Publicat: 19 Mai, 2017 - 20:03

De-clic a publicat în data de 11 mai 2017 o investigație [ ce demonstrează ca lanțul de magazine Hornbach și-a mințit clienții privind încetarea relațiilor comerciale cu grupul Schweighofer. 

Publicăm dreptul la replică  al Hornbach România, care ne-a fost transmis la o săptămână după ce acesta le-a fost solicitat. Se impun însă următoarele precizări:

Hornbach România admite că a continuat și continuă să comercializeze lemn achiziționat de la Holzindustrie Schweighofer (HS). E prima recunoaștere oficială, în spațiul public. 
În comunicatul  care anunța renunțarea la lemnul de construcții și cel rindeluit provenit de la Schweighofer aceste clarificări au fost uitate. Această minciună prin omisiune a indus clienților impresia că relația comercială dintre Hornbach și Schweighofer se va încheia în ianuarie 2017. 
Indiferent de clasificarea produselor de către Hornbach, tot lemnul procesat de Schweighofer a pierdut certificarea de sustenabilitate de la Forest Stewardship Council (FSC) datorită faptului că provine din surse care pot fi ilegale [4]. De altfel, FSC spunea explicit [5] că retrage certificarea deoarece compania austriacă nu se conformează standardelor de management sustenabil al pădurilor.
Hornbach invocă o citire eronată a etichetării produselor din magazine prin investigația de-clic. Publicăm două fotografii ale aceluiași raft, din două unghiuri diferite. După cum se observă, același tip de produse se regăsește și în partea de sus și cea de jos a etichetei, atât despachetat cât și împachetat sub husa cu sigla HS. Eticheta indică cherestea uscată, adică lemn de construcție, potrivit clasificării Hornbach, unul din produsele Schweighofer la care s-a angajat să renunțe.