Publicat: 17 Iulie, 2017 - 13:03

Joi, 20 iulie, ora 19:00, la Muzeul National al Literaturii Romane (str. Nicolae Crețulescu, nr. 8) din Bucuresti, va avea loc o discutie pornind de la volumul De ce este Romania astfel? Avatarurile exceptionalismului romanesc, coordonat de Vintila Mihailescu si aparut recent la Polirom, disponibil si in editie digitala.
 
Invitati: Vintila Mihailescu, Ruxandra Ivan, Mihai Burcea, Dinu Gutu, Catalin Stoica
Moderator: Vasile Ernu
 
De ce este Romania altfel? se intreba in 2013 Lucian Boia intr-un bine-cunoscut eseu care a stirnit o adevarata gilceava a intelectualilor. Astfel s-a nascut ideea volumului coordonat de Vintila Mihailescu, mai intii ca replica reflexiva la cartea lui Lucian Boia, dar care sa mearga mai departe de polemicile mai mult sau mai putin efemere. Rezultatul este ca, motivati de o reticenta principiala si strategica fata de fenomenul public al exceptionalismului romanesc, antropologi, sociologi, politologi, istorici, universitari si cercetatori incearca sa raspunda la intrebarea „De ce este Romania astfel?”.
 
„Oscilam in continuare intre nostalgii dupa leaganul matern al neamului si megalomania dorintei de autodepasire. Se poate spune ca am fost – si am ramas – societatea confruntarii dintre fratii Grimm si Darwin: fie cea a asezarii protectoare in mitologizarea originii, fie cea a tentatiei riscante de a ne gasi locul in mitologizarea evolutiei; intre a fost odata ca niciodata si va fi odata ca niciodata – dar fara asumarea unui este. In ambele cazuri, Istoria noastra a ramas, la nivel discursiv, Poveste.” (Vintila Mihailescu)
 
Altfelitatea Romaniei. Comentarii la eseul profesorului Lucian Boia • Despre exceptionalism si ipostazele sale romanesti • La marginea imperiilor, la intersectia lumilor. Un exceptionalism geopolitic romanesc? • „Trupul tarii”: determinism si exceptionalism geografic sau Romania de la astfel la altfel • Corpul etnic al natiunii si eugenismul romanesc, 1918-1939 • Secularizarea, un „decalaj” religios al societatii noastre? Cazul Bisericii Ortodoxe Romane • Exceptionalismul Taranului Roman. Prezenta unei absente • Epocalismul interbelic sau despre un mit bipolar • National-comunismul ca exceptionalism? O punere in perspectiva • Capitalism postcomunist a la roumaine? • „Descurcareti… dar incurcati in timp” sau despre avatarurile supraadaptabilitatii • Mit, exceptionalism si narcotice
 
Vintila Mihailescu este profesor universitar doctor in cadrul Departamentului de Sociologie al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA). A fost visiting professor la numeroase universitati si centre de studii avansate din Canada, Franta, Italia, Elvetia, Germania, Belgia, Austria si Bulgaria. Din 2005 pina in 2010 a fost directorul general al Muzeului Taranului Roman. In 1990 a initiat organizarea Societatii de Antropologie Culturala din Romania (SACR), al carei presedinte a fost intre 1994 si 2000. Din 1998 este colaborator permanent la revista Dilema (veche), unde detine rubrica „...@hai-hui.ro”. A mai publicat: Paysans de l’histoire (in colab., 1992), Fascinatia diferentei (1999), Socio-hai-hui. O alta sociologie a tranzitiei (2000), Svakodnevica nije vise ono sti je bila (Belgrad, 2002), Sfirsitul jocului. Romania celor 20 de ani (2010). De acelasi autor, la Editura Polirom au aparut Socio-hai-hui prin Arhipelagul Romania (2006), Antropologie. Cinci introduceri (ed. I, 2007; ed. a II-a revazuta si adaugita, 2009), Etnografii urbane. Cotidianul vazut de aproape (coord., 2009), Scutecele natiunii si hainele imparatului. Note de antropologie publica (ed. I, ed. a II-a, 2013), Conditia roma si schimbarea discursului (coord. impreuna cu Petre Matei, 2014) si Apologia pirleazului (2015).