Editoriale

Duminică, 2 Iulie, 2017 - 00:00

Născut în 1966 la Brașov, Caius Dobrescu a publicat mai multe volume de poezie, proză și eseuri. Peste toate, este profesor de teoria literaturii la Universitatea din București și această calitate cred că-i influențează mult scrisul, inclusiv romanul cel mai recent, de care ne vom ocupa astăzi. Un roman polițist, apărut la singura editură de la noi destinată exclusiv acestui gen literar.

Sâmbătă, 1 Iulie, 2017 - 00:00

Ieri am prezentat în această rubrică volumul Exilul interior. Dan Er. Grigorescu-Negropontes, apărut la aceeași Editură Vremea, care cuprindea un amplu interviu despre exilul celebrului fotograf Dan Grigorescu-Negropontes. Cartea a apărut anul trecut. Anul acesta editura a publicat și volumul de scrieri alese pe care îl prezentăm acum.

Vineri, 30 Iunie, 2017 - 00:00

Dan Er. Grigorescu (1917-1990) a fost fiul Elenei Negropontes, descendenta unei familii de bancheri, și al generalului Eremia Grigorescu, învingătorul de la Mărășești și Oituz. În 1919, generalul moare pe neașteptate, răpus de gripa spaniolă. Elena Grigorescu, însoțită de fiul Dan, pleacă la Paris, unde acesta urmează școala. Vacanțele și le petrece în România. A ajuns unul dintre cei mai cunoscuți fotografi români și europeni – între altele, Dan Er. Grigorescu este cel care a fotografiat operele lui Brâncuși.

Joi, 29 Iunie, 2017 - 10:30

Vă invit la un slalom printre „telegramele” zilei:

Joi, 29 Iunie, 2017 - 00:00

Istoricul englez Orlando Figes (născut în 1959), în prezent profesor de istorie la Universitatea din Londra, se numără printre cercetătorii meticuloşi ai Rusiei şi ai fostei Uniuni Sovietice. Este autorul a opt cărţi despre istoria Rusiei, între care și  ”Tragedia unui popor” despre care ”Times Literary Supplement” afirma că ar fi ”una dintre cele mai influente o sută de cărți” publicate după încheierea celui de-al doilea război mondial.

Miercuri, 28 Iunie, 2017 - 11:45

Cum ajunge prim-ministru Mihai Tudose este un mister, pentru dezlegarea caruia ar fi potrivit un concurs national. In care, succesiv, ar trebui dezlegate mai multe necunoscute. PSD ne-a daruit un premier despre care se insinueaza, azi, ca i-ar fi fost varat pe gat lui Liviu Dragnea de anumite forte oculte. Si tot pe seama legaturilor sale oculte, se afirma ca domnul Klaus Iohannis l-a desemnat fara a clipi. Lovit de amnezie in legatura cu propriile criterii, enuntate cu cateva zile in urma. In ce consta misterul lui Tudose de Braila?

Miercuri, 28 Iunie, 2017 - 00:00

O carte care prezintă povestea fascinantă a spionajului oficial din Marea Britanie. O carte-document cu dezvăluiri uimitoare despre întâmplări petrecute pe parcursul a 40 de ani de misiuni secrete. Romanele polițiste sau de spionaj sunt floare la ureche prin comparație cu dezvăluirile celor doi ziariști.

Marţi, 27 Iunie, 2017 - 22:20

Cu aerul său mahmur și claia de păr încâlcit, Mihai Tudose nu reprezintă un ideal de bărbăție și, cu atât mai puțin, o șansă pentru fotoșopiști de a scoate din el un model. Oricum și oricât l-ai retușa, el rămâne așa cum l-a făcut Dumnezeu, care probabil că nu și-a imaginat nici El că într-o bună zi imaginea acestuia va împânzi ecranele și paginile ziarelor. Este însă limpede, de acum: este șeful unui nou guvern care, practic - cel puțin așa reiese din indiscrețiile referitoare la componența echipei - este cam același cu cel pe care l-a condus Grindeanu.

Marţi, 27 Iunie, 2017 - 12:51

Finala mare a fost amanata. Teoretic, razboiul lui Iohannis cu PSD ar fi putut sa aiba loc chiar acum. Beneficiind de intreaga conjunctura creata prin automotiunea de cenzura. Dar ar fi fost prematur. Presedintele nu poate intra intr-o batalie finala cu PSD asumandu-si riscul sa piarda. Un razboi pierdut ar insemna renuntarea la cel de-al doilea manadat. Iar sansele de a castiga, acum, marele pot erau minime. Asa ca Iohannis s-a multumit cu mai putin. Incercand o abordare pas cu pas.

Marţi, 27 Iunie, 2017 - 00:00

Încă un roman de debut al unei foarte tinere scriitoare care a obținut un masterat în scriere creativă la Oxford University.

Un roman pentru adolescenți apărut în engleză în vara anului trecut. Un univers aproape medieval, o insulă undeva în apropierea noastră, cu personaje care știu câte ceva despre Africa și America. Un regim dictatorial stăpânește insula – într-o bună zi un individ s-a trezit spunând că tot pământul îi aparține, l-a susținut o armată de mercenari, iar orice revoltă e înăbușită de îndată.