Publicat: 29 Noiembrie, 2014 - 13:25

Primarul general, Sorin Oprescu, va da startul sărbătorilor de iarnă, sâmbătă, în ajun de Sfântul Andrei, la ora 18.00, la Bucharest Christmas Market, din Piaţa Universităţii, cand vor fi aprinse luminile de sărbatori. Anul acesta, aproape 3 milioane de beculete de tip LED vor impodobi Bucurestiul, pe un traseu de 24 de kilometri.

Astfel, au fost decorate bulevardele Magheru, Balcescu, I.C Bratianu, Bulevardul Unirii si fantana mare Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Parcul Cismigiu, Bd. Lascar Catargiu, Bd. Regina Elisabeta, Calea Dorobanti, Piata Victoriei, Calea Victoriei, Bd. Aviatorilor, Bd. Aviatorilor, Bd. Dacia, Bd. Constantin Prezan, Bd. Kiseleff, Arcul de Triumf, Piata Charles de Gaulle, Piata Presei Libere, Soseaua Bucuresti Ploiesti (Intrare Bucuresti DN1); Intrare Bucuresti A2, Intrare Bucuresti A1, Intrare Bucuresti - Giurgiului, Piata George Enescu Centru Istoric, Piata Roma – Monument Lupoaica, Piata Natiunilor Unite, Piata Constitutiei, Piata Rosetti + Bdul Carol (Piata Universitatii – Pta Rosetti), Piata Regelui, Piata Operei + Intrare Alee Opera Romana, Parcare Universitate, intersectie sectoare: Str Mihail Sebastian x Calea 13 Septembrie, intersectie sectoare: Bd Vasile Milea x Bd Timisoara, intersectie sectoare: Sos Progresului x Calea Rahovei.

Concert de deschidere la "Bucharest Christmas Market"

Tot sanbata, incepand cu ora 12:00, se va deschide si "Bucharest Christmas Market" , targul oficial de Craciun al Bucurestiului, organizat de Primăria Capitalei, prin CREART, in Piata Universitatii si Cismigiu.
Evenimentul va debuta la ora 17.00, înaintea de aprinderea luminilor de iarnă, cu un concert Mandinga şi Connect-R, la care sunt anunţate mai multe momente inedite. Unul dintre acestea va fi interpretarea dată de trupa Mandinga "Anotimpurilor" lui Vivaldi, completată de momente Alexandra Violin şi Teatrul de Umbre, reprezentat de Leon Magdan. 

O suta de casute de poveste 
 
Cele 100 de casute din Bucharest Christmas Market vor transforma centrul Bucurestiului intr-un Sat Magic al Sărbătorilor de Iarnă, decorat cu peste 14 tone de cetina, proiectii arhitecturale pe cladirile istorice din Piața Universității, precum si traditionalul brad de Craciun, de 16 metri, decorat cu acadele, clopoței și luminițe. 
 
Astfel, timp de o lună, la Bucharest Christmas Market iubitorii de frumos pot achiziționa obiecte tradiționale, ceramică pictată, lemn cioplit, icoane și pânzeturi brodate, costume și măști tradiționale, jucării din lemn și instrumente muzicale, globuri pictate manual, coronițe din crenguțe de brad sau ghirlande și lumânări parfumate. 
 
De asemenea, vizitatorii se pot delecta cu produse tradiționale românești, cozonaci, vin fiert, turtă dulce, plăcinte aburinde, magiun, dulceţuri, miere, siropuri etc. și pot cumpăra cadouri inedite celor dragi. 
 
Totodata, unii dintre meșterii prezenți la eveniment vor confectiona la fata locului obiecte si podoabe, aceste ateliere permitand publicului sa redescopere frumusețea artei, tradițiilor și obiceiurilor populare românești. 
 
 Surprize pentru cei mici

Copiii din Bucuresti si nu numai sunt asteptati in targul de la Universitate unde il vor intalni pe  Moş Crăciun. Pana la sosirea Mosului, in casuta special amenajata, cei mici vor avea bucuria întâlnirii cu spiriduşi şi alte personaje de poveste. De asemenea, copiii pot lasa scrisorile pentru Moșul la cutia poștală a acestuia, într-un loc special amenajat.

Concert extraordinar de 1 decembrie

Noutatea din acest an a târgului o reprezintă, la capitolul muzică, spectacolul dedicat Zilei Naţionale a României. Astfel, de 1 Decembrie, vor urca pe scenă corul de cameră Accoustic, orchestra Valahia, Floarea Calotă, Traian Ilea şi Valeria Codorean Ilea, Sofia Vicoveanca, Lavinia Goste, Petrică Mîţu Stoian, Gheorghe Turda şi Ansamblul Busuiocul din Bacău.

 

Campanie umanitara
 
In cadrul Targului, anul acesta Campania "Daruieste, fii mai bun! Si tu poti fi Mos Craciun" organizata de Primaria Municipiului Bucuresti prin creart, se va desfasura in parteneriat cu Asociatia SOS Satele Copiilor Romania.
 
Municipalitatea a pus la dispozitia Asociatiei SOS Satele Copiilor o casuta la targul de la Universitate, unde vizitatorii pot sprijini SOS Satele Copiilor România să ofere celor 240 de copii o familie unde aceștia cresc, se dezvoltă și se bucură de clipele frumoase ale copilariei.
Astfel, Municipalitatea, impreuna cu partenerii sai, a editat o carte cu povesti pentru copii, "Vraja, vis, Valentina si-un dichis", care va putea fi achizitionata de la casuta SOS Satele Copiilor din cadrul Targului. Toate incasarile rezultate din achizitionarea volumului vor fi donate asociatiei SOS Satele Copiilor, astfel incat 240 de copii si tineri sa se bucure de Sarbatori de Iarna in familiile SOS.
 
Tot la casuta SOS va fi amplasat "un bradut al dorintelor" impodobit cu stelute in care copiii i-au scris lui Mos Craciun ce isi doresc.Vizitatorii care vor sa se implice, pot alege o steluta din brad si pot face o donatie in beneficiul copiilor defavorizati din Romania. 
 
Totodata, vizitatorii pot face donații de cărți și jucării, zilnic, până pe 24 decembrie 2014, la Casa lui Moș Crăciun, unde organizatorii au amenajat o urnă specială pentru campania umanitară. 

Despre SOS Satele Copiilor Romania

SOS Satele Copiilor Romania ocroteste si sprijina astazi peste 1000 de copii in dificultate, care au pierdut sau risca sa piarda ingrijirea familiei lor biologice. De 65 de ani in lume si de 24 de ani in Romania –“oferim o familie iubitoare pentru fiecare copil”. Organizatia SOS Satele Copiilor Romania este membra a SOS Children’s Villages International, retea caritabila prezenta in 133 de tari ale lumii.