Publicat: 20 Ianuarie, 2020 - 15:19

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, că a trimis Camerei Deputaților și Senatului două scrisori prin care solicită convocarea unei sesiuni extraordinare parlamentare pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Birourile Permanente Reunite ale celor două Camere au aprobat calendarul privind asumarea răspunderii de către Guvern pe alegerea primarilor în două tururi. Amendamentele pot fi trimise până pe 27 ianuarie, iar pe 29 ianuarie Executivul va veni în fața Parlamentului pentru angajarea răspunderii.

Amendamentele pentru proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi vor putea fi trimise de partidele parlamentare până pe 27 ianuarie, la ora 16.30, urmând a fi trimise Guvernului pe data de 28 ianuarie.

Întrebat despre moțiunea de cenzură anunțată de PSD, președintele a spus că și-a exprimat deja scepticismul că această moțiune va trece dar, dacă va trece moțiunea sau nu, vom vedea și Guvernul va analiza situația și va veni cu o alternativă.

Cu privire la demisia premierului: Nu exclud niciun scenariu

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a spus că nu exclude niciun scenariu cu privire la demisia premierului Ludovic Orban în vederea declanșării alegerilor anticipate. Șeful statului a precizat, însă, că nu au existat discuții punctuale pe acest subiect.

"Îmi doresc ca Ludovic Orban să rămână prim-ministru"

Președintele a mai spus că Ludovic Orban este foarte potrivit pentru funcția de prim-ministru și își dorește ca acesta să rămână în funcție. Astfel că nu consideră util un scenariu privind candidatura lui Orban la Primăria Capitalei.

Nu mi se pare oportună discuția privind un guvern de uniune națională. Eu îmi doresc un guvern liberal. Variantele sunt ori alegeri anticipate, ori guvern liberal, a subliniat Klaus Iohannis.

Cu privire la șansele de reușită a demersului privind alegerile anticipatele, președintele a răspuns: Așa cum v-am mai spus: 50-50.

Nu intenționez să mă implic în discuția despre candidații pentru primării

Cu privire la posibili candidați PNL la Primăria Capitalei, președintele a spus: Nu intenționez să mă implic în discuția despre candidații pentru primării. E o temă care trebuie tranșată în partid și numai în partid.

Președintele Klaus Iohannis a mai declarat că nu știe să existe discuții referitoare la o remaniere a Guvernului și că nici nu simte nevoia unei astfel de discuții.

"Din informațiile mele, nu au existat și nu există discuții pe remaniere și nici eu nu simt nevoia unei astfel de discuții", a afirmat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Este foarte important ca Guvernul să găsească resurse să crească alocațiile

Cu privire la creșterea pensiilor, președintele a spus că este o chestiune care va fi analizată și discutat de Guvern, dar este dorința noastră comună de a crește pensiile. Referitor la creșterea alocațiilor președintele a fost mai ferm. Eu cred că este foarte important ca Guvernul să găsească resurse să crească alocațiile a mai adăugat președintele.

Tag-uri Nume: