29 Dec 2016 - 09:15

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. Klausa guvernării celei mai defavorizate (AMOS News) 
"Pe cât a fost Iohannis de concis în răspunsul dat ofertei de premier a Alianței, pe atât de dezlânată și de molatecă a fost replica pe care i-au dat-o Dragnea și Tăriceanu (nu știu ce tot caută pe acolo Constantin). În timp ce președinele a spus clar și limpede ce avea de spus, liderii alianței s-au pierdut în lamentări și aluzii, lăsând povestea în coadă de pește. Astfel încât la ora asta  nu avem habar ce vor face: vor fi intransigenți și vor proceda la lichidarea lui Iohannis prin suspendare, sau vor fi constructivi și vor încerca să evite o criză prelungită făcând o nouă propunere. Pe cât păreau de grăbiți în a purcede la instalarea Guvernului, pe atât de indiferenți au devenit acum, încât nu te-ai mira să ne spună că îi vor da președintelui răspunsul după...Paște!"
 

Octavian Ştireanu: Mein kampf şi Candidatul Meu (Azi)
"Situaţia la zi a conflictului politic între preşedinte şi majoritatea românilor, exprimată la vot, arată că taberele sunt în faţa utilizării armelor letale politic.Preşedintele Iohannis are la îndemână posibilitatea desemnării unui candidat de premier din capul său. Invocând „iresponsabilitatea PSD şi ALDE“, „incapacitatea de a face propuneri serioase“ etc, dar şi „stabilitatea Ţării, Patria, nevoia de guvern, de buget, pericolul de la graniţe“ etc etc etc., domnul de la Sibiu se poate considera îndreptăţit să desemneze un candidat propriu, convocând Parlamentul pentru 3 ianuarie, să zicem, în vederea acordării votului de învestitură. Pentru Cioloş II, de pildă.O astfel de posibilitate nu este un banc şi nici o fantasmagorie. Iohannis se află în plină luptă pentru „Candidatul Meu“. Un fel de mein kampf pentru interesul propriu. Acest lucru decurge din logica de până acum a atitudinii sale, din înverşunarea uimitoare pe care o manifestă faţă de voinţa populară, din firea răzbunătoare şi încăpăţânată pe care o are şi, nu în ultimul rând, din declaraţia explicită de „război total“ împotriva PSD, despre care i-a spus lui Tăriceanu că nu va ajunge cu niciun chip la guvernare, în pofida rezultatului electoral."
 

Mihnea DUMITRU: Snowdeni de iarnă românească: incredibila apariţie televizată a domnului Ghiţă(Adevărul) 
"În contextul mai larg al unei lupte anticorupţie, cred că domnul Ghiţă îşi doreşte un rol de whistleblower à la Edward Snowden, făcând dezvăluiri mai mult de ordinul negocierii. Este interesantă piesa de teatru care se derulează pe micile ecrane de câteva zile, cu fiecare actor jucând între dezvăluiri şi dosare. Apare domnul Iohannis pe scenă, spune că amână până după Crăciun desemnarea premierului, pac intră ştirea cu Ion Iliescu urmărit penal în dosarul Mineriadei. Apare domnul Dragnea pe scenă, spune că va analiza în partid reacţia preşedintelui, pac intră clipul domnului Ghiţă.    Totul pare un mecanism perfid de manipulare, cu voinţe politice suprimând roluri instituţionale. Actorii par deja să ştie deznodământul sau măcar următoarele mişcări ale piesei, în timp ce îşi dau târcoale cu agende care nu au nicio legătură cu scenariul. Aş spune, poate, că domnul Iohannis are o scuză, fiind actor instituţional, dar stilul domniei sale de îndărătnic taciturn nu trimite opinia publică spre calm.    Nici caseta domnului Ghiţă nu trimite deloc la calm, în acest sens - şi spun caseta pentru că pare un soi de declaraţie de pe vremea Televiziunii Române Libere, circa 1989-90. După ce o urmăreşti, ai senzaţia că autorul fuge pentru a putea salva adevărul de nişte forţe oculte, reprezentate chiar de instituţiile statului român. Asta este aparenţa hollywoodiană a realităţii prezentate de dânsul."
 

Ilie ŞERBĂNESCU: România, o anexă bananieră a UE (Cotidianul)
"În spatele fiecăruia din cele 15 puncte concluzive de pasiv după 10 ani în UE (vezi articolul Apartenenţa la UE: bilanţ economico-politic) se află realităţi şi fapte cărora, chiar dacă deranjează, nu li se poate nega existenţa şi statistici care, din păcate pentru cei care vor să le ignore, sunt atestate de instituţiile de profil europene şi internaţionale.
Iată, înainte de toate, ceea ce din România nu este sub control naţional: întreaga exploatare a resurselor de petrol şi exploatarea a jumătate din resursele de gaze; rafinarea ţiţeiului; distribuţia de carburanţi; distribuţia de gaze; peste 70% din distribuţia de electricitate; industria feroasă; industria neferoasă; industria constructoare auto; industria materialelor de construcţie (în proporţie de 80%); telefonia fixă; telefonia mobilă; circa 40% din terenurile agricole; comerţul internaţional cu cereale; întregul retail modern şi 60% din retail pe ansamblu; practic integral sistemul bancar (87% la capital), sistemul de asigurări. Ce ne spune practic această listă? Că decizia în întreaga axă majoră a economiei nu mai aparţine românilor, ci străinilor, că în mâna celor din urmă se află punctele nodale şi instrumentele strategice ale economiei, că aceştia dispun de sectoarele monopolist-performante, respectiv acelea care produc profit şi în criză, că la discreţia capitalului străin se află intrările şi ieşirile din lanţul productiv şi că acesta culege caimacul activităţii economice din România."
 

Iasmina ARDELEAN: Omul din umbra lui Dragnea îi instruiește pe novicii USR din Parlament: „Votul e mai tare ca glonțul!” (Evenimentul Zilei)
"Prima şedinţă a conducerii Camerei Deputaţilor, prezidată de Liviu Dragnea n-a fost lipsită de surprize. Liderul PSD l-a taxat pe un coleg că vorbește cu gura plină, iar colegul său de partid, Florin Iordache, i-a dat lecții de politică lui Nicușor Dan Stenograma primei şedinţe a Biroului Permanent prezidată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în 21 decembrie, dezvăluie cum social-democraţii cu ştate vechi i-au învăţat pe colegii aflați la primul mandat tainele politicii.Şedinţa a început în forţă, iar liderul Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, l-a apostrofat pe deputatul PSD, Mircea Drăghici: „Domnule Drăghici, rugăminte: nu este sănătos să vorbiţi cu gura plină şi de obicei se vorbeşte la microfon, dacă nu exagerez eu”. 
 

Florin Condurateanu: Smărăndiţa Popii în travesti şi cu nas agabaritic (Jurnalul Naţional)
"Există un moment de macaz care schimbă traseul unor oameni, un moment în care destinul le face cu ochiul şi, prin întâmplări nostime, îi invită spre lumea reflectoarelor şi apaluzelor. Doru Octavian Dumitru, comicul inventiv, a făcut pe plac tatălui şi a absolvit o facultate tehnică, de construcţii. I-a dat ghes cheful de comedie în anii studenţiei şi a pus în scenă piese, cuplete de umor, în faţa sălilor pline cu studenţi. Cu diploma de inginer în buzunar s-a dus la un trust de construcţii de baraje, însă directorul, cucerit de figura lui şugubeaţă, i-a deturnat cariera, “am o mulţime de ingineri, ce să fac cu tine, mai bine pune pe picioare o trupă amatoare de umor!”. Atracţia asta spre hohotele de râs s-a ivit la Doru Octavian Dumitru încă de pe vremea grădiniţei."
 

Robert Veress: Bine că Dragnea se răzGrindeanu (Puterea)
"Klaus Iohannis a greșit grav când a „omis” să-și motiveze decizia de a nu accepta candidatura la funcția de prim-ministru a d-nei Sevil Shhaideh. A greșit în sens constituțional, nu personal, fiindcă, din punct de vedere politic a câștigat puncte, iar tocmai aceasta a fost ținta sa: supraviețuirea cu orice preț.CCR a stabilit, în anul 2007, că președintele României „nu are drept de veto faţă de propunerea primului-ministru, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru funcţie a candidatului şi poate cere primului-ministru o altă propunere de candidat la funcţie. În toate cazurile, respingerea candidaturii trebuie să fie motivată”.Este clar, Iohannis avea obligația de preciza de ce anume refuză să o nominalizeze pe Shhaideh. Chiar dacă sunt elemente care țin de siguranța națională, respectarea acordurilor externe, președintele trebuia să găsească o formulă prin care să spună ceva, fără a intra neapărat în amănunte. Altfel, ne dă de gândit: președintele ocupă o funcție publică, actele sale trebuie să fie eminamente publice, nu rodul unor aranjamente de culise, care să servească interese oculte." 
 

Mălin BOT: Firea are zero realizări pentru București. A realizat ceva pentru coafeza personală: o excursie în Israel, ”ca fetele” (România Liberă)
"A trecut șase luni de când Gabriela Firea câștiga pentru PSD Primăria Generală București promițând marea și sarea bucureștenilor. Cei mai naivi au votat-o în draci, înghițind toate găluștile electorale pe care le-a servit Firea în campanie. După alegeri primărița PSD nu a reușit să facă absolut nimic pentru a onora măcar una dintre promisiunile electorale. S-a remarcat doar prin ”țățisme” demne de o primăriță de comună. Bilanțul primelor șase luni de mandat Firea în București este zero barat."

 
Sorin Pâslaru: Încasările din TVA au scăzut în noiembrie cu 13% cu toate că retailul este în creştere cu 8% an la an. Nu mai funcţionează teoria că impozitele mici aduc venituri mai mari? (Ziarul Financiar)
"Încasările din TVA au scăzut cu 13% în noiembrie 2016 faţă de noiembrie 2015, conform execuţiei bugetare publicate ieri de Ministerul de Finanţe, în condiţiile în care pe primele primele zece luni ale anului scăzuseră doar cu 10% faţă de aceeaşI perioadă a anului trecut.Scăderea este determinată de diminuarea nivelului TVA de la 24% la 20%. Pe primele 10 luni ale anului comerţul cu amănuntul a crescut cu 8%. Datele pe luna noiembrie nu sunt încă disponibile, dar este de presupus că evoluţia a continuat.Scăderea substanţială a încasărilor din TVA arată că efectul aşteptat al  majorării de venituri fiscale ca urmare a scoaterii la suprafaţă a veniturilor nefiscalizate nu se produce sau s-a epuizat deja. Practic, 2016 este un exemplu că nivelul de scădere al TVA se va regăsi exact în scăderea veniturilor la buget, deci teoria că scăderea taxelor ar aduce venituri în final mai mari la buget prin impozitarea unui număr mai mare de tranzacţii sau creşterea acceptării voluntare a plăţii impozitelor nu a funcţionat."

 

 

 

Format: