Publicat: 2 Aprilie, 2020 - 14:00
Share

România are nevoie de MEDICI!

Trebuie să fim acum acolo unde este nevoie!

Prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti:

Sunt medic, mamă şi bunică. Am temeri legate de pandemie, ca poate fiecare dintre noi. Îmi este frică pentru familia mea şi vreau să îi protejez, dar responsabilitatea mea este legată şi de pacienţi, şi de rezidenţi, şi de studenţi, şi de colegii mei. Şi nu sunt doar vorbe.

Între titluri de "medici-eroi" şi unele legate de demisiile unor categorii de personal medical, priviţi drept "dezertori", eu cred şi simt că aparţin unei profesii - medicina - care este făcută pentru oameni şi în spiritul umanităţii.

Sunt medic şi activez într-un spital de peste 30 de ani, sunt clinician şi acest apel este atât pentru colegii mei medici, cât şi pentru autorităţi.

Autorităţile trebuie să asigure OBLIGATORIU personalului medical echipamente cu cel mai înalt grad de protecţie adecvat zonei unde personalul activează. Astăzi şi nu în viitor. Acum este nevoie!

Iar pentru dumneavoastră, colegii mei, în calitate de medic - sunt alături de dumneavoastră şi trebuie să fim acolo unde este nevoie de noi: în spitale, în cabinete, însoţind ambulanţele - acolo, în linia întâi, unde pacienţii depind de noi şi unde noi trebuie să le acordăm îngrijire.

Am convingerea că ne-am ales o profesie cu inima şi trebuie să fim alături de pacienţi, de România, astăzi şi acum, la fel ca întotdeauna.

Nu avem nevoie, în aceste momente, de o falie între societate şi medicină sau o falie între noi, cadrele medicale. Aud zilnic apeluri la responsabilitate, dar oare câţi dintre noi înţeleg responsabilitatea? Unii cred că înţeleg responsabilitatea doar când nu este despre ei, când responsabilitatea este despre altcineva.

Avem medici dedicaţi, oameni care au ales această profesie cu inima.

Aud zilnic şi strigăte după ajutor. Şi medicii sunt oameni. Şi spun răspicat: acum medicii trebuie să aibă grijă de sănătatea lor pentru a avea grijă de sănătatea celorlalţi!

De multe ori s-a reproşat că nu se pune punctul pe "i". Acum vă spun clar şi subliniez că medicii trebuie să fie alături de pacienţi, dar medicii trebuie să fie protejaţi şi nu, nu sunt de acord cu medicii care îşi părăsesc locul de muncă fără preaviz, în aceste condiţii.

Acum mai mult ca niciodată, este nevoie de o abordare corectă, strategică, privită pe toate dimensiunile pentru ca sistemul de sănătate astăzi să facă faţă cât mai eficient la situaţia cu care ne confruntăm deja.

Dotare, acces la medicamente, finanţare, management, resursă umană, predictibilitate, circuite, reducerea birocraţiei: toate trebuie analizate de către decidenţi rapid, astfel încât sistemul de sănătate să facă faţă cât mai bine şi să fie sigur atât pentru pacienţi, cât şi pentru cadrele medicale în lupta cu această pandemie cu care ne confruntăm şi care nu ştim cât va dura - o lună, două, trei... Sunt doar supoziţii.

Pentru final vă mai mărturisesc o temere a mea. Nu am ştiut de multe ori cum să reacţionez faţă de mass-media. Dar în această perioadă, încă o dată, mi-am dat seama de rolul fundamental al mass-media într-o democraţie. Mă refer la ştirile care sunt ştiri, informaţii care sunt informaţii - corecte, transparente, fără fake news. De toate aceste lucruri avem nevoie astăzi, pentru ca mâine dimineaţă, când merg la spital să merg cu încredere şi tot-invocata responsabilitate.

Avem nevoie de medici, asistenţi, personal medical. Am avut nevoie, avem şi vom avea! Iar aceştia ca să lucreze eficient, trebuie să lucreze în siguranţă.

Tag-uri Nume: