Publicat: 21 Martie, 2018 - 00:00

S-a scris enorm despre ce s-a întâmplat în România după 1918 și după 1989. Și totuși profesul universitar Constantin Hlihor, specialist în istoria secolului XX, geopolitică și istoria relațiilor internaționale are curajul să vină cu o abordare nouă. (Constantin Hlihor este Doctor Honoris Causa al Universitatii „Ovidius" din Constanța, autor a 16 cărți și a peste 150 de articoile și studii, cea mai recentă, înaintea celei de față fiind România și șocurile geopolitice ale războiului rece, din 2016).

Istoricul pleacă de la ideea că momentele de cotitură din 1918 și 1989 au fost urmate de perioade de tranziție care trebuiau să ducă țara către modernitatea europeană printr-un amplu proces de reforme ce nu se puteau derula decât pe parcursul câtorva decenii. Ca urmare, a comparat diferite aspecte ale vieții politice, sociale și economice în cele două epoci, constatând mari similitudini. (Exemplul cel mai grăitor – corupția și demagogia prezente în societate și în discursul public.) Istoricul s-a străduit să dezvolte un nou cadru sintetic de analiză.

Scriu editorii: ”Societatea română după Marea Unire şi după Revoluţia din Decembrie 1989 a intrat intr-o perioadă de tranziţie cu acelaşi obiectiv declarat, intrarea in modernitatea de tip european. Ambele perioade cu aspiraţii şi aşteptări uriaşe. În ambele au fost realizări incontestabile, dar şi decepţii pe măsură. Cu momente de ruptură cu trecutul, dar şi cu fenomene care s-au înscris pe linia continuităţii mai ales în ceea ce priveşte mentalităţile şi comportamentele elitei politice, economice dar şi a omului de rând.”

”Ambele momente astrale ale istorie din acest secol scurt concluzionează istoricul - au avut o puternică înrâurire asupra tinerei generații. În fața românilor au apărut o serie de probleme de ordin politic, economic, social, care trebuiau să fie rezolvate pentru a înscrie societatea pe drumul modernizării și europenizării, iar tinerii au reacționat cu maximă receptivitate. Cei mai entuziaști au fost tinerii care au continuat să creadă în idelaurile afirmate în 1918 și 1989.”

 

 

Constantin Hlihor – Revoluție și tranziție la români într-un secol scurt (1918-1989). Editura Tritonic. 364 pag.

 

 

Topic: 

Format: