30 Dec 2016 - 09:09

Care sunt problemele la ordinea zilei care îi preocupă pe editorialiştii din presa scrisă? Vă propunem o scurtă trecere în revistă a comentariilor din ediţiile de astăzi... 

Octavian Andronic: Punctul pe Y. Klausa guvernării celei mai defavorizate (AMOS News) 
"Pe cât a fost Iohannis de concis în răspunsul dat ofertei de premier a Alianței, pe atât de dezlânată și de molatecă a fost replica pe care i-au dat-o Dragnea și Tăriceanu (nu știu ce tot caută pe acolo Constantin). În timp ce președinele a spus clar și limpede ce avea de spus, liderii alianței s-au pierdut în lamentări și aluzii, lăsând povestea în coadă de pește. Astfel încât la ora asta  nu avem habar ce vor face: vor fi intransigenți și vor proceda la lichidarea lui Iohannis prin suspendare, sau vor fi constructivi și vor încerca să evite o criză prelungită făcând o nouă propunere. Pe cât păreau de grăbiți în a purcede la instalarea Guvernului, pe atât de indiferenți au devenit acum, încât nu te-ai mira să ne spună că îi vor da președintelui răspunsul după...Paște!"
 

Octavian Ştireanu: Mein kampf şi Candidatul Meu (Azi)
"Situaţia la zi a conflictului politic între preşedinte şi majoritatea românilor, exprimată la vot, arată că taberele sunt în faţa utilizării armelor letale politic.Preşedintele Iohannis are la îndemână posibilitatea desemnării unui candidat de premier din capul său. Invocând „iresponsabilitatea PSD şi ALDE“, „incapacitatea de a face propuneri serioase“ etc, dar şi „stabilitatea Ţării, Patria, nevoia de guvern, de buget, pericolul de la graniţe“ etc etc etc., domnul de la Sibiu se poate considera îndreptăţit să desemneze un candidat propriu, convocând Parlamentul pentru 3 ianuarie, să zicem, în vederea acordării votului de învestitură. Pentru Cioloş II, de pildă.O astfel de posibilitate nu este un banc şi nici o fantasmagorie. Iohannis se află în plină luptă pentru „Candidatul Meu“. Un fel de mein kampf pentru interesul propriu. Acest lucru decurge din logica de până acum a atitudinii sale, din înverşunarea uimitoare pe care o manifestă faţă de voinţa populară, din firea răzbunătoare şi încăpăţânată pe care o are şi, nu în ultimul rând, din declaraţia explicită de „război total“ împotriva PSD, despre care i-a spus lui Tăriceanu că nu va ajunge cu niciun chip la guvernare, în pofida rezultatului electoral."
 

Florin GHIOCA: Lecţia ştirbă de literatură a lui Liviu Dragnea în faţa lui Mihai Gâdea şi a prim ministrului propus (Adevărul) 
"Am asistat, cu destul de puţină curiozitate, ce-i drept, la periajul pe care dr. Gâdea l-a aplicat din nou lui Liviu Dragnea, dar şi noului candidat la funcţia de prim ministru, al cărui nume mărturisesc că l-am reţinut cu greu. Ce am reţinut, însă, cu mirare, este că Liviu Dragnea chiar citeşte, iar unul dintre scriitorii săi preferaţi este americanul Kurt Vonnegut.Mai mult decât atât, liderul partidului de stânga s-a grăbit să-i dea lui Gâdea (pe faţa căruia se citea clar că nu ştie despre cine e vorba în propoziţie) chiar şi un citat aproximativ, din ciclul „binili-nvingi”. „Binele învinge întotdeauna cu condiţia ca îngerii să fie foarte bine organizaţi”, a declarat zâmbind şi mustăcind politicianul în studioul Antena 3. „Da, e bună!”, aprobă mieros Mihai Gâdea, care continuă bâlbâit, din străfundul puţului gândirii: „organizarea şi pregătirea unei acţiuni, ştim foarte bine, e mai importantă decât acţiunea în sine dacă e bine... acţiunea organizată”. Ăăăăăă... deci cum?? Hmmm... profund..."
 

Ioan VIERU: Apropierea colapsului politic (Cotidianul)
"Sistemul în care funcţionează România nu mai are disponibilă nici o soluţie pentru mişcări tactice care să se alinieze celor din trecutul nu foarte îndepărtat. Simt cel mai bine acest fapt partidele care au câştigat alegerile. Ce vrea sau nu vrea preşedintele Iohannis nu prea are legătură cu decizia acestuia de a nu desemna premier candidatul propus de PSD. De la acest refuz şi până la suspendarea preşedintelui este o cale lungă, care îi descalifică în totalitate pe cei care o contrapun astfel deciziei negative. Degringolada din rândul partidelor, dovadă vie a interesului prioritar pentru distrugerea conştientă a ţării, pusă în slujba intereselor strict personale, îşi arată faţa. Zeci de ani, nemulţumirile faţă de clasa politică, afirmate de toată lumea, inclusiv de o parte a acestei clase, au avut drept cauză politicianismul din sânul corupţiei. Toţi foştii şefi de stat au optat pentru un fel de soluţii identice celei prin care PSD a desemnat acum un candidat pentru funcţia de premier. Ceea ce este cu adevărat scandalos, sau ar trebui să fie, nu stă în refuzul preşedintelui, ci cum a fost posibil ca un partid să vină cu o asemenea propunere. Instituţiile statului par a avea o problemă cu ramificaţii teribile, care a transformat gradual ţara într-o tarabă. Propunerea făcută de PSD cuprinde cam tot ce poate fi mai rău şi mai semnificativ pentru derapajul general. PSD a ofensat tot ce poate da un oarecare ton României. Dincolo de toate, acest fapt îşi arată monstruoasa realitate. Politica de cadre, blocată, mizeră şi focalizată în parohiile corupţiei, este un alarmant atentat la siguranţa naţională. Alianţele României, democraţia, siguranţa generală practic sunt puse în paranteze. Sfidarea organismelor interne şi externe de pe poziţiile votului popular nu poate duce decât la alegeri anticipate. Statul român este captiv unui grup restrâns de persoane care nu pot reprezenta o alternativă la nimic."
 

Rares BOGDAN: Cu PSD-ul în frunte, spargem munte după munte! (Evenimentul Zilei)
"Să ne obișnuim cu asta: PSD va conduce din nou România. Alternativa era ca PSD să conducă România după o criză care ar fi transformat un pilon de stabilitate întrun loc rău famat. Noi am mai traversat postura de ciumați ai Europei și încă ne lingem rănile. Nu ne-o dorim iar. Contextul este atât de periculos încât ne jucăm existența ca stat. Iar dacă pacea, sau coabitarea, presupune ca PSD să conducă, mai ales că votul a fost legitim, așa să fie! Schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Deci să ne pregătim să MONITORIZĂM bine! Presimt ca vom avea multă, multă treabă!". 
 

Florin Condurateanu: Smărăndiţa Popii în travesti şi cu nas agabaritic (Jurnalul Naţional)
"Există un moment de macaz care schimbă traseul unor oameni, un moment în care destinul le face cu ochiul şi, prin întâmplări nostime, îi invită spre lumea reflectoarelor şi apaluzelor. Doru Octavian Dumitru, comicul inventiv, a făcut pe plac tatălui şi a absolvit o facultate tehnică, de construcţii. I-a dat ghes cheful de comedie în anii studenţiei şi a pus în scenă piese, cuplete de umor, în faţa sălilor pline cu studenţi. Cu diploma de inginer în buzunar s-a dus la un trust de construcţii de baraje, însă directorul, cucerit de figura lui şugubeaţă, i-a deturnat cariera, “am o mulţime de ingineri, ce să fac cu tine, mai bine pune pe picioare o trupă amatoare de umor!”. Atracţia asta spre hohotele de râs s-a ivit la Doru Octavian Dumitru încă de pe vremea grădiniţei."
 

Robert Veress: Bine că Dragnea se răzGrindeanu (Puterea)
"Klaus Iohannis a greșit grav când a „omis” să-și motiveze decizia de a nu accepta candidatura la funcția de prim-ministru a d-nei Sevil Shhaideh. A greșit în sens constituțional, nu personal, fiindcă, din punct de vedere politic a câștigat puncte, iar tocmai aceasta a fost ținta sa: supraviețuirea cu orice preț.CCR a stabilit, în anul 2007, că președintele României „nu are drept de veto faţă de propunerea primului-ministru, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru funcţie a candidatului şi poate cere primului-ministru o altă propunere de candidat la funcţie. În toate cazurile, respingerea candidaturii trebuie să fie motivată”.Este clar, Iohannis avea obligația de preciza de ce anume refuză să o nominalizeze pe Shhaideh. Chiar dacă sunt elemente care țin de siguranța națională, respectarea acordurilor externe, președintele trebuia să găsească o formulă prin care să spună ceva, fără a intra neapărat în amănunte. Altfel, ne dă de gândit: președintele ocupă o funcție publică, actele sale trebuie să fie eminamente publice, nu rodul unor aranjamente de culise, care să servească interese oculte." 
 

Catalin PRISACARIU: Ponta, şef la afaceri penale europene (România Liberă)
"Dacă titulaturile oficiale ale instituţiilor din ţara asta ar respecta adevărul, comisia din Camera Deputaţilor pe care o conduce Ponta s-ar numi „Comisia pentru afaceri europene penale, dar foarte folositoare rudelor şi prietenilor lui Victor Viorel Ponta“. Aşa, însă, aceas­tă structură parlamentară se numeşte, simplu, doar „Comisia pentru afaceri europene“.
Anesteziată de spiritul Cră­ciunului, presa de la Bucureşti a uitat de porcii care nu dispar de Ignat decât dacă au nenorocul fie să nu se afle pe lista de partid o dată la patru ani, fie să stea pe un loc mult prea jos, adică neeligibil. Unul dintre aceste animale politice care-şi fac veacul pe lângă casă omului, însă, a avut noroc şi s-a aflat nu doar pe listă, ci pe un loc foarte sus pe listă. Aşa că a rămas nu doar pe lângă casa omului, ci chiar în Casa Poporului."

 
Sorin Pâslaru: Încasările din TVA au scăzut în noiembrie cu 13% cu toate că retailul este în creştere cu 8% an la an. Nu mai funcţionează teoria că impozitele mici aduc venituri mai mari? (Ziarul Financiar)
"Încasările din TVA au scăzut cu 13% în noiembrie 2016 faţă de noiembrie 2015, conform execuţiei bugetare publicate ieri de Ministerul de Finanţe, în condiţiile în care pe primele primele zece luni ale anului scăzuseră doar cu 10% faţă de aceeaşI perioadă a anului trecut.Scăderea este determinată de diminuarea nivelului TVA de la 24% la 20%. Pe primele 10 luni ale anului comerţul cu amănuntul a crescut cu 8%. Datele pe luna noiembrie nu sunt încă disponibile, dar este de presupus că evoluţia a continuat.Scăderea substanţială a încasărilor din TVA arată că efectul aşteptat al  majorării de venituri fiscale ca urmare a scoaterii la suprafaţă a veniturilor nefiscalizate nu se produce sau s-a epuizat deja. Practic, 2016 este un exemplu că nivelul de scădere al TVA se va regăsi exact în scăderea veniturilor la buget, deci teoria că scăderea taxelor ar aduce venituri în final mai mari la buget prin impozitarea unui număr mai mare de tranzacţii sau creşterea acceptării voluntare a plăţii impozitelor nu a funcţionat."

 

Format: