Publicat: 29 Septembrie, 2017 - 22:35

6.680 persoane din categorii defavorizate precum sunt cei cu vârstă înaintată, statut de neasigurat la CNAS, persoane cu dizabilități, persoane nedeplasabile sau pacienți cu boli cronice, au beneficiat de servicii de asistenţă medicală primară oferite de către voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului, în cadrul Campaniei "Sănătate Pentru Sate", arată un bilanţ al celor 48 de ediţii derulate. 

 

La fiecare ediţie a Campaniei „Sănătate Pentru Sate” s-au implicat aproximativ 30 de voluntari ai Catedralei Mântuirii Neamului, din care, cel puţin 20 de persoane au fost cadre medicale şi restul, personal auxiliar.

 

Obiectivul asumat de către medicii voluntari implicati în Campanie a fost de a depista la populaţia din localităţile izolate bolile cu risc endemo-epidemic si bolile cronice, care se constituie ca prime cauze de deces, în țara noastră.  Medicii au consultat pacienţii şi au stabilit diagnosticele, implementând tratamentul curativ adecvat. De asemenea, voluntarii au derulat programe educative pentru conștientizarea şi combaterea practicilor care dăunează sănătății. Unii pacienți au fost consiliați pentru examen de specialitate deoarece s-a constatat riscul de evoluție gravă a bolilor care necesită tratament de urgență și internare.

 

Campania a reunit următoarele specialități: medicină internă, cardiologie, pediatrie, ORL, oftalmologie, radiologie și imagistică medicală, stomatologie, diabet, boli de nutriție și metabolism şi medicină de familie, neurologie, dermatologie, urologie, reumatologie, psihiatrie adulţi şi pediatrică, psihologie şi oncologie.

 

Cristina Costache, profesor Instruire clinică, prezentă la fiecare acțiune, încă de la începutul campaniei, a declarat: 'Este o campanie făcută 'după sufletul meu' deoarece nimic nu se compară cu mulțumirea din ochii celor care au avut parte de atenție, de o vorbă bună, de un zâmbet. Nimic nu se compară cu strângerea de mână a unui bătrân care pleacă bucuros că a fost consultat de un medic. Iar, pentru oamenii aceștia, nevoiași, fără posibilități materiale, o consultație medicală gratuită înseamnă foarte, foarte mult. Și noi putem face asta. Eu de aceea mă aflu aici!'.

 

La una dintre ediţiile din luna martie, 2016, Mariana Anghel, directorul adjunct al Școlii Gimnaziale, nr. 1 din Ciorogârla, a apreciat că prezența acestor medici voluntari este deosebit de importantă: 'Având în vedere că sunt persoane care nu dispun de posibilități financiare să ajungă la medic în București, că nu dispun de informații și nu conștientizează cât de importantă este prevenția, este enorm de important că acești voluntari au venit la noi. Din ce am constatat personal, atât bătrânii, cât și tinerii, amână să meargă la medic, iar unii dintre ei nici măcar nu se gândesc să facă acest lucru până nu se află într-o situație foarte gravă. Noi ne-am dori să mai revină echipa de medici și asistenți voluntarii la noi, în satul Dârvari, sat care aparține de comuna Ciorogârla, acolo unde există o comunitate mult mai defavorizată'.

 

La fiecare ediţie, voluntarii colaborează cu medicii comunei unde se deplasează, reprezentanţii bisericii satului, autorităţile locale, conducerea şcolilor unde este găzduit evenimentul şi alte persoane. 

 

Părintele Cristian Nicolae Preda, parohul Bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, din Protoieria Ilfov Sud, Arhiepiscopia Bucureștilor, a subliniat, la una dintre ediţiile Campaniei, faptul că acolo unde medicul face investigații și tratează bolnavul, Dumnezeu aduce vindecarea trupească.
„Campania Sănătate pentru sate este o acțiune umanitară, inainte de toate, întrucât vocațiile preotului cu ale medicului se întâlnesc îndeosebi în slujirea aproapelui. Cu atât mai mult, când această acțiune socială este făcută în mod voluntar, fără a aștepta decât răsplata de la Dumnezeu. Considerăm că sentimentul comun al celor două slujiri, de preot și de medic, au ca și mod de manifestare afecțiunea și dedicarea față de nevoile sufletești și trupești ale oamenilor. De aceea, preotul într-o parohie nu este doar un mijlocitor între Dumnezeu și oameni, și implicit cel care aduce echilibrul sufletesc, cât poate fi și un mijlocitor între medici și oameni. Preotul este cel care cunoaște atât suferințele trupești și sufletești, cât și bucuriile credincioșilor din parohia pe care o păstorește. Astfel, prin acțiunea aceasta umanitară, realizată prin conlucrarea preotului cu a medicilor, arată că Dumnezeu lucrează în ambele slujiri, prin mâna preotului, când aduce liniștea sufletească și prin mâna medicului, care tratează bolnavul. Campania Sănătate pentru sate este benefică întrucât previne și îndrumă pacienții pe calea însănătoșirii trupești", a punctat pr. Cristian Nicolae Preda.

 

Medicul stomatolog Irina Molnar a atras atenția oamenilor asupra timpului de periaj pentru sănătatea danturii. "În urma consultațiilor am remarcat că majoritatea pacienților efectuează o igienă orală sumară, cu un timp de periaj extrem de redus. Le-am explicat riscurile la care se expun în lipsa unor măsuri de igienă orală", a spus Dr. Irina Molnar.

 

Oana Moşu, medic specialist medicină internă, şi-a prezentat, la rândul său, aportul adus comunităţii din Talea:
"Am examinat un număr mare de pacienţi dintre care au predominat patologia cardiovasculară – hipertensiuni arteriale netratate sau nou descoperite, boli cardiace ischemice dureroase, cu modificări EKG, aritmii ( fibrilaţii atriale, extrasistole ventriculare), multă patologie digestivă (gastrite, ulcere) şi afecţiunile reumatologice. Mulţi pacienţi erau fără analize de laborator efectuate în ultimii 3-5 ani. Am recomandat tratament, investigaţii suplimentare, consultări  interdisciplinare şi ne bucurăm de buna colaborare cu medicii de familie locali care ne sprijină în aceste acţiuni".

 

Campaniile derulate de către voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului au la bază principul iubirii semenilor şi al sacrificiului. Medici din mai multe zone ale ţării precum Braşov, Piteşti sau Râmnicu Sărat au aflat de campaniile Catedralei Naţionale şi au dorit să se alăture echipei de voluntari. Medicii parcurg zeci de km ca să ajungă la întâlnirea cu pacienţii şi de multe ori, după turele de gardă, se pleacă direct către locurile unde se desfăşoară campaniile CMN, efortul fiind considerabil. Printre cei care, prin eforul lor răsplătit doar de către Dumnezeu, aduc zâmbetul pe chipul oamenilor se numără medicul specialist în Psihiatrie pediatrică, Georgiana Tocaci, care locuiește în Pitești; Elena Văleanu - medic de familie cu competenţă în ecografie, de la Râmnicu Sărat; Oana Moşu - medic internist, care vine de la Braşov şi medicul specializat în medicină de laborator, Petre Gorgon, tot din Braşov. De altfel, echipa medicală din Braşov a folosit la campaniile CMN aparatura proprie, de ultima generaţie, precum ecograf portabil, aparatură EKG şi altele.

"Aşa ceva nu a fost în comuna noastră niciodată, să vina medici să ne consulte! Au făcut un gest foarte frumos, să le dea Dumnezeu sănătate!", a spus un bătrânel, care urma să fie consultat de către un medic. 

 

Nu de puţine ori, doctorii voluntari au descoperit boli grave şi au salvat viaţa oamenilor. Ioana, o fetiţă de şcoală generală, era în pericol să-şi piardă auzul pentru că avea polipi de foarte mulţi ani şi părinţii nu aveau bani să o trateze. Prin intermediul medicilor voluntari, copila a fost operată la Spitalul Marie Curie şi acum este sănătoasă.

"Eu am avut polipi şi când am fost la doctor, polipii se agravaseră, eu ştiam de mult că am polipi, dar mama nu a avut bani să mă ducă. Medicii de la Spitalul Marie Curie m-au ajutat foarte mult şi le mulţumesc din suflet. (...) Medicii să se ducă la fiecare casă şi să întrebe ce boli au copii şi să se intereseze ce au de făcut, ar fi de mare folos, sunt copii care nu se pot duce la doctor pentru că părinţii lor sunt săraci şi nu au bani", a spus Ioana.

"Pentru noi a fost un dar de la Dumnezeu, mi-a salvat copilul, că poate să întâmpla ceva rău", a declarat mama fetiţei, cu lacrimi în ochi.

 

"Medicul tratează, Dumnezeu vindecă. Cred că este un mare dar şi o mare binecuvântare ca prin ceea ce am învăţat să putem ajuta oamenii să-şi vindece rănile trupeşti, atât cât putem noi. (...) Este o bucurie pe care nu o putem exprima foarte bine în cuvinte, dar sunt convinsă că toţi colegii mei o simt în momentul în care participă la aceste acţiuni de voluntariat. Aş chema toţi colegii mei să participe la astfel de acţiuni pentru că un medic, înainte de orice, este înclinat să facă Binele, indiferent unde se află", a punctat Elena Văleanu, medic de familie, din Râmnicu Sărat.

 

Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, coordonatorul acestui program a declarat că "prin faptul că ni s-a solicitat revenirea într-o comună în care medicii și asistenții voluntari au mai fost, confirmă faptul că la sat este nevoie de ajutorul medicilor și al asistenților, dar și că populația este prea săracă și neputincioasă să se mai îngrijească de sănătate. Programul «Sănătate pentru sate» a pornit ca un proiect pilot în zonele care aparţin administrativ de Arhiepiscopia Bucureştilor și s-a dovedit a fi eficient și foarte necesar".

Pentru o fetiţă-pacientă a echipei de voluntari "Orice faptă bună este asociată cu Dumnezeu": Cine te duce pe tine la medic? "Parintele" Şi cine este părintele? "E Dumnezeu!". 

Campania "Sănătate pentru Sate" s-a desfăşurat în urma unui protocol de colaborare încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății, în data de 3 septembrie 2015. El a fost implementat în perioada 12 septembrie 2015 – 29 iulie 2017. 
Programul 'Sănătate pentru sate' se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiator şi coordonator al tuturor campaniilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale. De altfel, părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru a declarat că 'este multă suferință în rândul populației din România, dar sperăm că cu ajutorul medicilor voluntari să putem veni în ajutorul persoanele defavorizate din mediul rural, a persoane cu vârstă înaintată, persoane cu statut socio-economic scăzut, persoane cu dizabilități, nedeplasabile, cu boli cronice, cu nivel educațional redus, cazuri sociale.'

Detalii despre obiectivele proiectului, resursele implicate, domeniile de sănătate abordate pot fi consultate în raportul de mai jos.
BILANTUL Campaniei "Sanatate pentru sate"