Miercuri, 20 Iunie, 2018 - 00:00

”Pot să studiez și de aici, dar este important să întâlnești oameni, practicanți, ca să înțelegi. Nu toate pot fi învățate din cărți.Trebuie să le vezi.” Drept care profesorul preot Ioan Chirilă merge an de an, din 1994, în Israel, să afle. Interviul adunat în cartea de față spune totul despre țară, credință, pelerinaje, istorie.

Marţi, 19 Iunie, 2018 - 14:52

Din nou avem parte de un scandal cât Casa Poporului. În miez de noapte, parlamentarii Opoziției au protestat prin gesturi obscene. Din ce cauză? La mult timp de la crearea actualei majorități, în fine, avem un nou Cod de procedură penală. Vorba vine! Avem doar o lege votată. Și atâta tot. Până la promulgare, urmează o mare aventură. Dar, una peste alta, se poate spune că, în fine, PSD plus ALDE au încheiat parcursul unei etape importante.

Marţi, 19 Iunie, 2018 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Marţi, 19 Iunie, 2018 - 00:00

Sebastian de Castell a absolvit Facultatea de Arheologie, dar după patru ore petrecute pe un șantier arheologic a înțeles că nu-I place o asemenea meserie. A ajuns muzician, coregraf, designer web și s- apaucat de scris. Cartea de față, apărută în 2014, este romanul său de debut și a obținut nominalizarea pentru cel mai bun roman fantasy și mai multe premi de debut. Trăiește în Canada, la Vancouver.

Luni, 18 Iunie, 2018 - 21:07

A fost desecretizat Protocolul dintre SRI și ÎCCJ - poate cel mai nociv act de încălcare flagrantă a regulilor democratice. Deși pare că ar fi fost semnat de fostul președinte al Înaltei Curți, Nicolae Popa, acesta contestă și spune că semnătura sa apare la o zi după ce el se pensionase @ Protocolul este cu bucluc și riscă să arunce în aer zeci de condamnări care s-au bazat pe probe obținute ilegal @ A venit la București urmașul „comisarilor” democrați Nuland și Gordon, cei care descindeau aici pentru a da instrucțiuni instituțiilor de forță pe care americanii le controlau prin oameni plasați în interior. Wess Mitchell, adjunct al Secretarului de Stat, este mai subtil și mai eficient, remarcând progresele făcute de România în aproprierea democrației și a statului de drept @ Se face caz prin cercurile în care România a fost identificată (fără nici un fel de probe) că ar fi găzduit „închisori CIA” de prețul pe care l-ar fi plătit americanii pentru acest serviciu: 8 milioane dolari @ Aparent fără nici un motiv, directorul SRI  Eduard Hellvig face o vizită în Serbia, unde a fost primit de premierul Vucic. Se speculează că tema întâlnirii ar fi extrădarea lui Ghiță, înainte de a mai fi achitat în vreunul dintre dosarele aflate pe rol @ Dealtfel ,Vlad Cosma tocmai și-a retras denunțurile pe care i le dictase Negulescu-Portocală în aceste dosare @  Senatorul liberal Daniel Zamfir a „emigrat” la ALDE înainte să apuce Orban să îl dea afară în mod statutar @  La ușa lui Tăriceanu au cam început să se înghesuie liberalii „ceilalți” @ Orice mișcare în PSD, inclusiv validarea lui Vlase ca director SIE este blocat în până joi.  Ziua Z în care urmează să se pronunțe sentința în explozivul dosar „Bombonica” (AMBIDEXTRU)

Luni, 18 Iunie, 2018 - 12:46

 ...o consecinţă a stabilităţii instituţiilor statului. O.A.D.O. a manifestat în permanenţă o preocupare majoră pentru cunoaşterea modului în care acţionează organele abilitate ale statului, în domeniul asigurării siguranţei civice, pentru prevenirea şi combaterea acelor fapte şi manifestări prin care se încalcă sau se aduc atingeri, de orice fel. dreptului fundamental al fiecărei fiinţe umane la viaţă, sănătate, integritate fizică şi de a dispune nestingherit de avutul său. în acest sens.

Luni, 18 Iunie, 2018 - 12:17

Ofensiva declanșată de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, împotriva PNL este un succes garantat. Această mișcare vizează electoratul vulnerabil al Partidului Național Liberal. Scopul urmărit este acela de a trece cât ai mulți votanți ai fostei Drepte liberale în tabăra noii Drepte. În tabăra ALDE. Care sunt pârghiile pe care Tăriceanu le pune în mișcare? De ce este sigur succesul acestei operațiuni?

Luni, 18 Iunie, 2018 - 10:22
Intr-un articol din The New York Times ea dă în vileag mașinațiunile corupției împotriva sa

Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a afirmat, într-un interviu comandat de sponsorii săi în The New York Times în legătură cu situaţia politică de la Bucureşti.

Luni, 18 Iunie, 2018 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Luni, 18 Iunie, 2018 - 00:00

Nicolae Popa este un scriitor basarabean, născut în 1959. A debutat în 1983 cu un volum de versuri, a publicat mai multe romane și volume de povestiri, a primit mai multe premii literare, a lucrat și lucrează ca ziarist. Este considerat de criticii literari un optzecist important și un reprezentant de seamă al postmodernismului la Chișinău, deși autorul însuși nu se recunoaște ca postmodern.

Duminică, 17 Iunie, 2018 - 20:51

Buimăciți de decizia lui Iohannis de a numi un șef la SIE de unde nimeni nu se aștepta. Politicienii baleiaza între stupoare și suspiciune. Cei mai nedumeriți sunt chiar colegii lui Vlase, pe care îl chem bănuiesc de trădare, în timp ce liberalii se consolează cu ideea că Iohannis știe ceva ce ei nu au aflat încă STOP  Se speculează că, în linia paradoxurilor actualei guvernări, coaliția ar putea să voteze împotriva numirii!

Duminică, 17 Iunie, 2018 - 07:48
Teodorovici zice că nu este importantă sursa de finanțare

"Într-un proiect nu e importantă sursa de finanţare, este important să faci acel proiect, iar guvernul, prin Ministerul de Finanţe, să aleagă cea mai facilă, utilă, ieftină sursă de finanţare. A fost o discuţie cu cei de la Ministerul Transporturilor. Dânşii (n.r. ministerul Transporturilor) au găsit o variantă mai rapidă de a face lucrurile să se întâmple pe acest sector Comarnic - Braşov. Nu este importantă partea de finanţare, este importantă calea de a implementa un astfel de proiect", a declarat Eugen Teodorivici, ministrul Finanţelor, la Constanţa

Duminică, 17 Iunie, 2018 - 07:20

Refuzul Președintelui Iohannis de a se conforma Deciziilor CCR, refuz care, pentru orice om de bun simț, a depășit limita întârzierii rezonabile, nu mai ține de confruntarea dintre republica parlamentară (prevăzută de Constituție) și republica semiprezidențială (dorită de Președinții care nu vor să fie mediatori, ci jucători). El substituie democrația pluralistă cu democrația populară. Ceea ce este mai mult decât o schimbare de regim. Este o schimbare de sistem.

 

Duminică, 17 Iunie, 2018 - 07:17

În toiul războiului legat de decizia CCR, Klaus Iohannis a scos asul din mânecă. Acesta as se numește Gabriel Vlase și este cea mai dură provocare de dată recentă la adresa majorității PSD plus ALDE. Cum se va apăra Coaliția? Din nou, președintele dovedește că este rău intenționat. Dacă lucrurile ar fi stat altfel, el nu ar fi așteptat doi ani pentru a face o nominalizare la șefia spionajului românesc. Și, în al doilea rând, ar fi procedat ca la carte. S-ar fi consultat și pus de acord în prealabil cu liderii majorității. Procedând cum a procedat, le-a înfipt un cuțit în spate.

Duminică, 17 Iunie, 2018 - 07:08

România a pierdut în ultimii ani câţiva dintre puţinii ei istorici majori. Mai întâi l-am pierdut pe Florin Constantiniu, considerat de confraţi cel mai pur, cel mai dotat talent moral şi ştiinţific al generaţiei sale. Foarte recent i-am pierdut, unul după altul, la scurt timp, aşa cum se şi născuseră, pe Dinu C. Giurescu şi pe Mircea Maliţa. Cei doi chiar au semnat împreună o splendidă carte de istorie despre anii ’60 (Zid de pace, turnuri de frăţie. Deceniul deschiderii :1962-1972).

Duminică, 17 Iunie, 2018 - 00:00

Miercuri, 30 mai 2018, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au participat, în foaierul Ateneului Român, la lansarea albumului “Regele Mihai I. Loial tuturor”, publicat de Editura Corint.

Sâmbătă, 16 Iunie, 2018 - 13:14

Rezolvarea unui diferend are trei premise: 1. Să definești esența conflictului sau, cu alte cuvinte, să cazi de acord cu celălalt în legătură cu ceea ce nu ești de acord. 2. Să accepți renunțarea la tabuuri sau, altfel spus, să abandonezi “corectitudinea politică”; mai exact ipocrizia politicianistă. 3. Să folosești memoria numai pentru a analiza rațional greșelile trecutului iar nu pentru a-i perpetua emoțiile; adică să faci ca imaginația să bată memoria ori ca memoria să nu inhibe, ci să înaripeze imaginația.

 

Sâmbătă, 16 Iunie, 2018 - 11:37
Lucrările artistei din România s-au bucurat de un binemeritat succes

Pe 12 iunie s-a deschis Târgul Internațional de Artă Paper Positions de la Basel, Elveția, în cadrul căruia Galeria SENSO din România prezintă lucrările din ciclul #fast food ale artistei Ana Ștefania Andronic BUZU. Aceste creații ”ce propun un decorativism complex, impregnat de simboluri şi sugestii grafice” au fost expuse la începutul acestui an  (4 - 31 ianuarie) și în Austria, la Five Plus Art Gallery din Viena.

Sâmbătă, 16 Iunie, 2018 - 10:52

Marcând în minutul 4 al întîlnirii de la CM cu Spania, Cristiano Ronaldo (33 de ani) a stabilit record incredibil. Portughezul e primul fotbalist din istorie care reuşeşte să înscrie la nu mai puţin de opt turnee majore la care participă. Lustianul are 83 de goluri marcate pentru naţionala Portugaliei.

Lusitanul a punctat la Euro 2004, Cupa Mondială 2006, Euro 2008, Cupa Mondială 2010, Euro 2012, Cupa Mondială 2014, Euro 2016 şi, acum, Cupa Mondială 2018.

Sâmbătă, 16 Iunie, 2018 - 10:30
De președinte PMP. Nu și de senator...

Partidul Miscarea Populară (PMP) se reuneşte sâmbătă, la Palatul Parlamentului, într-un Congres extraordinar, pentru a-şi alege noua conducere. Actualul preşedinte, Traian Băsescu, a afirmat vineri, la alegerile PMP Diaspora, că va rămâne partenerul PMP, dar va preda ştafeta, în timp ce actualul preşedinte executiv, Eugen Tomac, a anunţat că va candida pentru funcţia de preşedinte în locul lui Băsescu.

Sâmbătă, 16 Iunie, 2018 - 00:00

Anna Funder este juristă (avocat specializat în drept internațional), jurnalistă și scriitoare din Australia. În 1996-1997 a primit o bursă în Germania, unde a revenit ulterior, când s-a hotărât să scrie o carte despre felul în care est-germanii privesc, după aproape 10 ani, dictatura în care au trăit. Dictatura comunistă est-germană a fost susținută de STASI (prescurtare de la Staatssicherheit, Securitatea Statului), una dintre cele mai de temut ”Securități” ale Europei de Est comuniste, cea care controla cu mână de fier fiecare aspect al vieții oamenilor de rând.

Vineri, 15 Iunie, 2018 - 10:24
Putin to Russian women: You can have sex with World Cup tourists

Russia’s Vladamir Putin has responded to a call by Russia’s head of parliament’s committee for families Tamara Pletnyova deterring Russian women from having sexual relations with foreign tourists, who will come to the country during the 2018 FIFA World Cup.

Putin dismissed the call, as Russian women should have right to make their own decision. Putin’s spokesman Dmitry Peskov told reporters, “They can, perhaps, decide it on their own. They are best in the world.”

Vineri, 15 Iunie, 2018 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Vineri, 15 Iunie, 2018 - 08:47

A fost o zi de șoc și groază pentru DNA. Mai întâi, pentru că celebrul Ghiță a fost achitat în primă instanță de mai multe infracțiuni, între care și ...conducerea fără permis! Vă dați seama cât de competenți sunt procurorii respectivi (din unitatea de elită) dacă nu au reușit să aducă probe nici măcar pentru conducerea fără permis? STOP   Evident, asta nu înseamnă să nu înseamnă că Ghiță ar fi curat ca lacrima.

Vineri, 15 Iunie, 2018 - 00:00
”C-o moarte toți suntem datori”. Si cat mai multe taxe…

”Pentru că sperie pe toată lumea, avertismentele de pe pachetele de țigări vor fi redactate de ANAF”, potrivit Radio Zu (conform ilustratiei). Studiile sursei citate releva că ”românii se tem cel mai mult de activitatea ANAF prin recuperarea de datorii si impozite si au coșmaruri cu formularele de completat”. Astfel, inspectorii acestuia ”vor redacta ultimatumuri si formule de executări silite care să inducă frica în contribuabilii fumători pentru a-i determina să renunțe la acest viciu păcătos” STOP In plus, sugerează ei, ”este posibil ca in momentul achiziționării unui pachet de țigări sa fie nevoie sa completezi un formular de tip ANAF, in care sa expui motivele pentru care încă te declari fumător, sursa banilor pentru țigări si multe altele” STOP ”C-o moarte toți suntem datori”, zicea Decebal, către popor. ”E datoria dvs. sa plătiți taxe”, completa Orlando Teodorovici, catre producătorii de tutun care îndrăznesc sa se laude cu miliardele virate la stat in loc sa fie recunoscatori ca li se da ocazia. Moartea si taxele rămân, in continuare, singurele certitudini. Incert e daca, la momentul declaratiei, ministrul Finanțelor era ușor pălit de soare sau inca marcat de diploma de “ambasador 2035 fără tutun”

Vineri, 15 Iunie, 2018 - 00:00

Copleșiți de fluxul evenimentelor care ne asaltează cotidian suntem tentați să rupem șirul celor care alcătuiesc istoria recentă. Pentru că orice se întâmplă astăzi pare mai importantant decât ce s-a petrecut ieri, alaltăieri, etc.Vă propun, în textul de față, un exercițiu de rememorare a temelor pe care le-am considerat importante la vremea respectivă - dintre editorialele publicate cotidian între 1995 și 2017. Azi: 16 - 17 iunie.

Puiul de cuc din cuibarul guvernamental (2015) Eliberarea de sub jugul femeist (2014) America - „un pod prea îndepărtat” (2013) Mineriada portocalie (2012) Ce vor grecii? (2011) Victoria echipei Boc asupra poporului român (2010) Moguli răi, moguli buni (2009) Tricolorul (2008) „Moștenirea Pieței” sau fundamentalismul civic (2007) „Societate deschisă” sau „internaționalism proletar” (2006) O aniversare bolșevică (2005) Capra contracandidatului (2004) Guvernul celor 900 de zile (2003) Omul de sacrificiu (2002) Apel fără ecou (2001) Tăvălugul (2000)

Vineri, 15 Iunie, 2018 - 00:00

Cartea este un fel de continuare a volumului semnat tot de Vlad Mitric-Ciupe, Arhitecţii români în detenţia politică, 1944-1964: între destin concen­tra­ţio­nar şi vocaţie profesională (INST, București, 2013, vo­lum masiv, 560 de pagini). Titlul face referire la filmul regizat de Jim Sheridan în 1993 (coproducţie Irlanda, Ma­rea Britanie, SUA) având drept punct de plecare povestea reală a lui Gerry Conlon, nord-irlandez de confesiune catolică, acu­zat pe nedrept în 1974 de perpetuarea unui atentat IRA.

Joi, 14 Iunie, 2018 - 17:24

 

Vară fără sfârșit

Îţi propun să redevenim copii, cu fiecare vară care soseşte. Dintre noi, unii ştiu să se bucure mai mult de zilele poleite de soare, dar şi de nopţile calde, în care nu-ţi vine să pierzi timpul dormind. Să visezi cu ochii deschişi pare o idee mai bună. Ori să priveşti cerul înstelat.

Joi, 14 Iunie, 2018 - 14:40

Două teorii se bat cap în cap. Dacă Iohannis va fi suspendat, trebuie declanșată și procedura de demitere? Da sau nu? Partizanii unei tabere dar și partizanii celeilalte tabere sunt membri marcanți PSD. Ori susținători ai acestui partid. În definitiv, cum trebuie procedat? dacă este obligatorie și procedura de demitere, nu cumva suspendarea este riscantă? Iar la capătul acestui proces, Klaus Iohannis ar putea ieși, Doamne ferește, întărit?

Joi, 14 Iunie, 2018 - 10:51

Președintele Iohannis, care la preluarea mandatului își propunea, în calitatea sa de cadru didactic, să realizeze un program pe care l-a numit „România educată”, realizează după trei ani că țara sa are 45% „analfabeți funcționali”.

Subscribe to Comentariu