Publicat: 18 Mai, 2017 - 20:01

Editura Librex Publishing anunță într-un comunicat publicarea unei noi ediții a romanului Orbi în tranziție, de Stelian Țurlea.

Stelian Ţurlea este un autor prolific ale cărui cărţi acoperă diverse domenii: literatură propriu-zisă, literatură pentru copii, publicistică politică, însemnări de călătorie, traduceri. Romanul Orbi în tranziție a fost publicat într-o primă ediție în urmă cu aproape cincisprezece ani.

A fost amplu comentat:

”O frumoasă şi tristă poveste de dragoste, un love story din România confuză a acestor ani – scria Alex. Ștefănescu. În rolurile principale – un bărbat şi o femeie obosiţi de viaţă, care, întâlnindu-se, redevin tineri şi fericiţi. Nu pentru multă vreme. Minerii, grevele, vacarmul străzii, discursurile, huiduielile, performanţele profesionale, amatorismul agresiv, patetismul, demagogia, spectacolul oferit de mass-media, tot ceea ce constituie exaltanta, dar şi periculoasa dezordine din perioada de după 1989 inundă, ca un vârtej, existenţa celor doi şi în cele din urmă îi separă.”

”Romanul este un soi de naraţiune-confesiune, făcută cu mijloace literare economicoase (se poate vorbi de un grad zero al scriiturii, foarte aproape de stilul jurnalistic), plină de consi­deraţii istorice, sociale şi mo­rale. Este mai degra­bă un roman al tranziţiei decât un love story”- Tudorel Urian.

”Curajoasă în concizie, în imprudențele și provocările unei sincerități patetice, anticalofilă în stil – o transmisie live a unui amor din  zilele astea, ale noastre, ”într-o lume în care dacă nu înjură, fiecare se gândește numai al el”, și unde nefericirea – ca în toate poveștile valabile – își face datoria de cum simte vibrația unui entuziasm.” – Radu Cosașu.

Orbi în tranziţie continuă firul epic dintr-un roman ante­rior al lui Stelian Ţurlea (Fă-ţi patul şi dormi! din 1997), păstrând tonul retractil al unui narator, Popeye, care ştie mai mult decât spune, un fel de eminenţă cenuşie a propriei vieţi (amoroase şi sociale), a meandrelor politice televizive şi a des­tinelor celor din jur.” – Simona Sora.

Stelian Ţurlea este autor a douăzeci și unu de romane, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şase albume. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003),  Premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociaţilor Scriitorilor din Bucureşti (2007), Premiul „Flacăra” pentru literatură (2011). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii în 2000 şi Premiul AER pentru roman în 2003.

 

 

Romanul Orbi în tranziție va fi lansat la Salonul Internațional de Carte Bookfest, la standul Librex Publishing, astăzi, vineri 26 mai, ora 15. Vor prtezenta cartea Daniel Cristea Enache, Tudor Călin Zarojanu, Radu F. Constantinescu.