Publicat: 20 Iulie, 2018 - 00:00

În mod cert, cum se spune și pe coperta a patra a volumului de față, Michael Haulică este cel mai bun antologator de science-fiction de la noi, din trei motive: seriozitate, calitatea materialului selectat, știința de a doza textele. Antologia de față nu este chiar de science fiction, ci la limită, în așa fel încât cititori ca semnatarul rubricii de față, care nu sunt neapărat fani sf, pot dechide cu interes cartea. Într-adevăr, o lume cu dragoni nu e o lume sf, dar nici foarte departe, mai degrabă o lume de basm. Drept care antologia se poate adresa în egală măsură tinerilor și vârstnicilor.

Michael Haulică se explică, în introducerea amuzant numită ”Avem și noi dragonii noștri!”: ”Aveți în față o antologie leneșă (termenul a fost lansat de Michael Haulică însuși și înseamnă că ”antologatorul dă doar tema și așteaptă cuminte să-i vină la ușă textele din care să aleagă. Nu tu citit zeci de cărți și reviste, nu tu făcut liste, și refăcut, și recitit…”).

Povestiri cu dragoni scrise special pentru această apariție editorială de unii dintre cei mai buni scriitori români de fantasy și science-fiction, de scriitori care nu obișnuiesc să scrie fantasy și science-fiction, dar și de necunoscuți care și-au încercat puterile și imaginația pe tema dată, dovedind că, începător sau consacrat, când te așezi în fața paginii albe ești doar tu cu gândurile tale, cu imaginația ta, cu ceea ce ai de spus și cu talentul pe care îl ai, atât cât îl ai.”

Volumul conține opt povestiri fantasy și din subgenul science-fantasy. Între autori se regăsesc nume consacrate în genul SF, dar și autori cu texte din genul fantasy: Alexandru Botan, Mihai Alexandru Dincă, Emil Duhnea, Miloș Dumbraci, Irina Georgescu, Marcel Gherman, Daniel Timariu și Ioana Vișan. Felicit antologatorul pentru că toate biografiile (literare, mai ales) celor care participă la volum se găsesc la finele cărții, încât chiar și cititorul novice poate fi bine informat. O mențiune aparte pentru unul dintre autori – Ioana Vișan (1978-2016), scriitoare cu foarte multe tiluri, în română și engleză, autoare a seriilor The Impaler Legacy și Broken People și câștigătoare a Premiului de încurajare la Eurocon 2013; prea devreme dispărută.

Volumul (lansat la Gaudeamus și încă o dată, la sfîrșitul lunii martie, la Final Frontier) cuprinde: Ioana Vișan – Ucigașul de dragoni; Marcel Gherman – Drumul spre Avalonia; Miloș Dumbraci – Poveste amară de foc și pară; Alexandru Botan – Solzi întunecați; Irina Georgescu – Incredibilii Lou și Phil; Daniel Timariu – Păstrează-mă nemuritor; Emil Duhnea – Hic sunt dracones; Mihai Alexandru Dincă – Exil în Olomang.

Cui îi plac, va găsi în această cărtice tot felul de dragoni, buni și răi.

 

Povestiri cu dragoni. O antologie de Michael Haulică. Editura Tritonic. 195 pag.

 

 

 

 

Topic: 

Format: