Publicat: 12 Iulie, 2020 - 00:00
Share

Unul dintre cele mai bizare și surprinzătoare romane apărute în ultima vreme. De la un punct încolo, lectura propune atâtea labirinturi și secrete, încât desfășurarea acțiunii e greu de urmărit, iar un cititor mai puțin exersat ar putea abandona cartea. Din păcate.

DeSales Harrison este profesor asociat la catedra de poezie a Colegiului Oberlin din Ohio, Statele Unite ale Americii, unde predă Creative Writing. A debutat cu „The End of the Mind: The Edge of the Intelligible in Hardy, Stevens, Larkin, Plath, and Glück” şi a colaborat la diverse publicaţii cu articole despre poezia modernă contemporană.

Eroul romanului e un psihanalist american care are o fiică dintr-o relație cu o franțuzoaică moartă la naștere, care, ca orice adolescentă rebelă, pleacă în lume, poate și pentru a afla ce s-a întâmplat cu mama ei. Curând cititorul se întreabă dacă lucrurile stau chiar așa.

Scriu editorii: „Liniştea lumii lui Daniel Abend, un psihanalist de succes din New York, se răsuceşte cu o sută optzeci de grade atunci când una dintre tinerele lui paciente se sinucide. Moartea fetei, explicată prin depresie şi dependenţă de droguri, devine punctul de plecare al declinului protagonistului. Un şir de scrisori anonime, având ca laitmotiv un poem criptic, îl proiectează în trecut, unde se confruntă cu propriile greşeli pe care trebuie să le plătească. Moartea iubitei din tinereţe, un copil care se încăpăţânează să vină pe lume, sfidându-şi destinul, un preot bântuit de incertitudinea misiunii sale eclesiastice care, din executor testamentar, devine, fără să vrea, instrumentul unei justiţii primare sunt elementele componente ale unei bombe mentale al cărei ceas ticăie în versuri şi marchează momentul zero, cel al judecăţii.

Dacă răzbunarea se serveşte rece, ce poate fi mai potrivit decât să te foloseşti de sentimentele de vină ale victimei pentru a forţa un deznodământ fatal?

Cercul se închide. Un gest disperat influenţează destine, le aruncă într-un vârtej nebun care lasă în urmă, nu un teren neted, ci mormane de întrebări al căror răspuns nu va putea fi găsit niciodată.”

Romanul este un thriller psihologic, autorul exploatează tenebrele minţii umane, fineţea pârghiilor care declanşează viaţa sau moartea.
„Acest thriller orbitor cu tentă gotică ne introduce într-un labirint de secrete, minciuni şi înşelătorii.” - New York Times
Psihologul se spovedește unui preot, după ce una dintre tinerele sale paciente se sinucide în urma depresiei și abuzului de droguri. Confesiunea ajunge la preot prin poștă, și e clar că ceva s-a petrecut cu psihanalistul.

 

 

DeSales Harrison – Adâncuri sălbatice. Editura RAO. 313 pag.

 

 

 

Topic: 

Format: