Editoriale

Duminică, 8 Martie, 2020 - 00:00

În urmă cu vreo trei ani, Editura Polirom a publicat o primă carte semnată de Malala Yousafzai, împreună cu Christina Lamb, „Eu sunt Malala”. Pentru cei care nu știau, autoarea era câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2014. Cartea era povestea fetei pakistaneze care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani. S-a născut în 1997. A început să militeze pentru educaţie la vârsta de unsprezece ani, când a conceput un blog anonim pentru BBC Urdu despre viaţa sub ameninţarea talibanilor din valea Swat, Pakistan.

Sâmbătă, 7 Martie, 2020 - 00:00

Scriitorul american John Grisham, născut în 1955, este probabil cel mai popular autor de thrillere din lume. Cărțile sale au fost traduse în peste patruzeci de limbi și tipărite în vreo sută de milioane de exemplare. A scris îndeosebi thrillere în care, ca nimeni altul, explică sistemul juridic american. În românește i-au apărut aproape douăzeci de titluri.

Cea mai recentă traducere, cea de față, apărută pe piață în a doua parte a anului trecut, este surprinzătoare chiar și pentru toți cei obișnuiți cu tramele și stilul lui Grisham.

Vineri, 6 Martie, 2020 - 00:00

Lucia Verona este prozatoare, autoare de piese de teatru, traducătoare și creatoare de emisiuni umoristice pentru radio și televiziune. A publicat în ultimul deceniu mai multe romane polițiste, cea mai recentă ispravă din acest domeniu fiind cartea pe care o semnalăm acum, care adună povestiri polițiste scrise în ultimul deceniu, opt la număr: „Testamentul Lordului Oxbridge”, „Crimă la Casa Scriitorilor”, „Moartea zboară cu low cost”, „Crima din Cartieul Vechi”, „Diva și bicileta”, „Crimă la Marea Egee”, „Mort în ploaie”, „Moarte la castel sau Misterul eclerului albastru”.

Joi, 5 Martie, 2020 - 00:00

O carte extrem de interesantă, despre care se pot spune lucruri minunate, dar care poate fi și criticată în cel mai mare grad.

Miercuri, 4 Martie, 2020 - 00:00

Editura săptămânii: Antidepresiv la purtător

de Stelian Țurlea

 

În februarie 2016, în ultimul episod al celebrei sale emisiuni de la Protv ”Cartea de la ora 5”, criticul literar Dan C. Mihăilescu vorbea despre primele zece cărți care pot marca formarea unui om. Pe primul loc situa Biblia, pe al doilea - Manualul lui Epictet.

Miercuri, 4 Martie, 2020 - 00:00

O carte pentru copii între 9 și 12 ani, care vorbește despre puterea scrisului și a cititului.
Miranda are o imaginație deosebită, câștigă mereu la școală concursul Cuvântul Zilei și se refugiază în propria insulă fantastică, pe care a numit-o Mărinimie. Acolo sunt girafe polițiști și un Spital de Sticlă Transparentă pentru Copii Însănătoșibili.
Pe măsura ce starea surorii ei se înrăutățește, unele dintre lucrurile pe care le scrie fetița par să declanșeze mici miracole, așa cum se ruga ea – bunica ei se lasă de fumat, colegul de la școală devine mai bun...

Luni, 2 Martie, 2020 - 00:00

Probabil numai prin vreo întâmplare fericită veți găsi volumul pe care îl semnalăm acum în vreo bibliotecă universitară, dar merită din plin căutat. Este vorba de traducerea în catalană a antologiei „Apocalipsa după Marta” apărută în 2011 și care reunește poeziile publicate în volum de Marta Petreu între anii 1981 şi 2006: „Aduceţi verbele” (1981), „Dimineaţa tinerelor doamne” (1983), „Loc psihic” (1991), „Poeme neruşinate” (1993), „Cartea mâniei” (1997), „Apocalipsa dupa Marta” (1999), „Falanga” (2001) şi „Scara lui Iacob” (2006).

Duminică, 1 Martie, 2020 - 00:00

O carte care a câștigat Premiul Transmission 2019 și s-a aflat pe lista lungă la Orwell Prize pentru Texte Politice 2019. Și care nu este o nouă lamentație despre capitaliștii rapace, ci un avertisment despre cum democrația poate fi pusă în pericol de tehnologie. Autorul este un cunoscut ziarist care a mai analizat secretele Internetului și în alte cărți ajunse bestsellere. Internetul trebuia să ne elibereze, dar nu s-a întâmplat asta. Însă tehnologia ne-a schimbat viețile. Sistemul politic este fragil sub asediul revoluției digitale.

Sâmbătă, 29 Februarie, 2020 - 00:00

„În ce priveşte clasele cele mai năpăstuite, ţărănimea şi muncitorii, acolo totul era împărţit şi mai simplu. Ei aveau de obicei două rânduri de haine: cele de muncă şi cele de sărbătoare. Mulţi însă nu aveau haine de sărbătoare. Cum arătau hainele de muncă purtate permanent? Nu avem cum să ne imaginăm. Mintea noastră, a oamenilor de azi, nu poate înţelege.

Vineri, 28 Februarie, 2020 - 00:00

Ana Maria Sandu este una dintre tinerele scriitoare foarte apreciate și foarte harnice. Născută în 1974, a absolvit Facultatea de Litere a Universității București, a colaborat și colaborează la mai multe publicații, este redactor la revista „Dilema veche”, a publicat mai multe romane și a participat la mai multe volume colective. În multe dintre cărțile sale, care încearcă să surprindă fluxul memoriei, abundă pasajele minimaliste. Unii critici au sugerat că ar fi principala caracteristică a scrisului ei.