Publicat: 13 Noiembrie, 2016 - 13:04
Share
„Moștenirea Culturală a Epocii Brâncovenești” la prima ediţie

Specialişti din mediul academic și arhivistic s-au întâlnit pentru prima data la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, județul Dâmbovița pentru a participa la prima ediţie a Conferinței „Moștenirea Culturală a Epocii Brâncovenești ”, care s-a desfășurat sâmbătă, 12 Noiembrie 2016. Ediţia aceasta a avut o tematică specifică specială: evenimentul este dedicat Mitropolitului Antim Ivireanul, ierarh martir și însemnat cărturar, de la trecerea căruia la cele sfinte se săvârșesc anul acesta, 300 de ani.

Conferința a fost organizată de Asociația culturală de tineret, dâmbovițeană, DAR DEVELOPMENT în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Facultatea de Istorie a Universității București, Facultatea de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște și Primăria Comunei Potlogi la Ansamblul Brâncovenesc, complet restaurat și redat circuitului cultural și turistic acum un an. 

Pe lângă parteneri, printre vorbitori și invitați s-au aflat reprezentanți ai următoarelor instituții: Patriarhia Română, Biblioteca Sfântului Sinod, Ministerul Culturii, Institutul de Studii Sud Est Europene al Academiei Române, Institutul de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, Institutul de Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Universitatea Valahia din Târgoviște, Biblioteca Județeană Dâmbovița I.H. Rădulescu.

Participanţii au audiat concertul de muzică veche susținut de formația ”Trei Parale” și au vernisat două expoziții de artă în care epoca medievală este sursă de inspirație pentru artiștii plastici contemporani: ”Steaguri Medievale Imaginare la Palatul Brâncovenesc”, expoziție de artă plastică și decorativă de grup, coordonată și curatoriată de conf. univ. dr. Daniela Frumuşeanu de la Universitarea Națională de Arte București și "Icoana bizantină contemporană la Palatul Brâncovenesc", care prezintă ipostaze iconografice ale artei bizantine in viziunea artistului Laurentiu Dimiscă. Expozițiile vor rămâne la Palat până la jumătatea lui decembrie, 2016.

Manifestarea a fost posibilă şi cu suportul sponsorului principal Fundația ALEXANDRION, organizatorul importantului eveniment anual, Gala Premiilor Brâncoveanu.

Vezi si:

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost restaurat

Lansarea volumului omagial Constantin Brâncoveanu 300- Documente de arhivă

Pelerinaj la moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu

Finalizarea proiectului "Constantin Brâncoveanu 300-Documente de arhivă"