Publicat: 16 Decembrie, 2013 - 17:14
"Dacă Antonescu vrea să rupă USL, să rupă, eu nu vreau”, a comentat Victor Ponta
Dacă lucrurile vor rămâne la fel de tensionate la vârful USL-ului, există riscul ca Uniunea să se rupă. Declaraţia aparţine liderului liberal, Crin Antonescu.
 
"Sunt probleme de rezolvat, mă interesează să salvăm decența. Vreau doar să salvăm decența", a declarat, luni, Antonescu. 
Întrebat dacă există riscul unei rupturi în USL, acesta a declarat că există șanse. 
"Dacă genul acesta de lucruri continuă, mă tem că da. Dar câtă vreme suntem în activitate, ca să spun aşa, câtă vreme lucrurile care ţin de guvernare, de legislaţie se desfăşoară normal, şi salut în sensul acesta faptul că PSD a înţeles să retragă Legea amnistiei sau să o amâne sau ce fac dânşii cu ea, dar în orice caz să nu mai fie agendă, încercăm să mergem înainte", a replicat Antonescu.
În replică, premierul Victor Ponta a răspuns afirmaţiilor lui Crin Antonescu, că dacă liberalul vrea să rupă alianţa, atunci să o rupă, precizând însă că el nu îşi doreşte acest lucru.
„Dacă Antonescu vrea să rupă USL, să rupă, eu nu vreau”, a comentat Victor Ponta. 
Războiul fără precendent de la vârful Uniunii Social Liberale are la baza legea amnistiei, modificarea Codului Penal, dar și posibila candidatură pe liste comune la europarlamentare.
Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au acuzat reciproc de minciună, iar totul a pornit de la stenogramele din cadrul şedinţei PNL. 
Crin Antonescu spune că premierul a avut o idee stupidă în a promova în Parlament legea amnistiei, iar iniţiativa PSD de modificare a Codului Penal a fost o prostie. Declaraţiile au fost făcute vineri, în faţa colegilor de partid după scandalul care a inflamat scena politică. Liderul PNL afirmă, potrivit unei înregistrări a ultimei şedinţe a conducerii PNL, preluată de pe „pe surse.ro”, că i-a spus premierului că liberalii nu susţin legea aministiei, dar că Victor Ponta, deşi plecat din ţară, a insistat pentru adoptarea ei.
„I-am spus limpede primului ministru că deși există motive, rațiuni pentru a discuta serios despre o lege a amnistiei, eu nu cred că acest lucru trebuie făcut în fugă, în condițiile în care primul ministru nu e în țară. Noi nu suntem de acord pentru că există riscul de a fi folosită propagandistic o astfel de lege este enorm având în vedere că printre posibilii beneficiari ai unei asemenea legi ar fi un Adrian Năstase sau domnul Voiculescu, domnul Fenechiu de la noi”, a spus liderul PNL.
Premierul a spus că, atât timp cât USL își îndeplinește obiectivele, ține foarte mult la ideea de USL, și nu are nimic să le reproșeze miniștrilor PNL, pentru că nu există o disfuncționalitate.Pe de altă parte, Victor Ponta a anunțat că și-a informat colegii despre o discuție avută cu conducerea Partidului Național Liberal, „care a propus participarea pe liste comune la Parlamentul European. Urmează ca decizia să fie luată de PSD în structurile noastre statutare, însă am prezentat propunerea colegilor mei din BPN”, a spus Victor Ponta.
În schimb, președintele PNL a negat afirmațiile premierului privind candidatura pe liste comune la Parlamentul European. A fost o discuție informală, nu o propunere oficială, a spus Crin Antonescu într-o conferință de presă organizată la Senat.