Publicat: 7 Decembrie, 2017 - 15:12

Ambasada Spaniei și Instituto Cervantes din București, în parteneriat cu Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher vă invită la inaugurarea expoziției 'Viața romilor. Lungo Drom', care va avea loc miercuri, 13 decembrie, orele 18:30, la Instituto Cervantes din București (Bd. Regina Elisabeta, 38).

Evenimentul va include și un recital de poezie în limbile spaniolă, română și romani, în acompaniament de chitară și țambal, susținut de artiști de etnie romă, moment oferit de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher.

Locurile sunt limitate. Rezervări la telefon: 021 318.11.03.

Expoziția este împărțită în două mari capitole: 'Viața trăită' — trecutul, începând cu migrația inițială din India și până la finele anilor '70 în Spania, și 'Viața viitoare' — o radiografie a prezentului și a ceea ce se așteaptă de la relația dintre romi și restul populației în anii ce vor veni. 'Vidas Gitanas' (Viața romilor) spune povestea poporului rom spaniol, dincolo de prejudecăți și clișee, prezentând moștenirea lăsată de acesta și profundele sale influențe asupra culturii spaniole.

Expoziția aduce în prim-plan viața de zi cu zi a romilor, atât de puțin cunoscută: felul în care trăiesc, meseriile practicate, îngemănarea trecutului cu prezentul, modul în care au trecut peste greutăți până în zilele noastre și provocările cu care se confruntă. Romii reprezintă cea mai importantă populație minoritară din Europa, dar și una dintre cele mai puțin cunoscute de societățile majoritare. În ciuda istoriei grele pe care au parcurs-o timp de secole, aceștia au rămas aproape necunoscuți, la aceasta contribuind și faptul că au fost respinși de societățile în care au trăit. Toate acestea au dus la o ignorare a realității romilor și, implicit, la o îndepărtare de această comunitate prezentă pe continentul nostru de peste 500 de ani.

Expoziția își propune să faciliteze această cunoaștere a istoriei romilor spanioli și a contribuției lor la patrimoniul cultural al

Spaniei.

Organizatori: Ambasada Spaniei și Instituto Cervantes din București, Acción Cultural Espanola (AC/E), Fundación Instituto de Cultura Gitana

Partener: Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher

Program de vizitare: 13 decembrie 2017 — 17 februarie 2018 (cu excepția perioadei cuprinse în intervalul 22.12.2017 — 03.01.2018 și a zilei de sâmbătă 10.01.2018)

Luni-Vineri, 09.00 — 19.00

Sâmbătă, 09.00 — 15.00

Duminică — închis

Intrarea este liberă.