Publicat: 19 August, 2012 - 12:12
Share

În perioada Jocurilor Olimpice, Ernst & Young a lansat cartea albă, Mari câştigători: recunoaşterea puterii femeilor de a impulsiona afacerile şi creşterea economică, ce studiază evoluţia femeilor pe trei niveluri: performanţele sportive înregistrate de femei până în prezent, impactul pe care îl au femeile în acest moment în toate segmentele economice şi sociale şi direcţiile de acţiune pentru viitor.

Femeile - cea mai mare piaţă emergentă din lume

În acelaşi timp, studiul Ernst & Young anticipează faptul că femeile vor constitui cea mai mare piaţă emergentă din lume. În următorii zece ani, acestea vor exercita o puternică influenţă în politică, sport, afaceri şi în societatea civilă. Venitul global al acestui segment are estimată o creştere de la 13 trilioane de dolari în 2012 la 18 trilioane de dolari în următorii cinci ani. Diferenţa de 5 trilioane de dolari reprezintă o sumă de două ori mai mare decât creşterea estimată pentru PIB-ului Chinei şi Indiei la un loc.

Principalele concluzii listate în Cartea Albă:

Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în domeniul sportiv

► Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, toate ţările participante la ediţia din acest an au inclus femei în delegaţiile lor.
► Femeile reprezintă peste 40% din numărul total de sportivi participanţi la Jocurile Olimpice 2012.
► Tot în premieră, sportive din Arabia Saudită, Brunei şi Qatar participă la Olimpiadă iar lotul olimpic al Statelor Unite include mai multe femei (268) decât bărbaţi (261).
► Sportul poate reprezenta un factor de integrare în societate. Cu toate acestea, în multe ţări, reprezentantele sexului feminin nu au posibilitatea de a practica sporturi şi nu deţin poziţii importante în organismele de conducere din domeniul sportiv, conform raportului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Discriminarea fetelor şi femeilor în sport.   
► Un raport al Naţiunilor Unite evidenţiază faptul că “participarea fetelor şi femeilor în competiţii sportive contrazice stereotipurile de gen şi discriminarea”. În acest context, implicarea sportivă devine un “instrument de promovare a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi a puterii deţinute de reprezentantele sexului feminin”. Totodată, “poate schimba şi modela atitudinile faţă de capacităţile de lider şi decident ale femeilor, în special în sectoare dominate tradiţional de bărbaţi”.