Publicat: 13 Septembrie, 2013 - 09:16

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi...


OCTAVIAN ANDRONIC: Roşia Montană – planul "B"? (AMOS News)
"Întrebarea pe care şi-o pune orice persoană de bun simţ este: dacă avem atâta aur, de ce să ni-l ia canadienii şi să nu ne rămână nouă? Nimeni nu s-a obosit – nici dintre partizanii proiectului şi nici dintre adversarii săi – să dea o explicaţie. În secolul XXI, aurul nu se mai extrage ca pe vremea romanilor – cu târnăcopul. Filoanele aurifere s-au cam epuizat şi a rămas doar zăcământul din care preţiosul metal nu se mai poate extrage decât prin tratamente chimice moderne – cu cianuri. Ştiu, sună sinistru termenul de "cianuri", dar procedeul se aplică aproape peste tot în lume, iar cianurile devin periculoase dacă sunt scăpate de sub control prin amenajări neglijente. Bun: de ce să nu facem chiar noi tipul ăsta de tratament? Pentru că nu avem tehnologie şi nici bani ca să o achiziţionăm. Noi avem doar zăcământul şi oameni dispuşi să-l exploateze. Să zicem, însă, că într-un fel sau altul, am putea obţine sumele necesare achiziţionării tehnologiei. Cum vom proceda mai departe?"

LIVIU AVRAM: Stânga de cafenea şi intelectualii săi (Adevărul)
"Imagine de la protestele din Piaţa Universităţii În lipsa unei etichete mai inspirate, obişnuiesc să numesc „stânga de cafenea” acel grup format din intelectuali care ştiu foarte bine ce nu vor, dar nu ştiu foarte bine ce vor. Din acest motiv, eşuează de fiecare dată când e să spună ce trebuie pus în loc. Acum îi văd, frenetici, cum s-au urcat la ţanc în bărcuţa viguroasă a protestelor privind Roşia Montană. Unii dintre ei folosesc oportunitatea ca să facă o propagandă aproape deşănţată unui manifest lansat, chiar în aceste zile, de un grup anonim intitulat „Mâna de lucru”. Manifestul poartă titlul „Roşia Montană e mai mult decât Roşia Montană” şi marketingul este evident: agăţarea revendicărilor grupului anonim de entuziasmul revoltelor din aceste zile. Câteva dintre cele 14 puncte ale manifestului, unele de o înduioşătoare naivitate, le-am auzit deseori propovăduite public de intelectualii stângii de cafenea. Ba ca să fiu sincer, eu cred că „Mâna de lucru” sunt chiar ei, dar fie că nu-şi asumă public – încă - toate gogomăniile stângiste din manifest, fie că li se pare mai palpitant să se dea anonimi, cu tot ce atrage asta - ştiu şi eu, suspans, adrenalină, întâlniri conspirative prin locuri umbroase, cu mesaje scurte şi parole şoptite, gen „To’arăşu’ Bejan, adu tipografia” sau „Pasărea albastră a părăsit cuibul”, aşa cum or fi văzut ei în filmele cu ilegalişti."

SEVER VOINESCU: Maidanezii periculoşi şi minele de aur (Evenimentul Zilei)
"De cînd a început Festivalul Enescu, nu mai am timp decît pentru muzică. Cred că aşa ar trebui să procedeze absolut toţi oamenii din această ţară, dar nu-mi fac probleme că nu e aşa. Deunăzi, un amic îmi spune că mă găseşte înduioşător - ţara arde şi eu cu muzica. Ponta, Antonescu, Băsescu, Udrea, Blaga, Oprescu trec ţara prin foc, Antena 3 fierbe (la foc mic, deocamdată), RTV dă în clocot de-a dreptul şi eu cu Mozart, Verdi şi Beethoven. Da, asta e, aşa s-a nimerit. Nu fac propagandă felului meu de fi pe parcursul acestei luni de zile, dar nici nu am de gînd să mă las invadat iarăşi de politica isterică ce se practică insaţiabil pe la noi."

LELIA MUNTEANU: Ultimii români (Viorel & Crin) şi Peştişorul de Aur (Gândul)
"Suntem în anul 2023,5. Cât vezi cu ochii - deşert. Soarele la asfinţit aruncă asupra priveliştii o lumină tulburătoare, de Pulitzer pentru fotografie, cu irizări de cupru încins. Dindărătul unor dune de pet-uri, apar doi petuini. Al1-Viorel şi Al2-Crin. Sunt ultimii supravieţuitori ai unui experiment reuşit: RMGC. Nu-şi vorbesc. Între ei, face naveta un peştişor de aur, care ţine morţiş să le împlinească trei dorinţe. Al2-Crin arată ca Lawrence al Arabiei, dacă ar mai fi trăit. Al1-Ponta aduce mult cu propria-i cămilă. Se vede că umblă de luni întregi, dar sindromul deşertului îi face să se învârtă în cerc. Peştişorul de Aur de Roşia Montană are un carneţel în care e gata să noteze. Ar fi per total şase dorinţe, iar Peştişorul e foarte scrupulos, nu vrea să le încurce. Totul începuse bine, în urmă cu 10 ani. Eram o ţară de rentieri. Îi chemaserăm pe pricepuţii de aiurea să ne exploateze aurul, să ne scoată gazele din şist, iar noi stăteam la grătare, închiriam bone pakistaneze, cununam şi botezam. Până într-o bună zi, când a fost scoasă ultima uncie, când ultimul damf de gaze s-a risipit şi pricepuţii au dispărut fără urmă.Cianuraţi şi fracturaţi hidraulic, am pierit pe rând, îngropaţi, cu ultima bere, sub un pustiu de nisip şi piatră. Am zis mersi că am fost fericiţi până în ultima clipă."

DAN CONSTANTIN: Coaliţia de aur (Jurnalul Naţional)
"Casandrele care “văd” în fiecare zi spargerea USL (şi s-au strâns aproape 900 de zile de la semnarea Protocolului de colaborare politică în cadrul Coaliţiei) dau acum ca sigură ruptura. Antonescu a sărit la beregata lui Ponta; Ponta l-a ameninţat pe Antonescu; liberalii vor să plece din Guvern; pesediştii caută prezidenţiabil; conservatorii “divorţează” de liberali – iată titlurile de “breaking news”care sparg de luni de zile dezbaterile profunde despre capetele încoronate din ţigănie sau procesul lui Piţi cu Vica. Acum săbiile sunt iar pe masă, USL îşi trăieşte în spasme ultimele ei secunde de înţelegere. Guvernul îşi face bagajele, Ponta se va ascunde în stuful Deltei, iar Antonescu va fi înghiţit în galeriile din măruntaiele Apusenilor. Evident, USL moare în aplauzele Opoziţiei care nu există, nu în lupta politică cu adversari dornici să ia Puterea ci, în viziunea roz-catastrofică a pietonilor de la miezul nopţii care blochează Universitatea, ea se dizolvă în apele cianozate de la Roşia Montană."

ROLAND CĂTĂLIN PENA: Parşiveii (Puterea)
"Luat de val, Victor Ponta a scăpat un stol de porumbei. Iată unul dintre ei: “Cred că o politică serioasă şi o majoritate serioasă, aşa cum e USL, nu se fac prin polemici publice”. Cum se referea la războiul cu Crin Antonescu pe tema Roşia Montană, s-a înţeles că actuala guvernare numai serioasă nu e. Bine măcar că recunoaşte! Din tot ce au băgat în programul electoral, singura promisiune îndeplinită este TVA de nouă la sută la pâine. Imediat au dat poporului şi circul. Trai pe vătrai! Alt porumbel de toată frumuseţea l-a scăpat la emisiunea lui Gâdea de miercuri. A recunoscut senin că, pe vremea când se opunea exploatării aurului prin cianurare, habar n-avea cu ce se mănâncă o treabă aşa mare, dar o făcea de al dracului, doar pentru că Traian Băsescu era pro. Asta da politică pentru binele comun!"

CRISTIAN CÂMPEANU: Miştocraţia 2.0. Azi, Roşia Montană (România Liberă)
"Serios? Deci, aşa se conduce o ţară europeană ca România? Dacă Băsescu e „pentru”, atunci, tu, prim-minstru, eşti, automat, „contra”, aşa, din prinţip, fără să fi studiat documentele, iar ulterior, printr-o schimbare neexplicată niciodată, nu mai eşti chiar atât de „contra”, ci „pentru”, deşi nici chiar Băsescu nu mai este „pentru”, iar partenerul tău de coaliţie, Antonescu, este „contra” pentru că dă bine la poporul din Piaţa Universităţii, deşi oamenii lui de la Alba sunt „pentru”? Ce fel de guvernare e asta? Poate cineva să înţeleagă ceva din aceste afirmaţii - "Eu am fost împotriva proiectului, înainte să cunosc aproape nimic despre proiect, pentru că era susţinut de Băsescu, şi am spus că dacă îl susţine Băsescu e ceva de rău. Când am văzut toate proiectele, am zis haideţi să citim tot, să ascultăm pe toată lumea. Eu m-am gândit că o să vină cei care manifestă împotrivă la Parlament, cei care manifestă pentru, şi luăm decizia. Noi suntem din 2009 o ţara blocată, nimeni nu vrea să îl asculte pe celălalt. Suntem blocaţi economic din 2009, nu s-au mai făcut investiţii”. Ponta a mai spus căva vota împotriva proiectului, după ce s-a consultat cu mai mulţi europarlamentari, precum Daciana Sârbu sau Renate Weber, dar că, potrivit legilor actuale, Parlamentul ar trebui să dea avizul de mediu şi exploatările ar trebui să înceapă. „Chiar dacă eşti împotrivă la ceva, trebuie să asculţi toate argumentele, pentru că s-ar putea să fie şi lucruri bune în proiect”?"

SORIN PÂSLARU: Drumul (Ziarul Financiar)
"„Noi ştim că trebuie să plătim. Nu ne-a întrebat nimeni dacă scade sau creşte numărul de vaci pentru care dăm subvenţie“, spune reprezentanta APIA, puţin mirată că i se poate pune o asemenea întrebare, când toată lumea este interesată de „vestitul grad de absorbţie“ a fondurilor de la UE şi se întreabă de ce este atât de redus. 2 miliarde de euro intră anual în agricultură, din care jumătate plăţi directe prin Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), însă numărul de vaci din România a scăzut cu 30% din 2007 încoace, iar numărul de porci de asemenea. România se află pe locul 5 la producţia de cereale din Europa, pe locul 9 la numărul de bovine şi abia pe locul 19 la producţia de carne de vită. În lume miza este să exploatezi resursa şi să o transformi în produs. Că este grâu, tăuraşi, minereu de cupru sau de aur, dezvoltarea vine atunci când extragi şi prelucrezi, consumi produsul finit sau, şi mai performant, îl exporţi."