Luni, 16 Ianuarie, 2017 - 15:24

Problema interdicţiei ca persoanele condamnate penal să ocupe funcţii ministeriale a creat remarcabile tulburări în mediile româneşti. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu privirea la legea care a stabilit respectiva interdicţie (legea 90/2001), cerând să fie verificată constituionalitatea ei. Preşedinţia României a apreciat acest demers ca fiind inoportun întrucât desfiinţarea unui asemenea impediment legal pe motiv de necostituţionalitate ar îngreuna lupta împotriva corupţiei.

Luni, 16 Ianuarie, 2017 - 15:18

Fostul premier Victor Ponta comentează, într-o postare pe Facebook, situaţia din România, precizând că a ajuns la concluzia că „sistemul securist“ din ţara noastră a ajuns din nou la „momentul 2012“, apelând la ajutor din străinătate autunci când constată că Parlamentul, Guvernul şi poporul sunt împotriva sa.

Ponta consideră că metodele folosite acum seamănă foarte mult cu cele folosite în anul 2012 şi se întreabă dacă Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au învăţat din slăbiciunile sale de atunci, ca şi ale lui Crin Antonescu.

Luni, 16 Ianuarie, 2017 - 13:46

Se spune că există niște anchete sensibile și spectaculoase în curs. Legate de cazul Coldea. Una, în interiorul Serviciului Român de Informații, inițiată de Diviziunea de protecție internă. Alta urmează să fie declanșată, în Parlament, de către Comisia de supraveghere a activității SRI. În fine, se anunță și crearea unei Comisii parlamentare speciale de anchetă, cu un spectru mai larg, generalul Florian Coldea urmând, și aici, să devină una dintre ținte. Nimeni nu își face iluzii în ceea ce privește aflarea adevărului din interirorul SRI.

Luni, 16 Ianuarie, 2017 - 10:52

Am scris aceste rânduri în urmă cu zece ani. Mai exact pe 5 mai 2007. Nu pot decât să fiu uimit de cât de puține lucruri s-au schimbat între timp și cât de actuale rămân teme de dezbatere publică care fac acum un vârf de interes. Atunci Coldea se afla la prima „punere la dispoziție” în urma căreia a revenit nestingherit, continuându-și marșul triumfal spre apogeul de putere și manipulare la care a ajuns acum...

Luni, 16 Ianuarie, 2017 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Luni, 16 Ianuarie, 2017 - 09:41

Suspendarea generalului Coldea - punerea la dispoziţie, cum se zice la militari - a stârnit emoţii multe, dar efecte nule. Probabil că opozanţii săi din interior - frustraţi din diferite motive, invidioşi, cândva nedreptăţiţi, aspiranţi la funcţii mai mari şi alţii asemenea - jubilează sau mustăcesc cu subînţeles. Majoritatea celor care resimt presiunile sistemului neosecurist - instaurat de Băsescu şi desăvârşit de Iohannis - speră şi ei ca această scoatere temporară din joc a lui Coldea să fie definitivă şi că, astfel, lucrurile se vor schimba.

Duminică, 15 Ianuarie, 2017 - 18:57

Mai există vreo formă de viaţă în România în afara noii Securităţi ? Cultură, cercetare, artă, ceva ? Meserii, idealuri, viitorul copiilor ? De bine ce am făcut o „revoluţie” violentă (sau ne-a fost făcută de sovietici şi de alţii), ne trezim astăzi într-o republică militarizată, poliţienească, o republică a procurorilor. Am desfiinţat serviciul militar obligatoriu, avem o armată micuţă, pusă cu totul la dispoziţia partenerului strategic, dar avem cele mai numeroase servicii secrete din Europa pe cap de locuitor.

Duminică, 15 Ianuarie, 2017 - 14:07

Percep un pericol. Societatea riscă să cadă dintr-o extremă în alta. Fie omagiem peste măsură virtuțile Serviciului Român de Informații, fie desconsiderăm instituția. Aceste extreme sunt cu atât mai vizibile acum, când SRI traversează o criză de imagine generată de prestații dubioase ale directorului său operativ, de curând suspendat, dar nedemis. În realitate, acum este nevoie, mai mult decât oricând, de o analiză echilibrată.  

Duminică, 15 Ianuarie, 2017 - 09:08

 

Coldea a avut o carieră cinstită, de ofițer patriot, până când a fost avansat prim-adjunct, de către Băsescu, și a trebuit să aleagă între calea ușoară și calea grea.

Duminică, 15 Ianuarie, 2017 - 00:22

Cuvântul corporatist e mai vechi în limba română, se referă în special la o anume doctrină, dar sensul în care se utilizează de regulă este nou, a apărut și s-a impus după 1990 și se referă la oamenii care lucrează într-o mare firmă internațională, care se disting prin limbaj (plin de anglicisme și de expresii de multe ori iritante), îmbrăcăminte, chiar o anume cultură.

Sâmbătă, 14 Ianuarie, 2017 - 18:33
"Putem investiga ce firme are SRI și în ce organe de presă au acțiuni direct sau indirect?

Politologul Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice Române, face afirmaţii grave într-un editorial în care analizează situaţia după suspendarea generalului SRI Florian Coldea.

Sâmbătă, 14 Ianuarie, 2017 - 18:00

Urmăresc cu multă atenţie modul în care evoluează societatea Oltchim SA şi am mai scris despre ce se întâmplă acolo – https://constantinnita.wordpress.com/2016/08/24/s-o-s-oltchim/ Fac acest lucru deoarece m-am implicat foarte mult în eficientizarea acestei companii. Fără decizia mea de a găsi o soluţie pentru punerea în exploatare a secţiei de oxo alcooli probabil că nu mai vorbeam de Oltchim astăzi.

Sâmbătă, 14 Ianuarie, 2017 - 00:12

”Dicționarul de tehnici creative este ediția a doua la Mașina de idei, titlul sub care a apărut acum zece ani. Motivele reeditarii sunt cât se poate de clare: tirajul primei ediții - nu tocmai mititel, mai ales când e vorba de piața de carte din România de astăzi - s-a vândut destul de demult și cât se poate de complet; iar de vreo câțiva ani Mașina poate fi văzută circulând, în diverse secvențieri, ca tot mai dese "xeroxuri" și "pedefeuri".

Vineri, 13 Ianuarie, 2017 - 20:44

Acum, când sunt câteva semne că nu mai există cale de întoarcere și, deși declarațiile, repetate și mai ales incendiare, ale lui Sebastian Ghiță nu și-au primit un răspuns răspicat, convingător, încep să cred că am ajuns la vorbele lui Arghezi: ,,Aduceți cerneala, se face socoteala’’. Deie Domnul să fie așa, pentru că este nevoie să tragem linie și să vedem cine și unde a greșit?

Vineri, 13 Ianuarie, 2017 - 20:32

 

Amnistia si gratierea sunt masuri de politica penala care transpun in practica o anumita conceptie asupra raportului dintre siguranta publica si coeziunea sociala. Aceasta politica nu are nici o legatura cu competentele autoritatii judecatoresti, limitate la aplicarea legilor adoptate de puterea legislativa, Parlamentul.

Vineri, 13 Ianuarie, 2017 - 18:42

Primăria Sectorului 2 continuă acțiunea de curățare şi transport al zăpezii de pe principalele artere şi intersecții din Sectorul 2, având în vedere prognoza meteo care anunță că săptămâna viitoare, de marţi până duminică, va urma un nou val de ninsori.
Pe această cale, facem un apel la populaţie să nu parcheze maşinile pe carosabil, în acest fel sprijinind acţiunea de deszăpezire şi transport al zăpezii.
Menţionăm faptul că, pentru perioade scurte, Poliţia Locală Sector 2 va închide arterele de circulaţie în zonele unde se va interveni pentru deszăpezire.

Vineri, 13 Ianuarie, 2017 - 15:35

Pecetea morții, noul roman semnat de Veronica Roth, va fi publicată în 33 de limbi – inclusiv în România, de Editura Corint - și va avea o lansare internațională simultană pe data de 17.01.2017. Un eveniment care are loc la o scară atât de amplă reprezintă o dovadă a faptului că Veronica Roth a construit o serie de personaje cu care oricare cititor, indiferent de mediu, poate să relaționeze ușor și un indiciu despre cât de divers este publicul acestei scriitoare.

Vineri, 13 Ianuarie, 2017 - 14:03

Nu încape nicio îndoială, generalul cu patru stele Florian Coldea a fost decăzut. În consecință, la SRI, vom vedea importante schimbări în vârful piramidei. Cutremurul Coldea, însă, va avea și consecințe structurale și în politica generală a celui mai important serviciu secret din România. Din această perspectivă, vidul creat prin îndepărtarea directorului operativ este, pentru moment, mult mai amplu decât își imaginează cetățenii și chiar analiștii. Reverberațiile unor mutații se vor resimți atât în plan intern, cât și în plan extern.

Vineri, 13 Ianuarie, 2017 - 11:19

Sunt ani de zile de când semnalez faptul că, la Cotroceni, a funcționat un grup criminal organizat. Și că, acolo, principalul intermediar al lui Traian Băsescu, care a condus toate operațiunile frauduloase, a fost Daniel Moldoveanu, consilierul său în materie de securiate. De fapt, șeful Comunității Naționale de Informații, o instituție creată tot de Băsescu. Acest Moldoveanu ținea în mâna sa toate firele unei prestidigitații prin care sume enorme din banii publici au fost sifonate. Și iată, în fine, procurorii îmi dau dreptate.

Vineri, 13 Ianuarie, 2017 - 11:15

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a făcut luni, la ieşirea de la întâlnirea cu ministrul Justiţiei, un ghiveci de declaraţii, amestecând problema graţierii cu „înalta misiune“ pe care procurorii o au în societate.

Vineri, 13 Ianuarie, 2017 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Joi, 12 Ianuarie, 2017 - 17:47

A fost un show extraordinar. Cu un public de fani care au aplaudat aproape continuu. O iesire din scena spectaculoasa. Un discurs despre realizari si neimpliniri dar mai ales un discurs despre democratie. Multimiri pentru familie si colaboratori. Privind retrospectiv pare evident ca timp de opt ani presedintele Obama nu a fost foarte preocupat de zona noastra, lasand „controlul” catre vicepresedintele Biden si Victoria Nuland. Sigur, erau numeroase alte prioritati de politica externa.

Joi, 12 Ianuarie, 2017 - 10:48

Mă știam cu o hipertensiune pe care am dobândit-o în exercițiul cotidian al anilor de gazetărie practicați în ambele sisteme politice, care au numitorul comun al stressului cotidian. Am încercat să conviețuiesc pașnic cu ea, ajungând chiar să o sfidez (da de ce să iau atâtea pastile, când m-aș putea descurca și fără ele? - am cugetat eu într-un moment de irealism), pentru ca zilele trecute să capotez jalnic: o sincopă de niște secunde bune m-a desprins de realitate intr-un mod brutal. Reacția aproape instinctivă a fost să mă îndrept cât am putut de urgent la... Urgență.

Joi, 12 Ianuarie, 2017 - 10:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Joi, 12 Ianuarie, 2017 - 09:55

Preşedintele Iohannis l-a chemat  la Cotroceni pe premierul Grindeanu întrucât – spunea purtătoarea de cuvânt – „există îngrijorări“ legate de bugetul pe anul viitor. În prealabil, ar fi trebuit să-l cheme pe Cioloş, să-l întrebe cum e cu gaura de 10 miliade lei.

Joi, 12 Ianuarie, 2017 - 00:15
Strania tripletă “post imperială” din Orientul Mijlociu și protectorii tăietorilor de capete

Afirmatia de la punctul 2 priveste schimbarea radicalà intervenità, dupà implicarea Rusiei – initial cu mijloace prin excelentà diplomatice – in ceea ce nu poate fi denumit “ràzboi civil sirian” deoarece sunt mult prea multi factori externi implicati in conflict, si nici “criza sirianà”, intrucat definitoriu pentru o crizà este caracterul ei violent si pasager, indiferent de intensitatea conflictului. (O analiză de Grigore Arbore)

Miercuri, 11 Ianuarie, 2017 - 14:33

Traian Basescu, in fosta sa calitate de presedinte al Romaniei, dar si ulterior, si generalul Marcel Opris, seful STS, au incalcat grav prevederile legii penale, iar procurorii au obligatia sa se autosesizeze. Si unul si altul se fac vinovati pentru interceptari ilegale si pentru utilizarea acestora prin incalcarea actelor normative in vigoare. Iar dovezile exista.

Miercuri, 11 Ianuarie, 2017 - 10:23

Zece miliarde de lei inseamna doua miliarde de euro. O suma colosala reprezentand nu mai putin de 5% din Produsul Intern Brut al Romaniei, de peste doua ori bugetul marit al Apararii, mult mai mare decat bugetul Invatamantului. Aceasta suma este, astazi, reclamata de domnul Liviu Dragnea si face obiectul unei investigatii perfect legitime a celor doua comisii de buget-finante ale Parlamentului Romaniei. Daca acesti bani lipsesc, care este explicatia?

Miercuri, 11 Ianuarie, 2017 - 10:16

Noul ministru al Justiţiei nu are o situaţie de invidiat. Restanţele faţă de popor ale PSD în materie de revenire a ţării la democraţie sunt imense. Iar acest lucru nu este posibil fără intervenţii hotărâte în legislaţia care i-a permis lui Băsescu să instaureze statul neosecurist.

Miercuri, 11 Ianuarie, 2017 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Pagini

Subscribe to Comentariu