Publicat: 20 August, 2019 - 22:00
Share

Pe la începutul anului, doamna Monica Dobrescu, specialist la ambasada din București  și colegul său de la Varșovia, Jonn Slette, au pus mână de la mână și au elaborat prin chat, pe internet, un raport ce conține evaluări efectuate de personalul USDA , care nu reprezintă - nota bene! - declarații politice oficiale ale Guvernului SUA, ci  interesele companiilor americane din domeniu în favoarea cărora Serviciul identifică probleme și face eforturi de sporire a oportunităților.

Titlul raportului este „Seceta toamnei determină recordul culturii de porumb 2018” și menționează faptul că se estima în România o producție totală de porumb de 14 milioane tone, o creștere de 18% față de recordul din anul precedent. Nu se știe de unde, pe ce bază au luat domnii Slette și Dobrescu cifra care a stârnit o veritabilă furtună atunci când un jurnalist autohton a accesat  Raportul  (netradus în română) și l-a comparat cu datele comunicate de Statistică în care producția la porumb, consemnată prin documente, era de 18 milioane tone.

Reacția a fost promptă: „Săriți! Hoții! Au umflat cu 4 milioane tone producția de porumb!” Semnalul din publicația care a prefațat scandalul a fost preluat cu grăbire de politicieni onești, revoltați de faptul că România ar încerca să tragă pe sfoară Uniunea Europeană. Și de aici obișnuitele talk show-uri cu specialiști în nimic și amatori de popularitate nocturnă.

Recapitulând, să menționăm două lucruri . Unul reprezintă opinia unei instituții interesate să protejeze exporturile americane în fața unei concurențe mai puțin previzibile, iar cealaltă este cea a unei entități oficiale statistice care înregistrează datele comunicate de producători. Nici una nici alta nu umblă cu cântarul după ele pe câmp. Al doilea este că o astfel de diferență, de 4 milioane tone, nu poate să apară și să dispară ca printr-o scamatorie. Ministerul Agriculturii nu este cultivator de porumb. Este o instituție care veghează și reglementează, nici nu cântărește și nici nu umflă sau desumflă. Intervențiile isterice ale lui Buda și Orban nu fac decât  să sublinieze ignoranța acestora în materie de agricultură în general și faptul că, din interese pur partizane politic, sunt în stare „să pună botul”, cum se spune prin lanurile de porumb, la orice tentativă de manipulare. Și pentru ca lucrurile să fie mai clare, reamintim că raportul Serviciului Agricol, luat ca literă de lege de preopinenți, nu reprezintă declarații de politică oficială , ci interesele marilor companii agricole americane aflate în concurență directă cu România pe piața cerealelor.

Într-un răspuns către Comisia Europeană, care a preluat fără dovezi estimările doamnei Dobrescu, adoptate cu entuziasm de „formatori de opinie” autohtoni, ministrul Petre Daea a precizat că producțiile raportate prin INSE sunt corecte, reale și că nu este nimic de corectat.

 Dacă interlocutorii sunt de bună credință. Dacă nu, nu!

Tag-uri Institutii: