Publicat: 6 Ianuarie, 2017 - 17:22

Dacă am trăi într-o țară cu adevărat democratică, ar trebui să ne întrebăm cîte zile vor mai trece până când Codruța Kovesi va demisiona și până când Florian Coldea va fi trecut în rezervă. Fără aceste două mișcări clarificarea scandalului care tinde să se transforme într-un veritabil incendiu și în care multe păsări decorative își vor pârli strălucitorul penaj, întârzie nepermis și profund păgubitor pentru întreaga clasă politică.
Va avea de suferit însuși păunul de la Cotroceni care la ședința CSM a dat cea mai bună probă a sa de scamatorie politicianistă. Doar proștii (scuze!) mai pot să creadă că Iohannis arde de grija neinfestării politicii cu persoane pe care o eventuală amnistie le-ar albi. Pe bună dreptate se întreba Tăriceanu dacă discursul ar mai fi fost același în cazul în care el ar fi acceptat solicitarea de a se alătura unei alte majorități. Dealtfel , dacă vom privi în paralel prestația lui Iohannis cu aceea a lui Băsescu de la o altă ședință de CSM vom găsi similitudini uimitoare. Ambii pledează pentru o justiție care poate fi calificată drept independentă atâta timp cât satisface obiectivele personale ale acestora. Obiectivul lui Băsescu la vremea respectivă a fost să încalece PNA (cum se numea atunci DNA) punându-și acolo un om care să-l radă pe Năstase, principalul său adversar. Cît a fost șef , Morar a avut această unică misiune: să strângă în jurul fostului premier o plasă juridică din care acesta să nu aibe scăpare. Și a reușit - cu două dintre cele trei procese care au fost trase peste ani cu îndârjire.
Veți întreba, probabil, care este interesul direct al lui Iohannis? E cât se poate de simplu: scoaterea din joc a lui Dragnea și Tăriceanu. Nu s-a putut prin alegeri, crede că va reuși prin justiție. Mai precis prin acea parte a ei care se integrează în SISTEM și pe care crede că o controlează prin Codruța Kovesi. Si prin „câmpul tactic” al lui Coldea. Și prin „plutonul de execuție” al Liviei Stanciu (Dragomir, Matei, Bogdan), pe care a pus-o la adăpost (precum Băsescu pe Morar) la Curtea Constituțională. Drept recunoștință pentru manevra care l-a făcut președinte - mutarea termenului procesului său de incompatibilitate după depunerea jurământului. 
Se vorbește mult - pe față - în ultimele zile despre  SISTEM. Sistemul Neosecurist, instalat la butoane în ultimul deceniu. Și pe care alături de Udrea (în premieră) și de Ghiță îl dă în vileag însuși creatorul său, Băsescu. Și despre BINOM. Aici avem de-aface cu o simplificare. Nedreaptă. Nu se poate vorbi despre instituții mafiote (apud Băsescu) în totalitatea lor. Sunt convins că și în DNA și în SRI există majorități remarcabile, atât profesional cât și moral. Există însă segmente formate din persoane cu remarcabilă putere de decizie care au constituit coloana care acționează în umbra vulnerabilităților instituțiilor fundamentale. Axa Coldea - Kovesi - Stanciu este cea care face sistematic jocurile. Cea care l-a „lucrat” pe Ponta, înălțându-l pe Iohannis. Cea care sapă de zor prin biografiile  unor lideri incomozi pe care îi îngroapă după rețeta „Al Capone”: neplata vreunei taxe, sau o nesinceritate. Sau chiar pentru un vinovat îndemn la suspendare. Acesta este Sistemul. Pentru el se bate ca un leu Iohannis, pogorât în mijlocul CSM-ului precum Zeus din Olimp. Iar ca să dovedească faptul că nici ce afirmă Ghiță, nici ce recunoaște Băsescu și nici ce știe tot satul nu e adevărat, Iohannis ar avea o singură posibilitate: să accepte demisia lui Kovesi și să-l treacă în rezervă pe Coldea. După aceea vom mai vedea...
P.S. Nu aș vrea să trageți de aici concluzia că președintele are acces deplin la comenzile Sistemului. Nicidecum. După ce nu va mai fi de folos va avea soarta lui Băsescu.

Topic: 

Format: 

Rubrici: