Publicat: 11 Martie, 2020 - 08:37
Share

În urma depistării unui pacient al Spitalului de urgenţă prof. Dr. Dimitrie Gerota ca fiind pozitiv la virusul COVID 19 facem următoarele precizări:

Bărbatul a fost internat în data de 5 martie a.c. cu simptomatologie total diferită faţă de definiţia de caz pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.

La 3 zile de la internare, pacientul a dezvoltat o simptomatologie respiratorie asociată cu febră, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observaţie să solicite în data de 9 martie a.c. efectuarea unor teste serologice specifice pentru depistarea etiologiei infecţioase, inclusiv testul pentru Covid- 19.

Menţionăm că probele au fost trimise la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, în jurul orei 14.30.

Bărbatul în vârstă de 60 de ani, este ofiţer în rezerva MAI şi a fost stabil hemodinamic şi respirator până la momentul transferului la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.

La momentul internării, pacientul a declarat şi semnat în formularele de consimţământ că nu a călătorit în afara ţării în ultimele 2 luni.

Spitalul a primit confirmarea pozitivării testului pentru prezenţa COVID 19 la ora 19.42 şi imediat cazul a fost raportat către structurile de conducere ale M.A.I., conform metodologiei.

Pacientul a fost transferat în cursul nopţii de 9 spre 10 martie a.c la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş în vederea continuării investigaţiilor şi a tratamentului de specialitate.

Având în vedere perioada internării pacientului în Spitalul Gerota au fost dispuse următoarele măsuri:

- Restricţionarea totală a accesului în spital;

- Efectuarea imediată a anchetei epidemiologice, cu identificarea tuturor contacţilor direcţi;

- În prima parte a zilei de 10 martie a. c., toţi contacţii direcţi au fost testaţi pentru Covid-19 la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş şi rămân sub supraveghere medicală şi în izolare la domiciliu conform recomandărilor specialiştilor epidemiologici şi infecţioşi de la acest institut;

- Tot în data de 10 martie a.c. s-au recoltat probe şi de la pacienţii cu risc.