Publicat: 7 Decembrie, 2017 - 18:40

Secretarul de stat pentru afaceri strategice și bilaterale în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a participat joi, 7 decembrie, la reuniunea Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, desfășurată la Viena.

Reuniunea a dezbătut perspectivele securității europene, cu accent pe impactul crizei din Ucraina, persistența conflictelor prelungite și fenomenul extremismului violent și al radicalizării care conduc către terorism.

În cadrul intervenției în plen, oficialul român a reiterat sprijinul ferm al României pentru eforturile de soluționare a crizei din Ucraina, inclusiv pentru rolul important asumat de OSCE. În acest sens, George Ciamba a evidențiat participarea activă a României, cu personal calificat și resurse financiare, în cadrul Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina.

De asemenea, secretarul de stat George Ciamba a arătat că soluționarea conflictului din Republica Moldova rămâne o prioritate majoră pentru România. În acest context, a reconfirmat sprijinul pentru negocierile în format '5+2', ca unic cadru care garantează transparența și legitimitatea unei soluții durabile, bazate pe respectarea deplină a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Cu acest prilej, a salutat progresele înregistrate la ultima rundă de negocieri și a exprimat aprecierea pentru abordarea constructivă a guvernului de la Chișinău.

Totodată, oficialul român a subliniat necesitatea ca toate Statele participante, fără excepție, să implementeze pe deplin angajamentele pe care și le-au asumat și să respecte principiile fundamentale la care au subscris.

În final, secretarul de stat român a asigurat viitoarea Președinție-în-Exercițiu italiană a OSCE de întregul sprijin al României în eforturile de întărire a profilului politic al Organizației și de obținere a unor rezultate concrete și de impact pentru îmbunătățirea securității în spațiul OSCE.

Tag-uri Nume: