Publicat: 18 Ianuarie, 2013 - 10:29
Corespondenta din Bruxelles

Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, recomandă presei multă prudenţă în difuzarea informaţiilor despre evoluţiile legate de luarea de ostatici, România urmând să menţine un contact permanent cu statele UE interesate de evoluţiile dramatice din Algeria în legătura cu situaţia ostaticilor.
Corlăţean a participat joi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE), prilej cu care a avut mai multe discuţii cu câţiva dintre miniştrii direct interesaţi de tema menţionată. Potrivit oficialului român, autorităţile de la Bucureşti cunoşteau faptul că în Algeria există un număr neprecizat de ostatici români "înainte ca informaţia să apară public". "Ceea ce este bine de ştiu este că, din primul moment când am avut această informaţie - şi bineînţeles că a existat o comunicare interinstituţională până la cel mai înalt nivel în statul român, prim-ministru, preşedinte şi alte instituţii ale statutului -, autorităţile române s-au angajat într-un efort multilateral cu mai mulţi parteneri pentru a putea gestiona pe cât posibil cât mai bine această situaţie dramatică", a informat Corlăţean.

Titus Corlăţean a refuzat să precizeze despre câţi ostatici români ar fi vorba, dar a recomandat presei multă prudenţă în difuzarea informaţiilor pe tema în cauză. "Am recomandat acasă şi MAE, şi altor instituţii, şi am solicitat şi presei române, să fie prudentă în comentarii până când această situaţie nu este gestionată şi până când nu vom avea o soluţionare şi voi continua să fac acest lucru. Spun acest lucru pentru că am primit întrebări inclusiv legate de evenimentele în curs şi am recomandarea să fie toată lumea extrem de reţinută până nu vom avea informaţii confirmate, verificate", a spus şeful diplomaţiei române. "Veţi înţelege reţinerea mea în a face alte comentarii. Nu pot decât să exprim speranţa că, în final, cetăţenii români şi cei străini vor putea fi eliberaţi", a încheiat Corlăţean.