Publicat: 13 Martie, 2012 - 11:29

Inflația a scăzut la 2,59% în Februarie 2012, de la 2,72%, nivel înregistrat în luna Ianuarie 2012, fiind cel mai scăzut nivel atins în ultimii 23 de ani.
În Februarie, preţurile s-au majorat cu 0,64% faţă de luna precedentă, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,21%, a produselor nealimentare cu 0,40 procente, precum şi datorită creşterii tarifelor la servicii cu 0,13%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primele două luni din 2012 a fost de 0,5%, faţă de nivelul de 0,8% consemnat în perioada similară din 2011.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (Martie 2011 - Februarie 2012) faţă de precedentele 12 luni (martie 2010 - februarie 2011) determinată pe baza IPC este de 5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 5,1%.

Asociaţia Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) estimează pentru finele anului 2012 o rată anuală a inflaţiei la 3,7%, în marjele 2,9% şi 4%. La finalul anului 2013, rata anuală a inflaţiei s-ar putea situa la 3,5%, iar estimările între 3% şi 4,5%, potrivit AAFBR.

Ouale s-au scumpit cel mai mult

Ouăle s-au scumpit cel mai mult, în luna Februarie 2012, cu 12,7 procente, dar şi preţul legumelor şi fructelor şi al conservelor din legume şi fructe a crescut cu procente cuprinse între 4,47 şi 6,20%, faţă de luna anterioară, conform datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Mierea de albine este singurul produs alimentar care s-a ieftinit cu 0,23%, în Februarie 2012.

Potrivit INS, preţurile produselor alimentare au fost în creştere cu 1,21 procente în Februarie, comparativ cu luna precedentă.

Datele statistice arată că legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 5,77%, cartofii cu 5,72%, fructele şi conservele de fructe - 4,48%, fructele proaspete cu 4,76%, citricele şi alte fructe meridionale cu 4,47 şi alte legume şi conserve din legume cu 6,20%.

Au mai fost înregistrate scumpiri la laptele de vacă, cu 1,66% , iar până într-un procent au crescut preţurile la brânză - 0,55%, mălai -0,19%, preparate şi conserve din carne, cu 0,19%, respectiv 0,24 procente.

Sursă: Bancherul.ro