Publicat: 17 Mai, 2020 - 00:00
Share

Zonele albastre (blue zones) sunt niște areale
în lume unde s-a constatat că populația locală
are o longevitate ieșită din comun. Oamenii
care trăiesc în aceste zone nu împărtășesc gene sau
alte elemente comune care să justifice apropierea
dintre duratele neobișnuite ale vieților lor, însă au
ceva în comun: modul de viață, în principal și mediul
înconjurător, în secundar.
Trăsăturile definitorii ale ocupanților acestor zone
includ: grădinărit, dieta bazată pe multe fructe și
legume, o atitudine optimistă, implicare socială
indiferent de vârstă, vin în cantități moderate și o
formă de meditație. Sunt câteva dintre ingredientele
tinereții fără bătrânețe.

Cei mai longevivi oameni din lume trăiesc în anumite zone din Italia, Grecia,
California, Japonia și Costa Rica, arată studiile din
ultimul timp. Iată care sunt acestea:
Peninsula Nicoya din Costa Rica este una dintre
cele cinci zone din lume, în care trăiesc cei mai mulți
bătrâni care au sărit de o sută de ani. Sigur, și peisajul
paradisiac te stimulează să ai o viață în comuniune
cu natura. Acolo se întâlnesc principiile de dietă
mediteraneană și americană. Există totuși un consum
mare de porumb, ceea ce nu întâlnim în restul
zonelor, există multe fructe specifice, precum papaya,
peștele și lanțul trofic scurt, adică ce își cresc în
grădină, asta mănâncă în acea zi. Pe scurt, oamenii
petrec mult timp în natură și se bucură de fiecare
clipă. Oamenii din Nicoya sunt ocoliți de bolile
modernității.
La fel se întâmplă și pe insula Okinawa din
Japonia, una dintre cele mai cunoscute pentru lon ge -
vitatea locuitorilor săi. În Okinawa, cel mai important
secret al tinereții fără bătrânețe este așa numitul
ikigai. Acesta este un concept japonez care pe scurt
s-ar traduce prin „reason for being” - motivul de a te
trezi dimineața. Este la intersecția dintre pasiune,
vocație și ceea ce îți dorești, chestiuni care sunt
tratate și în aikido. Urmând această cale înveți despre
tine, despre relația cu ceilalți, înveți cum să gestionezi
situații dificile, înveți posturi corecte si sănătoase,
înveți să respiri corect, înveți despre meditație, să fii
mereu atent la lucrurile pe care le faci, să nu te
gândești oare am închis ușa acasă, oare am lăsat
fierul în priză, oare am închis mașina. Oamenii de
acolo când sunt întrebați despre ikigaiul lor au
răspunsuri extrem de simple: de la mă trezesc
dimineață ca să dansez sau mă trezesc dimineață ca
să salut școlarii care trec prin fața casei mele sau ca
să privesc grădina. Grădinăritul este una dintre
principalele pasiuni ale centenarilor din Okinawa.
Astfel împușcă trei „ingrediente” ale lon ge vității dintrun
foc: sunt prezenți 100%, fac mișcare și sau o
sursă naturală de hrană. Mâncarea din Okinawa este
diferită de cea din restul Japoniei. Deși peste tot se
mănâncă alge și pește crud, aici mai mult decât în
alte zone este prezentă mâncarea direct din mare,
gătesc ceea ce au prins astăzi, iar la prânz nu e
nimeni pe stradă, ceea ce e semn că se odihnesc.
O zonă mai puțin cunoscută, dar cu la fel de mulți
centenari, este Loma Linda, din California. Oamenii
au un stil de viață foarte activ și la bătrânețe. Este
ceva comun ca participanții la multele dintre clasele
de fitness sa fie toți trecuți de 60 de ani. În plus, pun
mare preț pe spiritualitate și comunitate: sâmbătă nu
găsești nimic deschis. Toată lumea este la biserică.
Aceștia fiind adventiști de ziua a șaptea și își doresc
să trăiască conform principiilor biblice, ca pe timpuri:
multă muncă fizică, multe legume, leguminoase,
puțină carne, zero zahăr și ce este particular aici,
faptul că nu există fumat, nu există alcool. Efectiv nu
fac nimic cel puțin o zi pe săptămână și se dedică
naturii, sunt oameni care fac foarte multe exerciții
fizice, mulți dintre ei sunt vegetarieni, consumă foarte
multe mixuri de legume și fructe.
Și Europa are două zone albastre. Sardinia, din
Italia, este una dintre ele. Aici oamenii trăiesc foarte
mult din pământ, din ceea ce cultivă. Sunt foarte
multe ferme și se beau multe lactate, inclusiv
turiștilor li se ofereau brânzeturi de toate felurile și
vinuri cât mai diverse. Peste 20% din hrana lor e
bazată pe lactate, există acea brânză pecorino, care
conține și ea acizi grași esențiali de tip omega 3 cu
rol antiinflamator. Rar carne, din nou, caracteristic și
asemănător cu celelalte zone, multe leguminoase,
ierburi, frunze verzi și produse proaspete. Un alt
aspect determinant, relieful este de așa natură încât
îi obligă pe oameni să facă multe exerciții fizice și asta
îi ajută foarte mult să trăiască cât mai sănătos.
Și Grecia are o zonă cu mulți centenari. Se
numește insula Ikaria, iar printre secretele longevității
se afla laptele de capră, grădinăritul, ritmul relaxat al
vieții și petrecerile. Locuitorii își cultivă singuri
legumele, au cu toții grădini, fac efort fizic pentru a
crește aceste produse, cresc animale, caprele cresc
libere, pui, găini, pescuiesc, însă consumă foarte rar
carnea și peștele, în special carnea roșie se consumă
doar la anumite sărbători. Și aici oamenii se ajută unii
pe alții, sunt foarte uniți și apropiați. Toate aceste
ingrediente, îi ajută pe locuitorii din zonele albastre
să ducă o viață de calitate, fericită și îndelungată.
Vă doresc tuturor să vă lăsați inspirați de exemplul
longevivilor locuitori din zonele albastre și urmând
acest exemplu să aveți parte de o viață lungă și
împlinită.
Paul Manole, BULETINUL de București