Publicat: 18 Decembrie, 2012 - 13:01

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat că "Comisia de la Veneţia confirmă abuzurile Guvernului Ponta şi ale USL de slăbire a statului de drept în România în timpul demersurilor politice care au dus la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Prezentăm comunicatul de presă a europarlamentarului PDL pe acest subiect:
"Raportul Comisiei de la Venetia a fost publicat ieri si poate fi consultat .

Comisia de la Venetia condamna masurile luate de Ponta, Antonescu si Voiculescu, pe care le considera “problematice” din punctul de vedere al constitutionalitatii si statului de drept:

revocarea Avocatului poporului,
demiterea presedintilor Parlamentului,
modificarea regulilor in timpul jocului,
limitarea atributiilor Curtii Constitutionale,
adoptarea Ordonantelor de Urgenta fara sa existe vreo urgenta reala,
presiunile asupra judecatorilor Curtii Constitutionale si a procurorilor.
Este rusinos pentru Guvern sa iti atraga atentia Comisia de la Venetia ca in Constitutia  Romaniei se precizează ca nu pot fi adoptate ordonante de urgenta in domeniul legilor constitutionale, cu referire la OUG prin care erau reduse atributiile Curtii Constitutionale.

Asta arata ca Ponta, in mod dispretuitor, nu respecta Constitutia.

Oricat va incerca Ponta sa-si schimbe imaginea, astfel de rapoarte – rationale si obiective – il vor insoti permanent ca o dovada a ilegalitatilor pe care le-a comis pentru a urmari un interes politic nedemocratic.

“Lipsa de respect fata de institutii’ – sintagma folosita de cateva ori in raportul Comisiei de la Venetia -  pe care au aratat-o Ponta, Antonescu si Voiculescu este in aceeasi masura o lipsa de respect fata de romani.

Premierul desemnat Victor Ponta este preocupat in aceste zile sa mareasca structura Guvernului pentru a conferi imunitate si a imparti bani cat mai multor prieteni politici. Dar ar fi bine sa-si faca timp sa citeasca cu atentie si integral raportul Comisiei de la Venetia, care ii spune negru pe alb ca in vara  a abuzat de statul de drept si a incalcat legile tarii.

Ponta stie asta, dar minte, asa cum a facut si in comunicatul Guvernului din  14 decembrie, emis anterior publicarii raportului  Comisiei de la Venetia, prin care interpreteaza favorabil criticile Comisiei si ignora ingrijorarile serioase ale acesteia. Pe scurt,  inca un semn ca Ponta nu vrea sa isi asume raspunderea pentru prejudiciul imens pe care l-a adus Romaniei in vara lui 2012 si ca minte in continuare".