Publicat: 13 August, 2017 - 13:01

Timp de 14 ani, ProEtnica a fost o manifestare primordial națională. Anul acesta, la ediția jubiliară de cristal, ne-am propus să facem primii pași spre internaționalizarea festivalului, bucurându-ne faptul că ni s-au alăturat numeroși parteneri externi.

Programul manifestării reunește momente de exprimare culturală a celor 19 organizații ale minorităților naționale în următoarele domenii: arta spectacolului, cu 61 de manifestări pe scena din Piața Cetății; în Piața Muzeului și Strada Muzeului sunt amplasate 14 standuri meșteșugărești și de prezentare ale comunităților etnice; în Sala Mare a Primăriei Municipiului Sighișoara, sunt susținute 14 prelegeri, conferințe și mese rotunde despre etnii și conviețuire interculturală traduse, simultan, în limba engleză; de asemenea, artiștii reprezentanți ai minorităților naționale realizează o expoziție de artă contemporană la Galeria de artă contemporană din Turnul Fierarilor; mai au loc workshopuri de creativitate precum și 4 parade ale diversității etno-culturale.

Ca o noutate, în programul ediției de anul acesta a fost inclusă 'Academia Interculturală de vară — ProEtnica', în colaborare cu Asociația Divers, cu 15 de participanți din țările europene; aceasta va începe pe 16 august și va dura până pe 21 august 2017.

Cele 19 minorități naționale vor fi prezente la 'ProEtnica 2017 — Festival Intercultural Sighișoara' cu peste 700 de participanți.

Serile Festivalului se vor încheia cu o serie de concerte și recitaluri susținute pe scena din Piața Cetății de către formații și interpreți apreciați atât în țară cât și în străinătate: Nadara Transylvanian Gypsy Band, Maia Morgenstern și Teatrul Evreiesc de Stat, Bucharest Klezmer Band, Formația Vecker, Zuralia Orchestra.

Programul ProEtnica — Festivalul Intercultural Sighișoara, poate fi găsit la următorul link: http://www.proetnica.ro/2017/images/program/Program-orientativ---ProEtni...\

Festivalul ProEtnica contribuie la consolidarea păcii interculturale într-o societate pluralistă și democrată, prin protecția minorităților naționale.

ProEtnica oferă minorităților naționale o Agora pentru exprimarea, păstrarea și dezvoltarea identităților etnoculturale din România și promovează dialogul intercultural și interacțiunea artistică.

ProEtnica este realizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și Consiliul Județean Mureș.

Proiectul este finanțat de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului

României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Guvernul României, prin

Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.

De asemenea, evenimentul se bucură de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania la

București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Centrul Național de Cultură a Romilor

din cadrul Guvernului României, FUEN (Federal Union of European Nationalities), Institutul pentru Relații

Externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru știință, Cercetare și

Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.