Editoriale

Duminică, 1 Aprilie, 2018 - 00:00

Născut în 1939, profesor de psihiatrie, Mircea Lăzărescu este autor al unor importante lucrări de psihopatologie - Ce e tulburarea men­tală, Bazele psihopatologiei clinice, şi Psihopatologia psihozelor. A publicat cărţi de antropologie filoso­fică: Eseu despre fiinţele intermediare, Despre sărbători, grădini şi logos. A fost un apropiat de Constantin Noica între anii 1977-1987, participând ulterior la Simpozioanele anuale dedicate filosofului de Academia Română, cu comunicări publicate după aceea de către Academie.

Vineri, 30 Martie, 2018 - 00:00

Jacqueline Sudaka-Bénazéraf este doctor în litere și a predat la Centrul de Studii ale Scrierii din cadrul Universității din Paris. A păstorit colecția ”Double regard”, destinată desenelor făcute de scriitori, la Éditions Maisonnneuve et Larose. Este autoarea mai multor exegeze, printre care cel de față, apărut în 2001. 

Vineri, 30 Martie, 2018 - 00:00

Teodora Matei a publicat până acum șase cărți, în genuri diferite – science fiction, fantasy, roman de dragoste, roman polițist.

Joi, 29 Martie, 2018 - 00:00

Aproape un roman polițist, dar și o poveste palpitantă de finanțe și istorie bancară. Autorul – cu ascendență românească - Bradley C. Birkenfeld - și-a început cariera bancară la State Street Bank & Trust din Boston, în 1996 a fost angajat ca bancher privat la banca Credit Suisse, în 1998 s-a mutat la Barclay’s Bank, iar în 2001a început să lucreze la UBS, sediul din Geneva, ca bancher privat, oferind servicii de management al activelor, prin orientarea investițiilor (mobiliare și imobiliare), inclusiv

Miercuri, 28 Martie, 2018 - 00:00

O carte carte i-ar putea indigna, pe bună dreptate, pe mulți, cum și precizează prefațatorul: întreaga politică externă sovietică este prezentată halucinant, iar publicistul care l-a intervievat (de 139 de ori!!!) între 1969 și 1986 pe Molotov n-a arătat niciun simț critic față de falsurile și exagerările fostului demnitar sovietic.

Marţi, 27 Martie, 2018 - 00:00

Pentru școlarii care vor să știe totul, celebra editură londoneză Dorling Kinderley Limited a publicat în urmă cu doi ani această minunată enciclopedie doldora de imagine splendide. Editura Litera a tradus-o în românește la mai puțin de un an. Este vorba de o mini-enciclopedie care adună lucruri foarte importante despre planeta Pământ, despre continente, locuri, animale, oameni, plante, vehicule, instrumente muzicale și multe altele. Adică aproape tot ce este foarte important și trebuie știut de un elev aflat la început de școală, dornic de cunoaștere.

Luni, 26 Martie, 2018 - 00:00

În mod cert, niciunul dintre cititorii acestei rubrici n-a auzit, decât prin vreo ciudată întâmplare, de Vlad Stanomir. S-a născut în 1951 la Brașov, a absolvit Institutul de Construcții din București, a lucrat în proiectare- rezistență, iar în 1983 a plecat în Germania, unde și-a continuat meseria. După 2015 a început să publice nuvele și povestiri, în limba germană, adică cele adunate în acest volum. Cu alte cuvinte este vorba de un debut în limba română.

Duminică, 25 Martie, 2018 - 00:00

O carte pentru copii între 3 și 7 ani, dar mai ales pentru părinții lor, cu 24 de povești cu carcater terapeutic. ”Aceste povești folosesc subiecte atât cu conotații poetice, cât și fantastice. Și fiecare dintre ele ne ajută să răspundem așteptărilor copilului legate de trăirile cotidiene, uneori greu de gestionat: tristețe, furie, anxietate, singurătate, lipsă de încredere în sine, sentimentul de abandon etc și care pot constitui sursele unor tulburări ale somnului.” Poveștile sunt scurte și au scopul de a înlesni exprimarea.

Sâmbătă, 24 Martie, 2018 - 16:37

 În viața oricărei organizații apar urcușuri și coborâșuri, sunt lumini și umbre. Evenimentele rușinoase petrecute nu demult în UZP nu pot lăsa indiferenți jurnaliștii atașați de această organizație și, deopotrivă, preocupați de prestigiul breslei. Verdictele instanțelor de judecată nu pun capăt problemelor; ele doar pun la încercare capacitatea de reflecție a membrilor UZP despre starea, rolul și provocările actuale ale propriei organizații.

Sâmbătă, 24 Martie, 2018 - 15:28

Cu perfect anonima Viorica Dăncilă, prim-ministru, am atins culmi nebănuite ale democraţiei securiste la Bucureşti. O democraţie de mămăligă, cu whisky american şi bere nemţească.