Publicat: 1 Ianuarie, 2017 - 12:12

Continuă înscrierile pentru Eurovision 2017 PREMIERĂ: preselecția va fi difuzată în exclusivitate la TVR - juriul va decide cei 15 semifinaliști într-un show televizat

Marți, 20 decembrie, au început înscrierile pentru Selecția Națională a Concursului Eurovision 2017.

Compozitorii care doresc să înscrie piese pentru Selecția Națională a Eurovision o pot face până pe 22 ianuarie 2017.

Piesele pot fi trimise prin poștă sau depuse direct la Registratura TVR (Calea Dorobanților nr. 191, sector 1, București), pe suport CD, cu mențiunea 'Pentru Selecția Națională Eurovision 2017' înscrisă pe plic, ori pot fi trimise electronic, la adresa eurovision.romania@tvr.ro.

Pentru prima dată în istoria participării României la Eurovision, juriul va decide semifinaliștii Selecției Naționale într-un show televizat. Artiștii vor interpreta piesele în studiourile TVR, în fața juriului și a invitaților care îi vor susține din gradene. Numele celor 15 semifinaliști ai Selecției Naționale 2017 vor fi anunțate în luna februarie, când preselecția va fi difuzată în exclusivitate la TVR, într-un show inedit.

Semifinala Selecției va avea loc duminică, 26 februarie 2017, iar Finala pe 5 martie. Câștigătorul Selecției Naționale va fi desemnat exclusiv de public, prin televot.

Iuliana Marciuc și Bogdan Ghițulescu sunt producătorii Selecției Naționale Eurovision 2017. Regia show-urilor va fi realizată de Aurel Badea.

Delegația României la Kiev va fi condusă, anul acesta, de Iuliana Marciuc.

Calendarul pentru desfășurarea preselecției:

— 20 decembrie 2016 — 22 ianuarie 2017: înscrieri — depunerea sau trimiterea pieselor la Registratura TVR ori electronic, la adresa eurovision2016@tvr.ro;

— 25, 26, 27 ianuarie 2017: preselecții — piesele vor fi audiate de juriu, în studiourile TVR;

— februarie 2017: anunțarea celor 15 piese care vor intra în concurs, într-un show inedit, în exclusivitate la TVR.

Eurovision 2017 va avea loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 și 11 mai și finala pe 13 mai. Alături de România, în competiție s-au mai înscris 42 de țări.

Televiziunea Română și European Broadcasting Union (EBU) au ajuns, în luna octombrie, la un acord prin care să facă posibilă revenirea României la Eurovision și difuzarea, de către postul public de televiziune, a ediției din 2017.

Regulamentul oficial al concursului, precum și mai multe detalii, vor putea fi accesate pe site-ul TVR, la adresa eurovision.tvr.ro

Despre Eurovision:

Eurovision este o competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecției Naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem — Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi — Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu — Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este 'Tornero', compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.