Publicat: 13 Septembrie, 2017 - 10:41

Update: Președintele Klaus Iohannis salută propunerea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind organizarea Summitului Consiliului European la Sibiu în 2019 și apreciază în mod deosebit mesajul de unitate a Uniunii Europene și de consolidare a proiectului european transmis de acesta.

''Președintele României, Klaus Iohannis, apreciază în mod deosebit mesajul de unitate a Uniunii Europene și de consolidare a proiectului european transmis astăzi de către președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, în discursul susținut în fața Parlamentului European. Viziunea Comisiei Europene este aceea a unei Uniuni mai puternice, în deplină concordanță cu poziția exprimată în mod repetat de către președintele României. Țara noastră rămâne un partener profund atașat ideii europene și pe deplin implicat în eforturile de avansare a integrării, într-o formulă de unitate și coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre. Este angajamentul ferm al țării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european, ca obiectiv strategic'', se arată într-un comunicat al Președinției.

Update: Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a mai propus comasarea funcției sale cu cea a lui Donald Tusk, președintele Consiliului European.

"Eficiența europeană ar putea câștiga forță dacă am putea comasa președinția Comisiei Europene cu cea a Consiliului European. (...) Peisajul european ar fi mai lizibil și mai ușor de înțeles dacă nava europeană ar fi condusă de un singur căpitan. Faptul de a avea un singur președinte ar reflecta mai bine adevărata natură a Uniunii Europene, deopotrivă ca uniune a statelor și ca uniune a cetățenilor", a precizat Juncker.

Update: Uniunea Europeană să creeze o agenție paneuropeană pentru securitatea cibernetică, pentru protejarea statelor membre împotriva amenințărilor informatice, a spus Jean-Claude Juncker.

"Pe 30 martie vom fi o uniune cu 27 de membri. Alegerile vor avea loc cu doar câteva săptmâni mai târziu. Va trebui ca cetățenii europeni să se ducă la urne cu o viziune clară. Iată de ce am cerut lui Donald Tusk și României să organizeze un summit, la Sibiu, pentru a lua deciziile necesare pentru construirea unei Europe mai unite și mai democratice. Sper ca pe 30 martie 2019, europenii să vadă o uniune pe care noi o susținem cu toate valorile sale", a arătat președintele Comisiei Europene.

Update: Președintele Comisiei Europene a cerut miercuri Turciei să îi elibereze pe jurnaliștii închiși, anunţă AFP și DPA.

"Fac astăzi un apel către conducătorii Turciei: eliberați-ne jurnaliștii, și nu doar pe ai noștri, și încetați să mai insultați statele noastre membre, pe șefii noștri de stat și de guvern făcându-i fasciști și naziști", a spus Juncker în discursul său anual privind starea Uniunii Europene, susținut în plenul Parlamentului European la Strasbourg.
 

Update: Jean Claude Juncker a spus că blocul comunitar va propune până la sfârșitul lunii o nouă politică privind expulzarea imigranților.

Uniunea Europeană trebuie să își intensifice acțiunile pentru expulzarea imigranților care nu se califică la statutul de refugiați, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Update: Europa "are din nou vânt în pupă" datorită unei îmbunătățiri a situației economice și a unei mai mari unități a liderilor săi, a afirmat miercuri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său anual privind starea Uniunii.

"Europa are din nou vânt în pupă. Avem acum o fereastră de oportunitate, dar aceasta nu va rămâne veșnic deschisă. Să facem tot ce putem pentru a profita de această dinamică. (...) "Propunem deschiderea de negocieri comerciale cu Australia și Noua Zeelandă. (...) Aș vrea ca aceste acorduri să fie finalizate până la sfârșitul acestui mandat" în 2019, a adăugat el, precizând că discuțiile vor fi purtate "în cea mai mare transparență", a declarat Juncker în fața eurodeputaților.

Update: Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus miercuri, într-un discurs în plenul Parlamentului European la Strasbourg, organizarea unui summit al UE pe 30 martie, în orașul Sibiu, pentru a discuta despre viitorul blocului comunitar, anunţă Reuters.

România ar trebui să fie în Schengen, a spus președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, miercuri, la al treilea discurs despre ”starea Uniunii” Europene.

„Democratia e bazata pe compromis, nu pe invinsi si invingatori. Compromisul e o arta de a construi poduri intre noi. Daca vrem o UE mai puternica, trebuie sa fie una mai incluziva. Una care sa intareasca apararea granitelor. E timpul sa aducem Romania si Bulgaria in Schengen. Si Croatia trebuie adusa in Schengen, dupa ce indeplineste conditionalitatile tehnice.”, a spus Juncker.