Vineri, 17 August, 2018 - 10:43

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Vineri, 17 August, 2018 - 10:33

Nu numai războiul în sine, ci și războiul politic poate fi hibrid. Asimetric. În piesa de teatru a cărei principală scenă este Bucureștiul, avem de-a face cu un război hibrid cu mize multiple, al cărui principală caracteristică este viteza contracronometru în care evoluează lucrurile. E valabil pentru Dragnea, e valabil pentru PSD, e valabil pentru opoziția internă din partid, pentru opoziția politică exernă, e valabil pentru Cotroceni, dar și pentru principalele puteri interesate să obțină poziții cheie în plan geopolitic tocmai prin intermediul României.

Vineri, 17 August, 2018 - 10:28
FUMIGENE DE WEEKEND (46)

FUMIGENE DE WEEKEND (46)

In anii ‘50-‘60, erau italienii si iugoslavii, in ‘60-‘70, erau spaniolii si portughezii, in ‘90, polonezii si ungurii, iar dupa 2000 sunt romanii si bulgarii - cei care lucrează pe câmpurile, in restaurantele si hotelurile din țările dezvoltate. Nu e nimic neobișnuit, doar o chestiune de timing. Unul din cinci romani muncește in afara granițelor. Munceste, insa, in Uniunea Europeană, din care România face parte STOP Compatrioții trimit în țară, anual, peste 5 miliarde de dolari. Si, evident, le pasa ce se întâmpla acasă. Româncele sunt preferate pentru îngrijirea bătrânilor, in Italia si Spania. Câştigă circa 1000 de euro lunar si sunt la dispoziția angajatorului 24 de ore, șapte zile din sapte STOP In schimb, mulți dintre cei rămași acasă prefera sa trăiască din ajutorul social. Nu mai găsești salahori sau muncitori in construcții nici sa dai cu tunul. “Zilierii ies la munca doar cu salarii de miniștri”, arata RL. Teoretic, un zilier trebuie plătit cu 90 lei pe zi, sumă corespunzătoare salariului minim, de 1.900 lei. Patronatele susțin că zilierii cer 150 lei, plus țigări, mâncare și băutură. “Nu se poate să fii bun de muncă şi să spui că nu te interesează să mergi la sapă, că oricum îţi dă statul nişte bani”. Ba, se poate...

Vineri, 17 August, 2018 - 08:11

AMOS News a realizat o scurtă selecție a principalelor articole apărute în presa centrală: 

Vineri, 17 August, 2018 - 00:00

Următoarele trei zile vom răsfoi în această rubrică trei cărtici de interviuri apărute la Editura Casa de pariuri literare, excelente modalități de cunoaștere a unor oameni cu totul deosebiți.

Volumulde azi o prezintă pe scriitoarea Nora Iuga: reunește interviuri din 1997 (Pana mea), 2008 (chat cu scriitori români – Observator cultural), 2010 (România literară), un chestionar, un dialog inedit (2016) și extrase din două din documentarele în care autoarea a fost prezentă (Aici Nora Iuga și Nino al meu).

Joi, 16 August, 2018 - 12:19

Este o lună de foc. În care nici măcar nu se poate pune problema unui armistițiu. Nici măcar pentru o zi. E luna în care Klaus Iohannis ori își nimicește adversarii, ori își semnează ieșirea de pe scena politică. Și tocmai acum în teatrul de război apare un adversar cu totul și cu totul neașteptat pentru Dragnea. Adversarul intern. O buturugă mică, ce poate răsturna carul mare. 

Joi, 16 August, 2018 - 10:47

Erbicidele Monsanto(parte a Bayer) Roundup si Ranger Pro au fost dovedite oficial ca fiind cancerigene. Un tribunal San Francisco a acordat o despăgubire de 289 milioane de dolari unui fost grădinar, bolnav de cancer în stadiu terminal după ce o viaţă întreagă a utilizat erbicidele incriminate. Suplimentar, tribunalul a constatat co Monsanto a acţionat cu rea credinţă, ignorând semnalele de alarmă venite dinspre lumea ştiinţifică. 

Joi, 16 August, 2018 - 10:30

Este ca a pornit un razboi de care nu e pregatit si a carui amploare nici macar nu e clar ca o constientizeaza.

Cele ce urmeaza sunt observatii strict tehnice, deci nu in registru normativ. Nu in termeni de cat de bun sau cat de rau e PSD, ci in termeni performativi. Nu discutam despre comunicare, mesaje, programe politice, chestii de etica sau justitie. Ci de un actor angajat in lupta politica pentru dobandirea puterii, asa cum scrie la carte ca sunt definite partidele politice.

Asadar:

Joi, 16 August, 2018 - 00:00

De-a lungul istoriei, sute de mii de români au emigrat în Franța și au trăit la Paris, unde au muncit, au creat, iar unii au ajuns celebri. Unii dintre ei s-au întors în România, cei mai mulți au rămas definitiv în noua lor patrie. S-a întâmplat în veacul al XIX-lea, în veacul XX, dar se mai întâmplă și astăzi. Ar fi imposibil să faci o listă a tuturor, chiar și a celor extrem de cunoscuți. În cartea pe care o prezentăm astăzi și apărută în Franța anul trecut, cei doi autori s-u oprit asupra urmelor trecerii prin Paris a unor artiști și scriitori de renume internațional.

Miercuri, 15 August, 2018 - 12:04

Din nou e demonizat Parlamentul. Se cere insistent reducerea numărului parlamentarilor la 300. Așa cum a sunat referendumul inițiat de Traian Băsescu. De ce atâta insistență? Care este obiectivul urmărit de cei care vor să facă mai nimic și mai puțin viril decât este organul legislativ al statului? Presupun că nu mai este un secret pentru nimeni dintre cei care acceptă să privească adevărul în față. Niciodată în istorie Parlamentul nu a instaurat o dictatură. Nici nu are cum. Este ales de totalitatea cetățenilor care se prezintă la vot. În schimb, dictaturi au instaurat președinții.

Miercuri, 15 August, 2018 - 07:52

Nu vreau să pun în discuție acum guvernarea, calitatea ei și nici conținutul protestelor formulate zilele acestea. Putem avea păreri diferite pe aceste chestiuni. Sau dacă asistăm la o operațiune „Colectiv 2” pentru schimbarea guvernului. Eventual la un episod de campanie electorală pentru prezidențiale.

Candidatul Iohannis afirma, însă, în seara asta, citind cu intonație de pe prompter, că „protestele sunt legitime”. Posibil, deși nu știu cum a reușit să le examineze atât de repede în recentele sale drumeții montane.

Miercuri, 15 August, 2018 - 00:00

Colonelul John Hughes-Wilson este unul dintre cei mai avizați autori și comentatori ai activității de informații, ai evoluțiilor militare contemporane și ai istoriei militare și autorul câtorva cărţi cu un mare succes de public şi al unui mare număr de articole despre serviciile de informații și alte subiecte legate de apărare. După încheierea stagiului de ofițer de infanterie în cadrul The Sherwood Foresters, a fost ales de Intelligence Corps, pentru care a activat în insulele Falkland, Cipru, Arabia și Irlanda de Nord.

Marţi, 14 August, 2018 - 11:17

Ce legătură există între președintele Klaus Iohannis și o mișcare anarhică extrem de periculoasă, care acționează în întreaga lume și care s-a implicat cât se poate de oficial și în ultimele evenimente desfășurate în România? Mișcarea numită ANTIFA își propune destabilizarea prin demonstrații de tip violent și anarhic a diferitelor regimuri politice. A fost extrem de activă în această perioadă în România, transmițând chemări la rebeliune. E greu de crezut, dar totuși poate fi adevărat, că această mișcare a acționat în conivență explicită sau implicită chiar cu președintele României.

Marţi, 14 August, 2018 - 09:50

„Dreptul de a ieși în stradă și de ați face cunoscute aspirațiile este de neatins” - se bagă în vorbă și Custodele Coroanei.  Uită însă să adauge ceea ce se face că uită și președintele: în condițiile legii ! Adică în cadrul unor mitinguri organizate ai căror promotori își asumă toate responsabilitățile. Inclusiv aceea de a împiedica contactele dure cu forțele de ordine @  Este un amănunt pe care Johannis îl trece sistematic cu vederea. Ba, mai mult, el însuși participă la unele dintre aceste mitinguri încălcând personal și flagrant legea @ După evenimentele contondente de vineri președintele constată cu seninătate că „atitudinea civică a fost aspru pedepsită”. În concepția domnului profesor (de fizică) atitudinea civică se exprimă nu doar prin plăcuțe obscene, ba chiar și prin mesaje cu fecale (la acestea  a evitat să se refere direct, dar presupunem că le-a asumat) @ Ca să nu mai vorbim de agresarea jandarmilor, care reprezintă probabil cea mai înaltă formă de civism iohannist @ Mesajul său de luni a fost o lungă înșiruire de lamentații și acuzații la adresa Guvernului (care i-a tăiat bugetul și vrea să îi reducă din prerogative) culminând cu un apel demn de antologia umorului: a făcut apel la pesediști să-l scape de... PSD! Pentru că a ajuns la concluzia că altfel nu va reuși. Umerii lui Orban și Barna sunt prea slabi ca să se înhamă la o asemenea povară @ După trei zile a fost prins și cu huliganul civic care a furat pistolul jandarmeriței. Pistolul însă nu a fost recuperat @ Din îndemn civic prezidențial cei care au lăcrimat sau au răcit în timpul mitingului fac coadă la ușa lui taica Lazăr ca să reclame violențele jandarmilor. 17 ONG-uri, dintre care nici unul nu a asumat organizarea manifestației, au depus plângere la Parchetul General.(AMBIDEXTRU)

Marţi, 14 August, 2018 - 09:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Marţi, 14 August, 2018 - 00:00

Trilogia Casterilor e o poveste de dragoste pentru adolescenți.

Încă dinainte de a fi zărit-o, Lena i-a bântuit visele lui Ethan care, când o va întâlni în sfârșit, ca nouă elevă la școala din Gatlin, pe care o urmează băiatul, se va îndrăgosti fără scăpare. Dar Lena ascunde un secret, e urmașa unei familii de vrăjitoare (familia Casterilor) și, când va împlini șaisprezece ani, se va decide dacă va fi o vrăjitoare a luminii sau una a întunericului. Toate se petrec în primul volum, A 16-a Lună.

Luni, 13 August, 2018 - 17:23

 In februarie, când ministrul Justiției a prezentat public o motivație juridică și constituțională  de peste 100 de pagini privind argumentele revocării din funcție a șefei DNA, dl. Iohannis a catalogat respectivul document drept „așa-zisul raport al Ministrului Justiției”.

Luni, 13 August, 2018 - 14:09

După ce, timp de 10 ani  în regimul securisto-comunist al unui tiran modern, beţiv, care a făcut poliţie politică, mincinos, pervers şi needucat, care şi-a permis să-şi bată joc de tot ce înseamnă civilizaţie, democraţie şi stat de drept, de a ne degenera cea mai adâncă fibră a neamului românesc  şi de a ne urî, a ne duşmăni unii pe alţii, de a ne distruge între noi prin introducerea dihoniei  în familie, în şcoală, în armată, în sănătate, în Parlament, în Justiţie şi servicii, creând un stat de tip mafiot, ne-am aşteptat la un moment de acalmie şi la revenirea la viaţa unei lumi cât de cât

Luni, 13 August, 2018 - 09:59

Noua Revoluție cu arome de fecale și de gaze lacrimogene a eșuat lamentabil după ce comandoul lui Bot a fost împiedicat să intre în clădirea Guvernului și să ajungă în biroul lui Grindeanu de unde să proclame Republica Diasporei STOP  Toate socotelile strategiilor de pe internet s-au împiedicat de inconștiența Jandarmilor care, în loc să se alăture Poporului, au preferat calitatea dezonorantă de gardă pretoriană a lui Dăncilă STOP  Dacă strategia reușea, președintele Iohannis nu ar fi avut de ales și ar fi trebuit să investească un nou guvern, după „rețeta

Luni, 13 August, 2018 - 09:31

Motto:„M-or răzbuna copiii mei.

Și-acum omoară-mă de vrei

Și-aruncă-mă la câini!”  (George Coșbuc)

Luni, 13 August, 2018 - 08:00

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Luni, 13 August, 2018 - 00:00

Născut în 1951 (într-o familie de preoți ortodocși, fratele bunicului său fiind primul episcop al României în SUA), Radu-Petru Șerban a fost ambasadorul României în Japonia, în perioada martie 2012 - august 2016. Doctor în economie și diplomat, a publicat peste 20 de cărți de economie, poezie și religie. Inclusiv despre Japonia a mai publicat o carte, în 2016.

Duminică, 12 August, 2018 - 11:19

Este o operațiune care se pune la cale. Chiar acum. Reprezentanți ai frontului anti-PSD plănuiesc distrugerea imperiului Dragnea în această vară. Până cel târziu spre sfârșitul acestui an. Și instalarea la putere a unui nou front. Și, evident, la Palatul Victoria. Operațiunea are o singură miză. Delanșarea unei puternice emoții colective.

Duminică, 12 August, 2018 - 00:00

O carte care pornește de la experiența proprie a autoarei, Susan Cain, care, pe când era adolescentă, a fost întrebată de multe ori de ce este atât de tăcută. A făcut eforturi să se arate ”sociabilă”, până a înțeles că abordarea vieții într-o manieră calmă poate fi un punct forte. Și-a împărtășit experieța într-o carte care a ajiuns bestselelr – Quiet (liniște). Cartea a stârnit o dezbatere internațională. Prin intermediul acestei cărți inspiraționale, Susan Cain a schimbat definitiv felul în care societatea îi vede pe introvertiți și felul în care se văd introvertiții pe ei înșiși.

Sâmbătă, 11 August, 2018 - 16:47
De la „geaca portocalie” la „geaca roșie”

Suntem în Anul Centenarului, iar nevoia de unitate şi solidaritate a societăţii româneşti este profund disturbată de escaladarea violenţei, de la formele simbolice/verbale la cele fizice.

Cred că avem nevoie de o evaluare serioasă a ceea ce se întâmplă, pentru  regăsirea unei stări de echilibru şi normalitate.

Sâmbătă, 11 August, 2018 - 16:35

  Tot intr-o zi de vineri a fost si invalmaseala din decembrie 1989.Romanii nemultumiti,atunci ca si acum.Ieri au lipsit tancurile si gloantele.Dar au fost grenade cu gaze lacrimogene,tancuri cu apa,jandarmi calare,lovituri si raniti.De ambele parti.Au lipsit,din fericire,mortii.Dar era gata-gata.Si a mai lipsit ceva : in vinerea din 89,dictatorul si-a luat zborul.Acum,pe clanul dictator,corupt ,al penalului Dragnea , il doare in paispe de protestatari.Se distreaza in concedii,ii sfideaza pe cei care i-au ales,ordona represalii impotriva tuturor participantilor la miting.Olguta vasilescu a

Sâmbătă, 11 August, 2018 - 16:26

Nu e pace în colonia UE, în neo-paşalâcul democraţiilor occidentale ! Nişte neo-tovarăşi, neo-conservatori şi neo-securişti din birouri umbroase au avut, se pare, încă o idee ciucă, pe măsura minţilor lor pătrate, neo-staliniste. Să-i aducă pe „diasporenii” lor (informatori, agenţi ?) – trupele lor interne, hashtag-rezistente, eşuaseră lamentabil – să dea jos guvernul PSD-ALDE cu un protest „internaţional”, o manifestaţie european-ecumenică, cu o minirevoluţie iohannistă, antisocialistă şi democrat-capitalistă de dreapta.

Sâmbătă, 11 August, 2018 - 12:43

Mitingul de un milion al diasporei (cu inflația asta nici milionul nu mai e ce a fost odată) a adunat în Piața Victoriei câteva zeci de mii de oameni veniți în concediu de prin țările în care câștigă o pâine mai albă, în amestec cu galeriști din fotbal, corporatiști plictisiți de monotonia cotidiană și fel de fel de nemulțumiți autentici STOP  Protestul care a marcat evoluția democratică de la plăcuța obscenă a celebrului Răzvan Manivelă, la pachetele cu fecale transmise în dar jandarmilor, s-a consumat într-o suită de altercații cu forțele de ordine care au stopat tentativ

Sâmbătă, 11 August, 2018 - 08:06
O lecție de democrație din import cu modele autohtone

Cu toate ca jandarmii sunt in numar mare in Piata Victoriei si in pofida controalelor care au fost facute, jandarmii nu au reusit sa identifice si sa izoleze din multimea protestatarilor persoanele violente, unele dintre acestea aruncand chiar cu petarde si pietre in fortele de ordine.

Astfel, in zona din fata Guvernului, chiar dupa intonarea imnului, in multime au fost aruncate sticle incendiare si pietre.

Sâmbătă, 11 August, 2018 - 07:43

 Protestul de vineri/sâmbătă reprezintă o strălucită sursă de optimism pentru viitorul luminos al patriei. În sfârșit, am putut sesiza ce resurse nebănuite de intelighenție politică și ce forță de inovare socială are iubita noastră țărișoară, dar pe care nimeni nu le prea bagă-n seamă pentru banalul motiv că purtătorii lor, strălucite mlădițe ale neamului, sunt risipite nemeritat în toate colțurile lumii.

Subscribe to Comentariu