Publicat: 3 Februarie, 2018 - 11:00
Share

La sarbatoarea Intampinarii Domnului, voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului au desfasurat a 43 a editiei a Campaniei de "Preventie si Educatie pentru Sanatate", in beneficiul a 80 de copii din satele Rotari si Malu Rosu, aferente judetului Prahova. La editia aceasta, au participat 7 voluntari, printre care: un nutritionist, care le-a vorbit copiilor despre cum sa manance sanatos pentru a creste frumos, un medic stomatolog, ce a prezentat tehnica de periaj corecta si mijloacele auxiliare periajului, precum si un psiholog, care le-a explicat micutilor cum sa depisteze si sa combata eficient fenomenul de hartuire in scoli.

"Ca de obicei si astazi le-am povestit copiilor despre periajul corect si mijloace auxiliare periajului, cateva cuvinte despre caria dentara si despre ce se intampla daca nu ne spalam pe dinti. Le-am spus ca trebuie sa mearga de 2 ori pe an la medicul stomatolog chiar daca pe ei nu ii doare nimic, stomatologul poate descoperi anumite cariute despre care ei nu stiu.Copiii au fost receptivi, mi-au pus intreabari, chiar stiau cateva notiuni si m-au uimit", a punctat medicul specialist in stomatologie generala, Claudia Buduna.

 

De asemenea, Raluca Simion, psiholog, a mentionat: "Astazi, le-am prezentat copiilor notiuni despre bullying, cateva notiuni despre ce inseamna sa fii si victima si agresor in acelasi timp si despre faptul ca fiecare dintre noi poate sa joace ambele roluri si le-am dat cateva sugestii despre cum ar putea sa isi tina sub control emotiile si cum sa isi hraneasca partea buna si nu partea rea. Fenomenul acesta de Bullying a existat dintotdeauna, acum are si un nume si trebuie sa treaca dincolo de normal si fiecare dintre noi sa inteleaga ca o simpla imbranceala poate sa duca la adevarate drame si traume in sufletul unui copil. Un copil victima a acestui fenomen poate la randul lui sa devina agresor, in primul rand sau poate manifesta sentimente de tristete, de vinovatie, tendinta de izolare, de retagere sociala si poate chiar ganduri de distrugere. Copilul victima a acestui fenomen ar trebui sa il vada pe agresor ca fiind o persoana care are nevoie de atentie si sa reuseasca sa ii ignore cerintele de atentie si, eventual, sa-l hraneasca cu lucruri bune, cu vorbe bune si sa se retraga din acea relatie si sa anunte un parinte sau un profesor despre acest fapt. I se poate adresa psihologului chiar de la inceput, trebuie sa renuntam la ideile ca asa se caleste un copil in viata sau sa sunt sicane sau ca toti am trecut prin asta.

 

Psihologii apreciaza ca primul factor care conduce la un comportament agresiv al tinerilor este legat de mediul familiar si de ceea ce copiii vad acasă, la parinti. Conform statisticilor, sase din 10 copii cresc cu o forma de violenta fizica sau emotionala. Potrivit ultimelor date centralizate de catre ministerul Educatiei, au fost raportate anual aproximativ 19.000 de cazuri de violenta de orice fel la nivelul unitatilor scolare, dar specialistii in educatiei spun ca numarul este mult mai mare din cauza faptului ca celor mai mulţi dintre elevi le este teama sa raporteze abuzurile suferite sau cele la care au fost martori.

 

În acelaşi context, farmacistul Sorina Aurica a adăugat: "Astazi, am incercat, pe cat posibil, sa le structurez copiilor notiuni importante despre igiena si despre nutritie, despre a avea o viata sanatoasa. Aceste doua coordonate sunt foarte importante pentru a preveni diverse afectiuni asfel incat sa creasca sanatosi pentru a putea invata si a isi indeplini visurile".

 

"A fost o activitate foarte reusita, copiii au fost foarte receptivi, au pus foarte multe intrebari si cel mai impresionat a fost un moment de la sfarsit, cand o fetita a venit catre doamna stomatolog si a pupat-o pe obraz in semn de apreciere. La sfarsit, le-am oferit tuturor copiilor pasta de dinti, periuta si sapun", a subliniat coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, Danut Viorel Pruna.

 

"Activitatea de astazi mi s-a parut foarte frumoasa si foarte utila pentru ca am invatat multe lucruri noi. Azi am invatat cum sa ne pastram igiena orala, cum sa ne ingrijim, cum sa ne purtam in anumite situatii cand suntem hartuiti, cum sa avem o alimentatie foarte sanatoasa", a spus recunoscătoare Măriuca.

 

"Azi am invatat cum sa ne pastram igiena corporala, igiena danturii, sa avem grija de ea. Aceste activitati sunt foarte importante", a adăugat Alexandru.

 

"A fost o activitate foarte frumoasa pentru ca am invatat cum sa ne pastram sanatatea corpului nostru, cum sa ne comportam cand cineva ne jigneste, precum si la biserica invatam cum sa ne pastram sanatatea sufletului prin sfanta spovedanie si sfanta impartasanie. Ne-am bucurat ca ati venit aici la noi si va multumim foarte mult", a mentionat Dariana.

 

"Activitatea de astazi a fost una foarte frumoasa, a fost un ajutor foarte bun pentru noi toti si vom urma pasii pe care ni i-ati zis", a promis Constantin.

 

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului au fost incantati sa afle ca unii copii din satele Rotari si Malu Rosu efectueaza si ei munca de voluntariat la biserica din zana pentru ajutorarea semenilor. De altfel, generozitatea ar trebui deprinsa de catre toti oamenii, inca din primii ani ai vietii.

 

"Sunt voluntar la biserica. Azi a fost o activitate foarte frumoasa si care ne-a bucurat pe noi, copiii. Am invatat cum sa ne ingrijim, asa cum invatam si la biserica cum sa ne ingrijim sufletul prin sfanta spovedanie si sfanta impartasanie", a spus copilasul Ioan, voluntar la biserica din sat. 

 

"Activitatea de voluntariat o fac la biserica, il mai ajut pe Parintele nostru din sat. Este un om extraordinar de bun, mereu ne povatuieste, ne ajuta", a adaugat un alt elev. 

 

"Iata, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului s-au tinut de cuvant si azi la zi de mare sarbatoare ne-au intampinat cu un curs educativ, extraordinar de frumos si de folositor pentru tinerii comunitati, viitorul bisericii de maine. De cand sunt aici preot paroh nu s-au mai intamplat alte asemenea activitati, prima actiune a fost cea a voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, de acum cateva saptamani, pe 17 ianuarie. Astazi, este a doua activitate tot din partea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului. (...) Incercam cu cei 78 de copii pe care ii avem din satele Rotari si Malu Rosu sa facem lucruri frumoase, vrednice si mai ales sa se imbogateasca sufletul lor, asa cum spune si Simeon Mehedinti, “copiii sunt viitorul societatii de maine, viitorul bisericii de maine si viitorul nostru”. Daca nu avem un viitor pe care sa ne cladim valorile neamului nostru romanesc, se clatina ceea ce am construit noi, astazi. De aceea, inca o data, va multumim cu recunostinta celor care au dat binecuvantare voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului de a sosi, aici, in parohia noastra si va mai asteptam si cu alta ocazie si va intampinam cu bratele deschise", a spus preotul paroh Anghelines Gelu Gabriel, de la Parohia Rotari, Protoieria Urlati. 

 

Pana acum, campania de "Preventie si Educatie pentru Sanatate" are peste 10 000 de beneficiari, din peste 12 judete ale tarii.

 

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

 

Localizare: 

Geolocation is 45.0564011, 26.302651800000035