a unui gardian. A șefului Sindicatului Gardienilor de la Penitenciarul Târgșor. Unde există 600 de deținute. Un penitenciar absolut infernal. Mai rău decât toate celelalte. Domnul Adrian Grigoroiu, staroste printre gardieni, protestează energic împotriva Legii recursului compensatoriu. Pentru a înțelege psihologia bolnavă a unor specimene de acest fel, voi intra în detalii.

Vineri, 20 Octombrie, 2017 - 13:06

A trecut un an de când jurnalismul din România a pierdut unul dintre cele mai redutabile condeie: Ion Marin. Pentru mulți dintre gazetarii pe care i-a format, vestea trecerii în neființă a mentorului lor încă nu a fost „procesată”. Unii încă mai încearcă să confirme, alții vor să-i demonstreze ceva, alții lucrează ca pe vremea când îi veghea și le făcea observații, învățându-i meserie adevărată din mers.

Vineri, 20 Octombrie, 2017 - 00:00

Un thriller psihologic ambițios, o carte care se citește cu surprinderi aproape la fiecare capitol, dar, în egală măsură, o carte foarte stufoasă și cu o acțiune foarte complicată. Autorul, Federico Axat, este un argentinian născut în 1975, de profesie inginer, care a mai publicat câteva romane, dar cel de față i-a adus consacrarea internațională – trdus în 35 de țări, cu drepturile de ecranizare achiziționate de Anonymous Content (care a produs The Revenant: Legenda lui Hugh Glass și Detectivii din California) și Campanario Entertainment.

Joi, 19 Octombrie, 2017 - 22:13

Contribuția pentru solidaritate socială nu este o taxă nouă, ci o contribuție socială corelată cu măsura privind reducerea numărului contribuțiilor sociale și cu necesitatea asigurării prestațiilor sociale de care beneficiază salariații în conformitate cu principiile care stau la baza sistemelor de asigurări sociale, cum ar fi principiul contributivităţii și cel al solidarităţii sociale”.

Joi, 19 Octombrie, 2017 - 11:05

Așa cum reiese din propriile sale declarații, Eugen Teodorovici, de două ori ministru în Guvernul Ponta, a primit cadou de la Serviciul Român de Informații, prin intermediul instituției sale de învățământ, Academia de Informații, o diplomă de absolvire a unui curs de trei luni, de la care însă a lipsit cu desăvârșire. O diplomă pe gratis. Care nu a fost acordată în schimbul muncii. Ci în schimbul a altceva. Conform Deutsche Welle, acest ”altceva” ar putea însemna sprijinul necondiționat pe care Teodorovici l-ar acorda, la rândul lui, Serviciului Român de Informații. Așa să fie?

Joi, 19 Octombrie, 2017 - 00:00

Doi remarcabil oameni de cultură, profesori universitari și specialiști recunoscuți în domeniile lor de activitate, matematicianul Viorel Barbu și filologul Eugen Munteanu, își confruntă punctele de vedere și opiniile, deseori convergente, uneori divergente, pe marginea unor teme fierbinți ale actualității academice şi culturale, în acest volum de o vervă intelectuală aparte.

Miercuri, 18 Octombrie, 2017 - 23:23

 Cei care au fost îngrijorați, pot răsufla liniștiți: pensiile nu se vor mai majora de la 1 ianuarie! Se evită astfel bulibășeala pe care ar fi generat-o „o lege stufoasă” STOP  Și nu doar atât: viziunea optimistă a PSD-ului, din programul de guvernare s-a făcut praf când - potrivit lui Dragnea - au aflat „dimensiunea grozăviei” din domeniu STOP  In schimb, prevederea potrivit căreia deținuții care nu beneficiază de „condiții europene” (adică toți) cîștigă 6 zile la lună pentru eliberare provizorie intră în vigoare de astăzi.

Miercuri, 18 Octombrie, 2017 - 11:47

În Marea Neagră au fost localizate zăcăminte imense de gaze și petrol. Un motiv pentru autorități de a vorbi insistent despre independența energetică a României. Asigurată de gigantul american Exxon. Care, de altfel a și concesionat cele mai multe perimetre. Ca să existe independență energetică, e necesar ca o bună parte din rezultatul exploatării să ajungă la noi. Sub formă de gaze și petrol, dacă vorbim de Exxon și sub formă de gaze doar, dacă vorbim de Chevron, care are în plan exploatarea zăcăminteleor terestre prin fracturare hidraulică.

Miercuri, 18 Octombrie, 2017 - 10:39

Miercuri, 18 Octombrie, 2017 - 10:27

 Cea mai scurtă și mai austeră festivitate de depunere a jurământului (fără discursuri și șampanie) a avut loc la Cotroceni, cu cei trei miniștri noi pe care - spre surprinderea Alianței - Iohannis i-a acceptat fără să crâcnească, în ciuda suspiciunilor penale din jurul a doi dintre ei STOP  Doar cinci membri ai Guvernului, în frunte cu Tudose, au asistat, președinții celor două Camere boicotând - după cum promiseseră - evenimentul STOP  Absența lui Dragnea și Tăriceanu a părut să-i fi provocat președintelui palpitații - așa a fost interpretat gestul său de

Miercuri, 18 Octombrie, 2017 - 00:00

Ion Raţiu (1917-2000) s-a născut la Turda. La vârsta de 21 de ani a obţinut licenţa în Drept. După ce a absolvit cursurile Şcolii de ofiţeri de rezervă de la Craiova, a fost trimis în Regimentul 31 Artilerie din Cluj.

Paul Andronic, pe podium
Marţi, 17 Octombrie, 2017 - 17:17
În 2018 campionul va participa la cel puțin o etapă europeană de viteză în coastă

S-a încheiat și ultima etapă a Campionatului Național de Viteză în Coastă 2017. Campionatul din acest an a avut 8 etape, iar ultima a fost Trofeul Opel, ce a avut loc la Brașov în weekendul 14-15 octombrie.

Marţi, 17 Octombrie, 2017 - 13:00

La ora la care postez această analiză, nu se știe cum va reacționa președintele Kaus Iohannis în raport cu propunerile de minștri. Și nici măcar nu mai contează. De aceea, mă și grăbesc să constat că liderii majorității au intrat într-un meci tembel. În care joacă singuri, la perete. Fără a aștepta lovitura lui Iohannis. Joacă la perete și se bat singuri.

Marţi, 17 Octombrie, 2017 - 10:10

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Marţi, 17 Octombrie, 2017 - 00:00

James Oliver Rigney, Jr., cunoscut ca scriitorul Robert Jordan (1948-2007) a fost un autor american de fantasy epic, cunoscut mai ales pentru seria Roata Timpului - șapte volume masive, traduse toate și la noi, la aceeași editură: Ochiul lumii, În căutarea cornului, Dragonul renăscut, Umbra se întinde, Focurile cerului, Seniorul Haosului și romanul de față, Coroana de săbii.

Luni, 16 Octombrie, 2017 - 21:59

@ Cei care au fost îngrijorați, pot răsufla liniștiți: pensiile nu se vor mai majora de la 1 ianuarie! Se evită astfel bulibășeala pe care ar fi generat-o „o lege stufoasă” @ Și nu doar atât: viziunea optimistă a PSD-ului, din programul de guvernare s-a făcut praf când - potrivit lui Dragnea - au aflat „dimensiunea grozăviei” din domeniu @ In schimb, prevederea potrivit căreia deținuții care nu beneficiază de „condiții europene” (adică toți) cîștigă 6 zile la lună pentru eliberare provizorie intră în vigoare de astăzi. Asta ca să nu ne mai amendeze CEDO @ Se vor goli pușcăriile - crede Toader - iar cei puțini rămași vor beneficia de condiții mai bune, deși nu și de reduceri @ Cu legile justiției se va merge în Parlament, după ce va fi consultată Comisia de la Veneția în legătură cu prezența sau absența președintelui printre decidenții numirii procurorilor, deși decizia finală va aparține legislativului @ Să revenim însă la pensii: tot Dragnea ne explică faptul că Pilonul 2, cel privat,  nu va mai fi obligatoriu, ca până acum. Doar cine vrea va mai plăti...@ Plin de entuziasm, noul ministru al Transporturilor, rotofeiul Stroe, se angajează că în ministerul său se va lucra 30 de zile pe lună. Chiar și în februarie? - întreabă naiv Tudose @ A fost semnat documentul prin care România se angajează ferm  să cumpere rachete Patriot. Ambasadorul Klemm, artizanul afacerii, a fost de față. Să nu vă mirați dacă după ce se va retrage din diplomație, se va întâmpla să reprezinte concernul Raytheon. Poate chiar în România, după modelul Gitenstein, cu Fondul Proprietatea. @ Secvență de râsu-plânsu la TVR, cu Teodorovici care se „descoperă” cu inconștiență, mărturisind că a absolvit un curs postuniversitar la SRI fără să treacă pe acolo și primind diploma acasă @ Cică ar fi vreo 1400 de astfel de absolvenți răsfirați prin toate instituțiile @ Falimentul Agenției de turism OMNIA a produs o gaură de 7 milioane de euro. 244 de turiști au rămas blocați prin destinații exotice, fără servicii plătite. Patronul Negru s-a sinucis aruncându-se de la etajul 9 și nimeni nu știe ce-a făcut cu banii @ Scandalul sexual din America reverberează sub sloganul „me too”. Ies la iveală nenumărate femei hărțuite și violate, care au tăcut mâlc zeci de ani. Ar fi interesant de evaluat raportul cu femeile care au folosit și folosesc sexul ca instrument practic de promovare și de succes în carieră... @ Cea mai scurtă și mai austeră festivitate de depunere a jurământului (fără discursuri și șampanie) a avut loc la Cotroceni, cu cei trei miniștri noi pe care - spre surprinderea Alianței - Iohannis i-a acceptat fără să crâcnească, în ciuda suspiciunilor penale din jurul a doi dintre ei @ Doar cinci membri ai Guvernului, în frunte cu Tudose, au asistat, președinții celor două Camere boicotând - după cum promiseseră - evenimentul @ Absența lui Dragnea și Tăriceanu a părut să-i fi provocat președintelui palpitații - așa a fost interpretat gestul său de a ține mâna la piept @ Plenul parlamentului a votat împotriva acceptării cererii DNA de anchetare a Rovanei Plumb în dosarul insulei Belina (între timp s-a constatat că aceasta nu e insulă, ceea ce schimbă datele problemei). Prompt, neobositul ambasador american a dat un comunicat în care îi ceartă din nou pe aleșii care refuză să accepte ideea votului imperativ, atâta timp cât Constituția le permite să-și exprime opiniile @ La Bruxelles a avut loc o ședință organizată „sub acoperire” de Monica Macovei, în care unei delegații ucrainiene i s-au dat lecții de anticorupție, primite cu reticență atât de vecini cît și de europarlamentarii și delegații români prezenți. Unul dintre aceștia a avut chiar tupeul să o întrebe pe invitata specială Codruța Kovesi ce a căutat în sufrageria lui Oprea și de ce a mințit când a afirmat că nu are legături cu politicienii @ Câțiva procurori din CSM s-au repezit la beregata blândului președinte al Curții Constituționale, Valer Dorneanu, acuzându-l că aduce atingere din interior Justiției prin afirmația făcută la TV  că acuzațiile din dosarul „Bombonica” nu vizau acte de corupție, ci abuzul în serviciu @ Procurorul Eva, cel care i-a confecționat dosarul „ICA” lui Voiculescu, a fost condamnat la doi ani de închisoare. Iar judecătoarea care l-a condamnat pe mogul la zece ani și „confiscare extinsă”, Camelia Bogdan, a fost dată afară din magistratură. Cine urmează pe lista blestemelor? @ Discuțiile dintre BNR și reprezentanții parlamentului în legătură cu soarta Arenei Progresul par să fi ajuns la un consens: Banca Națioală va primi în compensație niște terenuri ale statului pe care se află clădiri care îi aparțin, iar arena va trece în posesia Primăriei Capitalei. Set și meci câștigat de Țiriac!  @ Lista celor trei miniștri care ar urma să-i înlocuiască pe demisionari a fost trimisă la Cotroceni și se așteaptă cu emoție reacția președintelui. Pentru că nu au întârziat să apară contestările și suspiciunile de neîndeplinire a criteriilor de integritate: Paul Stănescu ar avea un dosar la DNA din 2005 (!?), iar Stroe, pe când era licean, și-ar fi turnat niște colegi la Securitate @ Un lucru este cert: fie că vor fi acceptați, fie că vor fi înlocuiți, la depunerea jurământului nu vor fi asistați nici de Dragnea și nici de Tăriceanu, ambii anunțând că nu vor mai pune piciorul la Cotroceni atâta timp cât Iohannis va face declarații ca cele de săptămâna trecută @ În virtutea prerogativelor sale, ministrul Toader a participat la ședința CSM în care a fost discutată prestația echipei de la Inspecția Judiciară care a efectuat controlul la DNA. Disputa dintre adjunctul de la IJ și șefa de la DNA (care a agitat din nou „bilețelul”) i-a dat ministrului senzația că asistă la anchetarea inspectorilor de către procurori @ O certitudine a controlului rămâne faptul că inspectorii au depistat cinci abateri disciplinare ale Codruței Kovesi, în legătură cu care ministrul a spus că vor trebui luate măsuri @ Angajamentul luat de ministrul Daea  la începutul mandatului, că fermierii își vor primi la timp alocațiile pentru terenuri a fost îndeplinit: pe 16 0ctombrie „fix” au început plățile de la APIA de 42 milioane euro către 25.000 de fermieri. Pentru prima dată la timp, în ultimii 10 ani! @ Tudose a mai făcut un pas îninte în exersarea mersului cu spatele: SPLIT TVA nu va mai fi obligatoriu, de la 1 ianuarie 2018. Iar ce nu e obligatoriu, nu e...@ O fake news care bagă periodic spaima în prestatorii de servicii este aceea că Finanțele ar avea de gând să impoziteze bacșișul. Instituția dezminte, demn, zvonul. Are treburi mai serioase (AMBIDEXTRU)

Luni, 16 Octombrie, 2017 - 20:45

Peste 70% dintre pietoni traversează neregulamentar cel puţin ocazional

Luni, 16 Octombrie, 2017 - 16:32

Crime Scene Press, singura editură de la noi care publică exclusiv romane polițiste, condusă cu mână de fier de neobosiții George Arion și Alexandru Arion, a publicat un nou roman semnat de Stelian Țurlea – Ești pe cont propriu.

Romanul continuă, într-un fel, acțiunea din romanul Săptămâna nebună, care a încântat cititorii anul trecut.

Luni, 16 Octombrie, 2017 - 14:07

Primim din ce în ce mai multe informații și mai consistente în sensul că România a început să își joace în stil mare interesele geopolitice. Mai precis, Guvernul României. Acesta întreprinde demersuri insistente alături de statele de la Visegrad, cărora li s-au adăugat și alte țări din fostul bloc comunist, în sensul de a se detașa ca un grup distinct și ca un centru distinct de putere de nucleul dur al Uniunii Europene, dominat de Germania. Pentru a nu rămâne politica noastră extrenă în șpagat, ar fi necesar ca și președintele Klaus Iohannis să meargă în aceeași direcție

Luni, 16 Octombrie, 2017 - 11:49

A devenit un fapt cotidian dacă mă gândesc că, aproape, nu există săptămână ca în lume să nu fie un carnagiu de oameni oneşti ai acestei planete, la care omenirea este luată, totdeauna, prin surprindere. Mor zeci- sute-mii de fiinţe umane, care nu erau vinovate de nimic, doar că s-au aflat într-un loc nepotrivit, la un moment nepotrivit.

Luni, 16 Octombrie, 2017 - 10:07

Decizia președintelui Klaus Iohannis de a participa sâmbătă la inaugurare unui teren privat de golf este aspru criticată în spațiul public. B1.ro a relatat că șeful statului s-a deplasat la evenimentul privat organizat de un afacerist controversat ce este apropriat de cercul Grupului PSD de la Cluj.

Luni, 16 Octombrie, 2017 - 08:50

Acesta este unul dintre articolele pe care nu as fi dorit a le scrie. Voi face totusi un efort de a contura cel putin motivul pentru care m-am aventurat in asternerea pe hartie a catorva amintiri.

Luni, 16 Octombrie, 2017 - 00:00

Iacob Florea s-a născut în 1958, în localitatea Negri, județul Bacău. A fost consilier guvernamental, a lucrat în cadrul Autorității Electorale Permanente, apoi în cadrul Institutului Cultural Român la București, iar din 2014 este coordonator de programe la Institutul Cultural Român Mihai Eminescu de la Chișinău. În paralel, ca jurnalist, a fost redactor șef la diferite reviste (Ateneu, Meridian 27, Tribuna învățământului și Punctul critic) și a colaborat consistent la altele.

Luni, 16 Octombrie, 2017 - 00:00
A apărut numărul pe octombrie al popularului magazin

Una dintre dilemele existențiale ale contemporaneității ar putea fi sintetizată în trei cuvinte: Slab sau gras? Este, dealtfel, titlul popularului magazin editat de Tonica Group, al cărui număr pe luna octombrie se află la chioșcuri. Vă propunem, în avanpremiera lecturii, editorialul Otiliei Ostroțki.

Subscribe to Comentariu