Publicat: 23 Martie, 2016 - 18:32

Accidentul nuclear de la Cernobîl din 26 aprilie 1986 va fi comemorat vineri, 25 martie, de la ora 18:00 la Sala Mare a Centrul Ceh din București în cadrul evenimentului intitulat “Cernobîl-30 de ani după”.
Evenimentul ce se va desfășura în cadrul festivalului de film documentar One World România propune o primă proiecție a unui film documentar despre persoanele marcate de accidentul nuclear din 1986. Filmul „Născuți în aprilie” care va fi proiectat în deschidere  este creația unui tânărului regizor român Adrian Pârvu şi este un film despre generația celor născuți în urmă cu 30 de ani a căror viaţă a fost determinată de accidentul de la Cernobâl. El însuși s-a născut cu probleme, pentru că mama lui a călătorit în Ucraina în aprilie 1986, în timp ce era însărcinată. Adrian a filmat în Ucraina şi în România şi va prezenta un scurt montaj care anunță un documentar de excepție.
Imediat după proiecție,  experți în domeniul nuclear vor dezbate efectele dezastrului încă prezente și situația actuală a industriei nucleare. Organizatorii acestei dezbateri, Bankwatch România şi TERRA Mileniul III propun o discuție pe tema moștenirii accidentului de la Cernobîl şi a pericolelor actuale din sectorul nuclear. Participă la dezbatere, Lavinia Andrei, președinte Fundaţia TERRA Mileniul III şi Ana-Maria Seman de la Bankwatch România. 
Lunile martie şi aprilie marchează două evenimente tragice în istorie - trecerea a 5 ani de la dezastrul de la Fukushima şi 30 de ani de la Cernobîl, dezastre care rămân vii în memoria celor afectați direct din Japonia şi Ucraina dar şi în a celor din ţări vecine. 
La 30 de ani după accident, în Ucraina se tratează în continuare 15000 de cazuri de contaminare radioactivă anual. Accidentul de la Cernobîl precum şi șirul de evenimente care au urmat tragicului eveniment au marcat cetățenii Europei şi a contribuit la decizii importante pentru un număr de țări europene. Recunoscând riscurile implicate, Germania, Elveția și Italia au decis deja să pună capăt programelor lor privind energia nucleară fără să aștepte ca un nou accident, mic sau mare, să aibă loc. 
Cu toate acestea guvernul ucrainean optează pentru un program de „îmbunătățiri tehnice” în loc să închidă flota sa de centrale nucleare sovietice. Acest program, care în realitate va prelungi durata de viață a acestor centrale şi așa depășite, este contestat de către organizațiile de mediu din întreaga Europă.
Energia nucleară reprezintă un risc oriunde în lume, iar TERRA Mileniul III şi Bankwatch România se alătură altor organizații europene care în perioada 11 martie – 26 aprilie organizează o serie de evenimente menite să atragă atenția asupra pericolului nuclear.
Energia nucleară este o adevărata “bombă cu ceas” cu costuri majore atât financiare cât şi în vieți omenești. Organizatorii acestui eveniment atrag atenția încă o dată că acest tip de energie nu își mai găsește rostul în lumea actuală, alternative mai bune şi mult mai puțin periculoase fiind disponibile la preţuri din ce în ce mai reduse fie că vorbim despre eficienţă energetică sau de utilizarea energiilor regenerabile.
Comunicat de presa: TERRA Mileniul III