Publicat: 19 Mai, 2017 - 11:11

BNS: Măsura de liberalizare a prețului la gaze trebuie însoțită de o abordare responsabilă din partea autorităților publice implicate – Ministerul Energiei și ANRE

Începând cu 1 aprilie 2017 România a liberalizat prețul de achiziție al gazelor din producție internă, însă acest proces trebuia precedat de pregătirea condițiilor pentru a asigura  crearea unui mediu competitiv, transparent şi echitabil, atât pentru operatorii din această piaţă, cât şi pentru consumatori, în special pentru pentru cei vulnerabili.

Impactul negativ asupra consumatorului final a fost resimţit chiar din 1 aprilie 2017: preţurile gazelor naturale ofertate de producători şi traderi au crescut cu aproape 27% afectând grav consumatorii finali inclusiv alimentarea cu apă caldă şi căldură a populaţiei. Efectul a fost rapid resimțit de populație, prețul gazelor pentru populație a crescut în luna aprilie cu 2,53% față de luna anterioară.

Autoritățile publice responsabile pentru acest domeniu și-au asumat, o dată cu stabilirea calendarului de liberalizare, o serie de obligații de reglementare și implementare a unor măsuri pentru a evita posibilitatea creșterii artificiale a prețurilor la gaze, creștere ce ar putea avea efecte devastatoare pentru consumatorii vulnerabili. Menționăm că nici până în prezent autoritățile din România nu au pus efectiv în aplicare prevederile legislației europene privind consumatori vulnerabili. 

Având în vedere toate aceste aspecte, BNS organizează luni, 22.05.2017, începând cu ora 10.00 o conferință de presă în cadrul căreia va prezenta, pe de o parte restanțele autorităților române în a crea un mediu transparent și echitabil pentru piața gazelor, iar pe de altă parte va  prezenta măsurile pe care intenționează să le ia pentru a proteja interesele consumatorilor finali, în special cei vulnerabili.

Conferința de presă va avea loc la sediul BNS, din strada Turturelelor, nr 11A, etaj 3.Comunicat de presa BNS