Publicat: 28 Octombrie, 2012 - 18:26
Share

Universitatea din Bucureşti va acorda, pe 30 Octombrie, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Neagu Djuvara pentru întreaga sa activitate.

Neagu Djuvara s-a născut la Bucureşti în 1916, într-o familie de origine aromână. S-a format ca om de ştiinţă în cadrul studiilor sale de istorie şi drept de la Paris în perioada interbelică.
 
Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în mai 1943, este trimis ofiţer diplomatic la Stockholm în dimineaţa zilei de 23 august 1944, în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică. Numit secretar de legaţie la Stockholm de Guvernul Sănătescu, va rămâne în Suedia până în septembrie 1947, când comuniştii preiau şi Externele.
 
Implicat în procesele politice din toamna lui 1947, hotărăşte să rămână în exil, militând până în 1961 în diverse organizaţii. În 1961, pleacă în Africa, în Republica Niger, unde va sta 23 de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului Afacerilor Străine. Între timp, reia studiile de filozofie la Sorbona. În mai 1972, obţine doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filozofie a istoriei, mai târziu, obţine şi o diplomă a Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale de la Paris.
 
Din 1984 şi până în 1989, reia activitatea din cadrul emigraţiei româneşti, ca secretar general al Casei Româneşti de la Paris. În 1990 revine în ţară, încă nehotărât dacă să rămână sau nu, având în vedere că România de după 1989 este foarte diferită de cea pe care o lăsase în urmă cu 45 de ani.
 
Din 1991 şi până în 1998 este profesor asociat la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie şi Facultatea de Ştiinţe Politice. E membru de onoare al Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi şi a Institutului de Istorie "N. Iorga" din Bucureşti. Este membru de onoare al Fundatiei Culturale Erbiceanu. A lansat activitatea Fundatiei Calea Victoriei prin cursul său de istorie: "Cum am trăit secolul XX", în ianuarie 2008.
 
Deţine Ordinul Arts et Lettres în grad de Ofiter, fiind decorat de Ambasadorul Franţei în România, Domnul Henri Paul (5 martie 2010).