Publicat: 11 Ianuarie, 2017 - 11:12

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a restituit marți, 10 ianuarie, deputatului Grigore Cobzac, sesizarea prin care acesta a solicitat verificarea constituționalitatății decretului președintelui Igor Dodon, ”privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova” lui Traian Băsescu și solicita recunoașterea documentului ca fiind neconstituțional.
CC menționează, într-un comunicat, că sesizarea ar fi fost depusă cu încălcarea competenţei stabilite expres de Legea cetăţeniei Republicii Moldova, care prevede că decretele șefului statului în problema cetăţeniei pot fi atacate la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a acestora.
Prin urmare, legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu ar fi de competenţa exclusivă a instanţelor judecătorești, se mai spune în comunicatul Curții Constituționale.
În acest context, Curtea a menţinut jurisprudenţa sa anterioară (a se vedea Decizia Curţii Constituţionale nr. 75 din 12 octombrie 2016 privind controlul constituţionalităţii articolului 41 din Legea cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 și a Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 2102 din 9 iunie 2016 privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova).
Potrivit articolului 6 alin. (1) din Codul jurisdicţiei constituţionale, CC soluţionează numai probleme ce ţin de competenţa sa. Dacă în procesul examinării apar chestiuni de competenţa altor organe, Curtea remite acestora materialele sau comunică faptul părţilor şi organelor interesate, dând explicaţiile de rigoare.

Stire preluata de la http://radiochisinau.md/