Publicat: 17 Februarie, 2017 - 14:02
Corespondență specială de la Bruxelles - Carmen DINU

Pentru a combate amenințările crescute venite din partea ”luptătorilor străini” care călătoresc către zone de conflict în scopuri teroriste și a ”lupilor singuratici” care planifică atacuri solitare, deputaţii europeni au aprobat la sesiunea plenară de la Strasbourg, noi reguli europene.

Noua directivă pentru combaterea terorismului va actualiza cadrul legal prezent din UE privind infracțiunile teroriste și va lărgi acoperirea lor pentru a include amenințări emergente. ”Trebuie să oprim atacatorii înainte de comiterea acestor acte mai curând decât să regretăm faptul că ele au avut loc”, este de părere raportorul din partea forului legislativ, Monika Hohlmeier (PPE, DE). În dezbaterea care a avut loc înaintea votului ea a spus că, s-a ”obținut un echilibru bun între îmbunătățirea securității și respectarea drepturilor omului, pentru că scopul nu este de a avea siguranță fără drepturi”. Textul, agreat informal cu Consiliul în noiembrie 2016, a fost aprobat cu 498 voturi la 114 și 29 abțineri. Lista extinsă de preparative care vor deveni infracțiuni: călătorii în străinătate pentru a se alătura unui grup terorist și/sau a se întoarce în UE cu scopul de a comite un atac terorist; recrutare pentru terorism; training sau participarea la training pentru terorism; ajutarea, susținerea sau încercarea de a face un atac; instigarea publică sau lăudarea terorismului, și finanțarea terorismului și grupurilor teroriste. 

Ajutorul acordat victimelor terorismului
Noua directivă include și prevederi care să asigure o asistență imediată acordată victimelor și familiilor lor după un atac. De exemplu, statele membre UE ar trebui să se asigure că există servicii de ajutor care să ajute familiile să găsească spitalele unde se află rudele lor și să ajute victimele să se întoarcă în țările lor de origine, dacă au fost prinse într-un atac atunci când se aflau în vizită în alt stat UE. Asistența ar trebui să includă și sprijin medical și psihologic, precum și consiliere privind aspectele legale și financiare cum ar fi procedurile legale pentru a depune diferite cereri.

După publicarea noilor reguli în Jurnalul Oficial UE, statele membre vor avea la dispoziție 18 luni pentru a le transpune în legislația națională. Marea Britanie și Irlanda nu vor face subiectul acestei directive, dar pot notifica Comisia dacă vor dori să se alăture ulterior. Danemarca nu face subiectul acestei directive. 

Al doilea raport adoptat de Parlamentul a fost cel care se referă la noile reguli privind întărirea verificărilor la granițele externe ale UE, în vederea îmbunătățirii securității interne, care susţine că, toți cetățenii UE și din state terțe care vin în UE sau pleacă din UE vor fi verificați sistematic în bazele de date, cum ar fi cea a documentelor furate. Noile reguli au fost agreate cu Consiliul la 5 decembrie 2016. ”Securizarea granițelor noastre externe înseamnă construirea unui scut puternic împotriva terorismului în Europa și protejarea dreptului la viață, corolarul tuturor drepturilor. Fiecare viață pe care o salvăm descoperind un potențial luptător străin merită efortul, iar verificările sistematice în bazele de date sunt un pas obligatoriu către protecția minimă pe care avem datoria de a o asigura cetățenilor noștri”, a spus raportorul Monica Macovei (ECR, RO). Noul regulament, care schimbă Codul Schengen pentru granițe (SBC), a fost prezentat de Comisia Europeană în decembrie 2015. El obligă statele membre să efectueze controale sistematice ale persoanelor care traversează granițele externe ale UE în bazele de date cu documente furate și pierdute, în sistemul de informații Schengen (SIS) și în alte baze de date UE relevante. Verificările sunt obligatorii la toate granițele aeriene, maritime și pe uscat, atât la intrarea, cât și la ieșirea din UE. Modificarea regulilor este un răspuns la amenințările teroriste în Europa, așa cum au demonstrat recentele atacuri din Bruxelles, Paris și Berlin, precum și fenomenul ”luptătorilor străini”, adică cetățeni UE care se alătură grupurilor teroriste în zonele de conflict, cum ar fi Daesh în Siria și Irak. Rezoluția a fost adoptată cu 469 de voturi pentru la 120 împotrivă și 42 de abțineri. Însă dacă aceste verificări sistematice întârzie prea mult traficul pe uscat sau pe mare, statele UE pot efectua verificări ”țintite”, cu condiția ca un studiu de risc să fi arătat că acest lucru nu va crea amenințări printre altele la securitatea internă sau politicile publice. Cei care nu sunt subiect al unor verificări ”țintite” vor fi obligați să treacă printr-o verificare obișnuită care să dovedească validitatea documentelor lor de călătorie și să le confirme identitatea. 
Perioada de tranziție

La granițele aeriene, statele membre pot utiliza verificări țintite pentru o perioadă de tranziție de șase luni după intrarea în vigoare a noului regulament. Această perioadă poate fi prelungită ulterior cu maximum 18 luni în unele cazuri excepționale, cum ar fi atunci când aeroporturile nu au facilități pentru a performa verificări sistematice în bazele de date și au nevoie de timp să se adapteze. 

Regulamentul va intra în vigoare în a 20-a zi după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul va fi aplicabil imediat, iar în cele mai multe state membre, simultan. Danemarca, Marea Britanie și Irlanda nu s-au raliat acestui regulament.