Publicat: 16 Iulie, 2017 - 18:42

Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța, ediția a II-a, vă invită la mare, soare și teatru independent. Fie că sunteți studenți, fie absolvenți, fie că vreți să fiți voluntari și să faceți parte din efervescența și nebunia organizării unui festival de teatru, fie că doriți să urcați pe scenă, tinerețea este binevenită pe litoral în perioada 2 — 9 septembrie 2017.

FITIC este un eveniment deschis tuturor tinerilor actori curajoși, care au înțeles că arta efemerului, a emoției și a măștii trebuie să aibă propriu-i templu, fără piloni, socluri și rețete predestinate, precum vina tragică. Această artă, ai cărei ucenici sunt tinerii independenți, se nutrește din realitatea imediată, nu întotdeauna plăcută, însă aplicată social, o realitate dimensionată de curajul de a dărâma convențiile și de a construi o altă înțelegere a lucrurilor care ne înconjoară. Această artă a teatrului imediat corespunde întru totul noilor cerințe ale prezentului, sub toate aspectele: actor, text, regie, tehnică scenică.

FITIC este vocea independentă a artei prezentului, cu orizonturi deschise și viziuni largi. Alegerea Constanței ca oraș al primei desfășurări a acestui festival nu a fost deloc întâmplătoare, marea fiind singurul fundal posibil pentru acest tip de concept teatral. Ajuns acum la ediția a II-a, FITIC vă propune noi provocări.

Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța 2017 are, începând din acest an, cinci secțiuni:

— Spectacole de teatru independent

— Spectacole de teatru-dans

— Concurs de dramaturgie contemporană

— Concurs dedicat tinerilor actori și studenți

— Concurs afișe de teatru

La fiecare dintre aceste secțiuni, înscrierile se fac până pe 20 iulie 2017. În intervalul 21 — 30 iulie 2017 se realizează preselecția, iar anunțarea câștigătorilor are loc pe 1 august 2017. Cei aleși vor primi o invitație oficială de a intra în concurs.

Pentru a intra în etapa de preselecție trebuie să completați formularul de înscriere de pe site, www.fitic.ro. Materialul filmat trebuie să aibă o durată cuprinsă între 10 și 15 minute.

Spectacole de teatru independent

În această secțiune se poate înscrie orice companie de teatru independent, din țară sau străinătate. Se vor oferi următoarele premii: cel mai bun actor, cea mai bună actriță, cel mai bun regizor, cel mai bun spectacol.

Spectacole de teatru-dans

La această secțiune se pot înscrie companii de teatru, producători de spectacol de teatru-dans, tineri coregrafi și dansatori. Premiile se vor acorda pentru: cel mai bun artist, cel mai bun coregraf, cel mai bun spectacol.

Concursul de dramaturgie contemporană

În ce privește Concursul de dramaturgie contemporană, piesele trebuie să aibă minimum 45 de pagini (Arial 12, la un rând), să nu fi fost jucate și să nu fi participat la vreun concurs până acum. Tema propusă pentru această ediție este ARTA IUBIRII.

Autorul își asumă întreaga răspundere pentru aceste condiții, precum și drepturile de autor în integralitate. Piesa câștigătoare va fi prezentată în cadrul Galei de premiere a FITIC, în data de 9 septembrie 2017. Cu acordul autorului, piesa poate fi publicată în ziarul festivalului și montată în ediția viitoare a fetivalului, intrând, astfel, în 'Generația Independenților' (club exclusivist al FITIC).

Concurs dedicat tinerilor actori și studenți

La această secțiune pot participa studenți din anul II și III, precum și absolvenți din ultimii trei ani. În cadrul Concursului dedicat tinerilor actori și studenți vor exista două secțiuni: Individual și Grup. Tema propusă pentru această ediție este ARTA IUBIRII.

În cadrul Concursului se vor oferi următoarele premii:

1. La secțiunea Individual — cel mai bun actor, cea mai bună actriță,

2. La secțiunea Grup — cea mai bună trupă

Concurs afișe de teatru

După cum bine știți, arta de a gândi și realiza un afiș de teatru este una specială. Puteți participa la concurs cu un afiș realizat de dumneavoastră în cursul anului universitar 2016/ 2017 (adică începând din luna octombrie a anului trecut) sau puteți gândi un afiș special pentru FITIC 2017, care să aibă ca temă ARTA IUBIRII. Ca surse de inspirație, vă propunem poemele lui Ovidius Publius Naso, dar acestea nu sunt obligatorii. Afișul trebuie să poată fi imprimat pe dimensiunile unui A3 și poate fi realizat individual sau în grup. Participanții pot trimite unul sau mai multe afi?e. Textul afi?ului poate fi în limba română sau engleză, iar el trebuie să conțină siglele organizatorilor ?i să fie prezentat în format electronic (jpg, tiff, pdf, bmp). După ce lucrările vor fi jurizate, organizatorii vă vor pune la dispoziție siglele necesare.

Scrie pe blog!

În secțiunea 'Blog' de pe site-ul fitic.ro se pot publica texte despre teatrul independent, despre piese sau actori sau pur și simplu 'panseuri' inspirate despre situația actuală a artistului tânăr. Nu vă sfiiți!

Vrei să fii voluntar la FITIC? Stai gratis la mare!

Ești tânăr, vrei să experimentezi, ai curaj și te simți ca acasă în lumea artei? Atunci trebuie să vii la Constanța, ca voluntar la FITIC! Organizatorii îți oferă cazare gratuită la mare începând din data de 28 august 2017 și până pe 9 septembrie. Voluntarii trebuie să lucreze cu organizatorii în toată această perioadă. Programul va fi pus la dispoziție la sosirea în Constanța.

Avantaje? Este simplu: vei intra într-o lume care împărtășește aceleași valori, vei vedea zeci de spectacole de teatru independent, îți vei face prieteni din toată țara, vei avea parte de un training gratuit în ceea ce privește organizarea unui festival de teatru, vei cunoaște marii actori ai momentului și o echipă excepțională, cu multă experiență în domeniu.

Pentru mai multe detalii despre voluntariat, organizare și participarea la concursuri, vizitați fitic.ro.