Editoriale

Luni, 16 Ianuarie, 2017 - 15:24

Problema interdicţiei ca persoanele condamnate penal să ocupe funcţii ministeriale a creat remarcabile tulburări în mediile româneşti. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu privirea la legea care a stabilit respectiva interdicţie (legea 90/2001), cerând să fie verificată constituionalitatea ei. Preşedinţia României a apreciat acest demers ca fiind inoportun întrucât desfiinţarea unui asemenea impediment legal pe motiv de necostituţionalitate ar îngreuna lupta împotriva corupţiei.

Luni, 16 Ianuarie, 2017 - 13:46

Se spune că există niște anchete sensibile și spectaculoase în curs. Legate de cazul Coldea. Una, în interiorul Serviciului Român de Informații, inițiată de Diviziunea de protecție internă. Alta urmează să fie declanșată, în Parlament, de către Comisia de supraveghere a activității SRI. În fine, se anunță și crearea unei Comisii parlamentare speciale de anchetă, cu un spectru mai larg, generalul Florian Coldea urmând, și aici, să devină una dintre ținte. Nimeni nu își face iluzii în ceea ce privește aflarea adevărului din interirorul SRI.

Luni, 16 Ianuarie, 2017 - 10:52

Am scris aceste rânduri în urmă cu zece ani. Mai exact pe 5 mai 2007. Nu pot decât să fiu uimit de cât de puține lucruri s-au schimbat între timp și cât de actuale rămân teme de dezbatere publică care fac acum un vârf de interes. Atunci Coldea se afla la prima „punere la dispoziție” în urma căreia a revenit nestingherit, continuându-și marșul triumfal spre apogeul de putere și manipulare la care a ajuns acum...

Luni, 16 Ianuarie, 2017 - 09:41

Suspendarea generalului Coldea - punerea la dispoziţie, cum se zice la militari - a stârnit emoţii multe, dar efecte nule. Probabil că opozanţii săi din interior - frustraţi din diferite motive, invidioşi, cândva nedreptăţiţi, aspiranţi la funcţii mai mari şi alţii asemenea - jubilează sau mustăcesc cu subînţeles. Majoritatea celor care resimt presiunile sistemului neosecurist - instaurat de Băsescu şi desăvârşit de Iohannis - speră şi ei ca această scoatere temporară din joc a lui Coldea să fie definitivă şi că, astfel, lucrurile se vor schimba.

Duminică, 15 Ianuarie, 2017 - 18:57

Mai există vreo formă de viaţă în România în afara noii Securităţi ? Cultură, cercetare, artă, ceva ? Meserii, idealuri, viitorul copiilor ? De bine ce am făcut o „revoluţie” violentă (sau ne-a fost făcută de sovietici şi de alţii), ne trezim astăzi într-o republică militarizată, poliţienească, o republică a procurorilor. Am desfiinţat serviciul militar obligatoriu, avem o armată micuţă, pusă cu totul la dispoziţia partenerului strategic, dar avem cele mai numeroase servicii secrete din Europa pe cap de locuitor.

Duminică, 15 Ianuarie, 2017 - 00:22

Cuvântul corporatist e mai vechi în limba română, se referă în special la o anume doctrină, dar sensul în care se utilizează de regulă este nou, a apărut și s-a impus după 1990 și se referă la oamenii care lucrează într-o mare firmă internațională, care se disting prin limbaj (plin de anglicisme și de expresii de multe ori iritante), îmbrăcăminte, chiar o anume cultură.

Sâmbătă, 14 Ianuarie, 2017 - 18:00

Urmăresc cu multă atenţie modul în care evoluează societatea Oltchim SA şi am mai scris despre ce se întâmplă acolo – https://constantinnita.wordpress.com/2016/08/24/s-o-s-oltchim/ Fac acest lucru deoarece m-am implicat foarte mult în eficientizarea acestei companii. Fără decizia mea de a găsi o soluţie pentru punerea în exploatare a secţiei de oxo alcooli probabil că nu mai vorbeam de Oltchim astăzi.

Sâmbătă, 14 Ianuarie, 2017 - 00:12

”Dicționarul de tehnici creative este ediția a doua la Mașina de idei, titlul sub care a apărut acum zece ani. Motivele reeditarii sunt cât se poate de clare: tirajul primei ediții - nu tocmai mititel, mai ales când e vorba de piața de carte din România de astăzi - s-a vândut destul de demult și cât se poate de complet; iar de vreo câțiva ani Mașina poate fi văzută circulând, în diverse secvențieri, ca tot mai dese "xeroxuri" și "pedefeuri".

Vineri, 13 Ianuarie, 2017 - 20:32

 

Amnistia si gratierea sunt masuri de politica penala care transpun in practica o anumita conceptie asupra raportului dintre siguranta publica si coeziunea sociala. Aceasta politica nu are nici o legatura cu competentele autoritatii judecatoresti, limitate la aplicarea legilor adoptate de puterea legislativa, Parlamentul.

Vineri, 13 Ianuarie, 2017 - 14:03

Nu încape nicio îndoială, generalul cu patru stele Florian Coldea a fost decăzut. În consecință, la SRI, vom vedea importante schimbări în vârful piramidei. Cutremurul Coldea, însă, va avea și consecințe structurale și în politica generală a celui mai important serviciu secret din România. Din această perspectivă, vidul creat prin îndepărtarea directorului operativ este, pentru moment, mult mai amplu decât își imaginează cetățenii și chiar analiștii. Reverberațiile unor mutații se vor resimți atât în plan intern, cât și în plan extern.

Pagini