3 Ian 2017 - 08:58

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. Klausa guvernării celei mai defavorizate (AMOS News) 
"Pe cât a fost Iohannis de concis în răspunsul dat ofertei de premier a Alianței, pe atât de dezlânată și de molatecă a fost replica pe care i-au dat-o Dragnea și Tăriceanu (nu știu ce tot caută pe acolo Constantin). În timp ce președinele a spus clar și limpede ce avea de spus, liderii alianței s-au pierdut în lamentări și aluzii, lăsând povestea în coadă de pește. Astfel încât la ora asta  nu avem habar ce vor face: vor fi intransigenți și vor proceda la lichidarea lui Iohannis prin suspendare, sau vor fi constructivi și vor încerca să evite o criză prelungită făcând o nouă propunere. Pe cât păreau de grăbiți în a purcede la instalarea Guvernului, pe atât de indiferenți au devenit acum, încât nu te-ai mira să ne spună că îi vor da președintelui răspunsul după...Paște!"
 

Octavian Ştireanu: La o ciorbă de sezon (Azi)
"Nu ştiu dacă dl. Iohannis soarbe cu zgomot ciorba fierbinte de perişoare, gătită cu patos de răvăşitoarea Primă Doamnă, cum o numeşte Ion Cristoiu, sau o înghite discret, să nu se audă nici musca.Dar comportamentul pe care acest individ – expresia îi aparţine – l-a avut faţă de nişte oameni absolut onorabili ai ţării, din ale căror impozite îşi asigură luxul, este deplorabil. Ca şi cum ar scuipa în ciorbă, în văzul tuturor celor de la masa vânătorească a dealer-ului BMW. Sau ar scăpa perişoara din lingură direct pe lamé-ul vecinicii de masă.Un lucru este în afara oricărei discuţii: dl. Iohannis nu este plătit regeşte ca să tacă şi să umilească oameni. Dumnealui nu primeşte 30.000 pe lună, doar ca să spulbere ţara cu escortele fără sfârşit, să-şi renoveze reşedinţele pe milioane de euro şi să respingă legi care ar elimina taxe ori ar majora salariul minim al milioanelor de amărâţi."
 

Liviu AVRAM: Cum poate ajunge Liviu Dragnea premier în doar câteva zile (Adevărul) 
"Coaliţia PSD-ALDE are la îndemână o soluţie juridică îndrăzneaţă pentru a-l instala rapid ca prim-ministru pe Liviu Dragnea. Ceea ce urmează este deocamdată un scenariu pur teoretic, dar care se bazează pe câteva fapte suspecte petrecute la sfârşitul anului trecut şi pe „cazierul” celor care, în trecut, au instrumentat aventuri legislative precum puciul din 2012, „marţea neagră” din 2013 sau ordonanţa traseiştilor din 2014. Să începem prin a inventaria elementele suspecte petrecute în ultimele zile ale anului trecut. ** Deşi afacerea Sevil Shhaideh părea definitiv închisă prin avansarea numelui lui Sorin Grindeanu ca premier, Liviu Dragnea a organizat joi seara, la România TV, o bocelniţă de toată splendoarea, în care fosta viitoare prim-ministră a avut ocazia să se victimizeze temeinic, iar Dragnea să insiste pe două chestiuni: cât de mult s-a sacrificat el renunţând la postul de prim-ministru, pe care o lege nedreaptă şi neconstituţională i-l interzice, şi câte milioane, ba chiar miliarde de mesaje a primit el ca să-l suspende pe preşedintele Iohannis dacă acesta va întârzia cu desemnarea lui Sorin Grindeanu ca premier."
 

Adrian MAJURU: Eludarea mizeriei (Cotidianul)
"„Un popor care depinde de străini pentru hrană şi îmbrăcăminte va trebui să fie mereu supus” (Benjamin Rush, 1775, Pennsylvania)Românii pierd abilităţile de a construi pozitiv şi subtilităţi ale curajului, care cer efort susţinut pe termen lung. Pierd mult prea uşor răbdarea de a aştepta să cunoască, să dezvolte timpul necesar pentru experienţe de viaţă, apoi să convingă, să asocieze, să compare, toate acestea fiind valori ale inteligenţei cultivate. Prin această repliere profesională şi de caracter, precum şi de etologie, România şi-a ruralizat oraşele. Acestea sunt desigur locuite, însă urbanul are agresiunea superficialului şi replierea ruralului. Oraşele hrănesc disperări sau dimpotrivă, gesturi rudimentare pentru un câştig rapid, o glorie cât o respirare într-un pahar cu apă, o satisfacţie pierdută în râgâitul intim al micii perfidii. Periferia umană, chiar licenţiată, este tot mai agresivă, timp în care se consumă singură în drama popoarelor cu memorie scurtă. În intimitatea memoriei scurte sunt reţinute gesturile de ieri, nu şi adevărurile din viaţa celorlalţi, dinaintea noastră. De aici eforturi reduse de a construi, acumula, abandonate preocupării pentru atacuri simple, rapide, care hrănesc glorii scurte şi bolnave pe vreun blog devenit volativ odată cu oprirea curentului. Banală, închipuită şi reziduală rezistenţă urbană! Ne interesează succesul cu orice preţ, cu orice mijloace. Chiar şi cu subtile sau directe atacuri la persoană, profitându-se de faptul că nu avem legi suficient de puternice, care să pedepsească delictul de presă. De aceea minciuna, falsul în prezentare (aici includ şi CV-urile), opinia răuvoitoare, lipsită de argumentare solidă, sunt gesturi la comanda unor psihoze ce par de nevindecat. Toate aceste realităţi hrănesc scurtarea memoriei colective, diminuată la gesturi spontane şi anesteziată pentru orice proiect de viitor. Perspectiva este însă dovedită: popoarele cu memorie scurtă sunt sortite dispariţiei."
 

Țara de dincolo de Facebook de DAN ANDRONIC: GUVERNUL DRAGNEA - GRINDEANU SCAPĂ DE MINIȘTRII CU ȘTAMPILA "GARANTAT SRI"? Cum se va vedea bărbăția PSD după alcătuirea guvernului (Evenimentul Zilei)
"Guvernul Dragnea-Grindeanu va avea în componență 19 miniștri. Cel puțin trei vor veni de la ALDE, restul vor fi PSD. Vor dispărea suspiciunile legate de SRI? Iar aici mă refer la nume concrete, la situații cunoscute de toată lumea, începând cu premierul desemnat, Sorin Grindeanu. Guvernul Dragnea-Grindeanu se zbate în chinurile facerii. Ca să-i ajute, Traian Băsescu punea o scurtă postare pe Facebook în urmă cu 3 zile: Sunt tare curios dacă, după Grindeanu, Dragnea va propti în guvern toată unitatea, adică şi pe domnii Tâlvăr, Tudose, Vlase, Pop, etc. Curiozitatea unui fost președinte al României merită toată atenția, am zice noi. Numai că nu s-a întâmplat așa. Nimeni nu a părut că-i dă atenție, deși aproape explicit Traian Băsescu nominaliza niște politicieni care urmau să facă parte din guvernul PSD și pe care-i indica ca fiind parte a unor servicii de informații.". 
 

Dan CONSTANTIN: Trump, cu nevastă slovenă, nu primea ORNISS (Jurnalul Naţional)
"Ultimele numiri în echipa de la Casa Albă nu ies din zona controverselor stârnite de precedentele alegeri făcute  de Donald Trump. Nominalizarea lui Carl Icahn ca principal consilier pentru afaceri economice a declanșat, evident, comentarii și îngrijorări. Icahn provine din categoria temută și detestată a riderilor, traderi care vânează companii în dificultate, subevaluate, preluate ostil și revândute cu câștiguri substanțiale. Manevrele lui Icahn din anii 80 pentru preluarea companiei aviatice TWA au inspirat personajul principal din filmul ,,Wall Street”. Operațiunea i-a adus riderului un câștig de 500 milioane dolari dar și faima de om de afaceri fără scrupule. La 80 de ani are acum sarcina, din poziția de consilier special pentru reformă și reglementare, să desțelenească hățișul administrației americane de regulile care frânează profiturile din considerente de moralitate. Potrivit viitorului demnitar companiile americane au pierdut circa 1000 de miliarde de dolari din cauza normelor impuse de administrația Obama."
 

Robert Veress: Bine că Dragnea se răzGrindeanu (Puterea)
"Klaus Iohannis a greșit grav când a „omis” să-și motiveze decizia de a nu accepta candidatura la funcția de prim-ministru a d-nei Sevil Shhaideh. A greșit în sens constituțional, nu personal, fiindcă, din punct de vedere politic a câștigat puncte, iar tocmai aceasta a fost ținta sa: supraviețuirea cu orice preț.CCR a stabilit, în anul 2007, că președintele României „nu are drept de veto faţă de propunerea primului-ministru, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru funcţie a candidatului şi poate cere primului-ministru o altă propunere de candidat la funcţie. În toate cazurile, respingerea candidaturii trebuie să fie motivată”.Este clar, Iohannis avea obligația de preciza de ce anume refuză să o nominalizeze pe Shhaideh. Chiar dacă sunt elemente care țin de siguranța națională, respectarea acordurilor externe, președintele trebuia să găsească o formulă prin care să spună ceva, fără a intra neapărat în amănunte. Altfel, ne dă de gândit: președintele ocupă o funcție publică, actele sale trebuie să fie eminamente publice, nu rodul unor aranjamente de culise, care să servească interese oculte." 
 

Tudor ARTENIE: 10 ani la marginea UE (România Liberă)
"La 1 ianuarie 2007, România adera la Uniunea Europeană. Tratatul de aderare fusese îndelung cumpănit și existase o perioadă lungă de pregătire a aderării. Eram membri ai Alianței Nord-Atlantice din 2004, după o tentativă nereușită în 1997. Eram printre ultimele țări europene aflate în afara spațiului comun, dar ne doream statutul de țară membră. Chiar dacă mai aveam de lucru din punct de vedere al standardelor europene, la 25 aprilie 2005, la Luxemburg, România a semnat Tratatul de Aderare. Am împlinit, iată, 10 ani de când suntem membri ai Uniunii Europene. Un bun prilej de bilanț pentru cei care vor socoti, tehnic sau financiar, avantajele sau dezavantajele statutului de țară-membră. Fanii spațiului european vor veni cu argumentele fondurilor aflate la dispoziția noastră, dar nu numai. Pe lista „pozitivă“ se găsesc foarte multe alte lucruri: desființarea vizelor și libertatea de mișcare, libera mișcare a bunurilor și a capitalurilor, dreptul de a munci în țările europene dezvoltate, armonizarea legislației noastre cu cea europeană. Indirect, aderarea a dus la o prezență importantă a companiilor străine în România. Zece ani de statut european au schimbat România în bine."

 
Sorin Pâslaru: Încasările din TVA au scăzut în noiembrie cu 13% cu toate că retailul este în creştere cu 8% an la an. Nu mai funcţionează teoria că impozitele mici aduc venituri mai mari? (Ziarul Financiar)
"Încasările din TVA au scăzut cu 13% în noiembrie 2016 faţă de noiembrie 2015, conform execuţiei bugetare publicate ieri de Ministerul de Finanţe, în condiţiile în care pe primele primele zece luni ale anului scăzuseră doar cu 10% faţă de aceeaşI perioadă a anului trecut.Scăderea este determinată de diminuarea nivelului TVA de la 24% la 20%. Pe primele 10 luni ale anului comerţul cu amănuntul a crescut cu 8%. Datele pe luna noiembrie nu sunt încă disponibile, dar este de presupus că evoluţia a continuat.Scăderea substanţială a încasărilor din TVA arată că efectul aşteptat al  majorării de venituri fiscale ca urmare a scoaterii la suprafaţă a veniturilor nefiscalizate nu se produce sau s-a epuizat deja. Practic, 2016 este un exemplu că nivelul de scădere al TVA se va regăsi exact în scăderea veniturilor la buget, deci teoria că scăderea taxelor ar aduce venituri în final mai mari la buget prin impozitarea unui număr mai mare de tranzacţii sau creşterea acceptării voluntare a plăţii impozitelor nu a funcţionat."

 

 

Format: