Publicat: 18 Februarie, 2019 - 01:14
Share

Peste 250 de copii din comuna Cosmesti, judetul Teleorman, au fost vizitati si consiliati de o echipa de medici in cadrul editiei cu numarul 54 a campaniei de "Preventie si Educatie pentru Sanatate", derulata de catre Patriarhia Romana. De altfel, elevilor Scolii Gimnaziale nr.1 din satul Ciuperceni le-au fost predate, vineri, notiuni de mentinere a igienei personale, de nutritie si metabolism si au invatat tehnici de imbunatatire a posturii sau moduri in care pot combate fenomenul de bullying. La final, voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului le-au oferit tuturor copiilor produse de igiena orala. 

Danut Pruna, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a afirmat: "A fost o activitate foarte reusita datorita bunei organizari a preotilor din localitate, dar si a oficialitatilor locale. Au fost foarte bine mobilizati copii, activitatea a fost structurata in doua parti, in prima parte au participat copiii din clasele 0-4, iar in a doua parte, copiii din clasele 5-8, mai ales ca si prezentarile sunt facute pe categorii de varsta. Daca psihologul in prima parte le-a spus o poveste despre cum sa isi infranga furia, in partea a doua s-a discutat direct despre bullying".

In aceeasi ordine de idei, psihologul Raluca Simion, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a punctat: "Le-am vorbit copiilor despre fenomenul de bullying si despre metode prin care pot sa isi calmeze emotiile mai putin pozitive si cum sa identifice atunci cand e mai mult decat o simpla cearta si lucrurile degenereaza. Daca acest fapt se intampla, elevul trebuie sa vorbeasca cu cineva. Prima problema pleaca din faptul ca ei incearca sa ascunda din rusine sau de frica unei pedepse. Tocmai pe acest fapt am mizat si eu, ca daca copiii ascund ce se intampla si tin in ei foarte mult timp, vor ajunge treptat sa nu mai aiba chef de scoala, sa se izoleze, sa se simta din ce in ce mai tristi, ajungand chiar sa evite scoala si orice context social si tot ce le facea placere inainte".

Doctorul Oksana Maria Gavrizi, medic stomatolog, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a mentionat: "A fost o experienta placuta, am vorbit despre igiena bucala si modul in care ei se pot peria pe dinti. Este foarte important sa le mentionam cum sa realizeze o tehnica de periaj corecta pentru ca altfel se vor agrava lucurile si vizitele la medicul stomatolog vor fi tot mai dese".

Profesorul de instruire clinica Gelu Costache, voluntar al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, a subliniat: "Noi am venit cu lucruri noi, interesante, am primit un feedback pozitiv. Copiii au retinut foarte multe lucruri si consider ca sunt mult mai avizati dupa demersul nostru. Referitor la informatiile despre postura, copiii le-au primit cu surpriza, nu banuiau ca posturile gresite pastrate zi de zi duc uneori la deformari si dureri care ne transforma viata".

Sesiunea de comunicari derulata de catre voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului a fost foarte bine apreciata de catre conducerea Scolii Gimnaziale nr.1, din satul Ciuperceni: Profesorul Bogdan Mihai a sustinut: "Este o initiativa foarte buna, au fost activitati deosebite care s-au bucurat de participarea activa a elevilor nostri, utile toate demersurile intreprinse astazi in cadrul acestei campanii. Sunt activitati menite sa completeze demersurile pe care le facem in unitatea de invatamant, la orele de curs sau in programele noastre educative si sunt facute de specialisti cu expertiza deosebita in domeniu si atunci sunt extrem de eficiente. Copiii au fost activi, extrem de receptivi la ce li s-a prezentat, dornici sa afle lucruri noi si sunt convins ca vor aplica in viata cotidiana cele invatate astazi".

 Preotul Florin Zamfir a conchis: "Consideram ca a fost o activitate binevenita, mai ales pentru faptul ca acesti copii nu se intalnesc foarte des cu astfel de activitati. Cu siguranta ca a fost o bucurie pentru ei si noi la randul nostru ne bucuram sa-i vedem ca ei primesc cu drag aceste lucruri frumoase pe care dumneavoastra le impartasiti de fiecare data".

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

 

Tag-uri Geo: