Publicat: 18 Iunie, 2017 - 00:00

Preotul Constantin Valer Necula este un foarte cunoscut doctor în teologie, autor a mai multor volume de predici, studii și articole de omiletică și catehetică, dar și cărți pentru copii și tineret. Preotul Cristian Muntean este doctor în teologie, poet și eseist, de asemenea cu mai multe volume publicate, locuiește în Brașov, unde și este preot paroh și are o emisiune la un post local de televiziune, TV Nova. De-a lungul anilor, cei doi s-au întâlnit în aceste emisiuni de nouă ori, dialogând despre Evanghelie și propovăduire, starea îngerească a omului, educație între Cruce și rpscruce, comunicarea în Biserică, familia modernă, educația copilului în situații speciale, omul frumos și creștinismul în vacanță. Acum, toate aceste dialoguri au fost adunate în volumul de față, prefațat de Romeo Petrașciuc, editor și cercetător extern CNSAS, care a lucrat la mai multe volume importante despre patimile mai multor preoți și călugări în fostul regim.

”Cei doi autori ai lucrării acesteia – scrie prefațatorul - s-au mişcat şi intersectat mereu dezinvolt (şi) în zone de graniţă ale teologiei sau, mai corect spus, au găsit întotdeauna pretexte de accesibilizare a mesajul hristic pentru variate segmente pastorale. Dinspre poezie spre eseistică, de la judicioasă reflecţie teologală la imprevizibilă critică factuală, migrând adeseori între mărginirile şi nemărginirile gândirii analitice conexe teologiei (pentru că, nu-i aşa, orice tărâm al cunoaşterii nu poate fi decât complementar gândirii ştiinţei despre Dumnezeu), într-un adevărat du-te-vino al analogiilor şi transfuziilor de sens, cei doi au trecut mereu testul prieteniei. De aceea, alăturarea aceasta izbutită în pagină de carte nu e decât încă un zbor împreună de dragul lui Hristos. (…)
Autorii inventariază un instrumentar variat, adus la zi, şarmant în convergenţa ideilor şi desfătător în schimbul colocvial de şarje (nu întotdeauna consensuale), evitând însă mereu constatările plate, consideraţiile aride, acea sfătoşenie popească stearpă, ce pentru mulţi ţine loc de ignoranţă. Nu veţi întâlni, prin urmare, în aceste pagini, acel discurs bătătorit de formulări standardizate pseudoteologic, precum nici softizări ale temeiurilor nenegociabile, pentru că discuţiile propuse au acea tonicitate care te fereşte de deznădejde şi acele intuiţii ce se rotunjesc înţelesurile.”

Prin urmare, o carte pe care o pot deschide cu folos și mirenii.

 

Preot Constantin Necula, preot Cristian Muntean – Bucuria credinței. Dialoguri în cetate. Editura Agnos. Apare cu binecuvântarea ÎPS dr. Laurențiu Streza, arhiepiscopul Sibiului și mitropolitul Ardealului. Prefață de Romeo Petrașciuc. 240 pag.

 

 

Topic: 

Format: