Publicat: 3 Aprilie, 2016 - 15:33
Share

Mesajul premierului Dacian Cioloș cu prilejul Zilei NATO în România:

​Marcăm astăzi Ziua NATO în România. După 12 ani de apartenență la Alianța Nord-Atlantică, România este un Aliat apreciat, care participă activ la consolidarea Alianței. 

​Provocările de securitate din regiune și din întreaga lume au evoluat într-o direcție care confirmă necesitatea întăririi capacității NATO de descurajare a conflictelor şi de apărare, inclusiv pe flancul estic. România s-a angajat și este pregătită să contribuie la acest obiectiv, cu propuneri concrete, în perspectiva summit-ului NATO care va avea loc în luna iulie, la Varșovia. 

​De asemenea, operaționalizarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă de la Deveselu și transferul acesteia către NATO sunt în grafic. Prezența acestui sistem pe teritoriul românesc și, implicit, al NATO, nu trebuie însă interpretată ca o amenințare la adresa unei țări anume, ci ca un sistem defensiv în fața unor potențiale amenințări externe. 

​Și, nu în ultimul rând, Guvernul menține angajamentul făcut ca țară, odată cu aderarea la NATO, de creștere a capacității operaționale a Armatei, coroborat cu alocarea fondurilor necesare pentru înzestrarea corespunzătoare a armatei, dar și pentru creșterea calității vieţii militarilor.

​Astăzi este momentul să le mulțumim tuturor celor care au contribuit prin eforturile și profesionalismul lor la respectul de care se bucură România în rândul statelor aliate și să omagiem jertfa militarilor români căzuți la datorie în teatrele de operațiuni ale NATO.