Publicat: 7 Octombrie, 2017 - 23:21

"Mişcare, provocator, generozitate, emoţii, stropi de ploaie... alergare". Acesta ar fi rezumatul succint al primei ediții a maratonului "Run 4 You", un concurs de alergare menit pentru o cauză nobilă şi organizat de către Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului. Evenimentul din inima Capitalei le-a oferit, sâmbătă, celor peste 50 de temerari participanţi la cros, dar și zecilor de susținători, precum și voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale un adevărat spectacol.

Peste 50 de persoane cu suflet mare au alergat de la primele ore ale diminetii 6 km. pe aleile din Parcul Alexandru Ioan Cuza, infruntand ploaia, ca să stranga bani pentru automatizarea a doua usi de la saloanele bebelusilor, sectia de terapie intesiva  de la Spitalul Marie Curie. Evenimentul s-a adresat atât persoanelor care iubesc sportul, dar şi celor care doresc să facă o faptă bună.
 

Printre acestia s-au numarat si personalitati din randul medicilor cum ar fi doctorul Catalin Cirstoveanu - seful sectiei de terapie intensiva de la spitalul Marie Curie şi soţia sa. Medicul Cirstoveanu a alergat la categoria 6 km şi soţia sa la categoria "cursa populară" de 3 km. Doctorul Cirstoveanu a declarat: "In calitate de medic sunt foarte multe lucruri de spus. In primul rand este vorba despre schimbarea de atitudine si ceea ce facem noi, nevoile sunt multe si nu vor termina niciodata. Copii au nevoie de iubirea si devotamentul nostru, dincolo de ceea ce spunem si ne plangem in fiecare zi. Au nevoie de dragostea nostra parinteasca, uneori. Este foarte greu, te consuma. Insa, o picatura din viata ta, astazi, maine, poimaine, astea sunt lucruri care nu se termina niciodata si ii schimba radical".

Laurentia Baciu, medic specialist medicina de urgenta a spus: "Pentru mine, ca medic, inseamna participarea in timpul meu liber, la orice actiune care este in folosul oamenilor. Deci, daca eu sunt pe ambulanta, este pentru ca imi doresc sa ajut foarte mult copiii, oamenii care au probleme. Aceasta actiune va ajuta acei copii de la Spitalul Marie Curie si ma bucur ca am putut sa fiu de folos".

Octavian Bojan, voluntar de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a punctat: "O zi nu asa primitoare, o zi ploioasa, dar cu o cauza nobila. Un cros caritabil, si dupa cum stim, voluntarii Paraclisului Catedralei Manturii Neamului, sunt alaturi de copiii aflati in suferinta. De ce sa nu faci un lucru bun, cand poti sa o faci, mai ales cand o faci pentru acesti copii suferinzi. De ce sa nu faci asa ceva pentru niste suflete nevinovate. In rest… totul pleaca din inima. Si din credinta in Dumnezeu".

La cros au alergat şi elevi! Unii dintre copii au venit de la Scoala Generală din localitatea Branesti, pentru a-si manifesta sprijinul pentru copiii bolnavi, insotiti de profesorul de religie, Sabina Steropoaie: "Dorinta a fost mare din partea elevilor mei, cand au auzit despre ce este vorba. Noi suntem interesati in ceea ce inseamna ajutorarea celor dragi. La orele de religie invatam ca trebuie sa avem grija de semenii nostri si este dorinta noastra de a pune in practica ceea ce am invatat". Acestora li s-au alaturat si 20 copii de la centrul de zi Sf. Nicolae din Bucuresti. Impreuna au alergat prin ploaie pentru sanatatea altor copii.
 

"Este pentru prima dată când particip la un cros si m-am antrenat foarte mult acasa, ieri, şi sunt foarte pregătită", a spus încrezătoare o fetiţă care a participat la cros.

"Am venit să alerg pentru micuţii bolnavi de la Spitalul Marie Curie, am aflat despre ei de la mama şi stiu că nu sunt foarte multe incubatoare în ţară. Nu am mai alergat până acum pentru nimic şi abia aştept să alerg pentru aceşti copii", a spus entuziasmat un copilas-concurent.

 

Veniti pentru a face miscare dimineata, pentru a se distra, dar si pentru a sprijini o cauza nobila, participantii au primit medalii, cupe si premii pentru participare. Relu Boraciu, ofiter activ in cadrul Fortelor Aeriene Romane si fost sportiv de performanta a ajuns la sosire pe locul al III-lea şi a declarat: "Sunt un impatimit al sportului si, in mod deosebit, am vrut sa imi aduc si eu contributia la ajutorul copiilor de la sectia de terapia intensiva de la Marie Curie. O actiune laudabila a voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului carora le recomand sa o tina tot asa".

Coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, Danut – Viorel Pruna, a detaliat: "Cros-ul a fost gandit impreuna cu o prietena de la clubul “Fit 4 You”. Am intervenit cand a fost nevoie sa decidem pentru cine alergam. Am ales sectia de terapie intensiva de la Spitalul Marie Curie pe care tocmai o vizitasem, pentru ca aceasta merita sprijinita. Doctorul Catalin Cirstoveanu, care este si medic voluntar in cadrul Campaniei “Sanatate pentru sate”, s-a implicat foarte mult in viata copiilor de acolo, de la sectia de terapie intensiva, al caror tata si mama este. Stiu din povestirile Domniei Sale ca multi dintre ei sunt abandonati, iar parintii lor nu vor sa mai auda despre ei. O surpriza placuta a fost faptul ca, desi nu si-a anuntat participarea, insusi domnul doctor Catalin Cristoveanu s-a inscris impreuna cu sotia sa la cursele de 3 km, respectiv 6 km. Odata cu participarea lui, si-a aratat din nou dragostea pentru copii, infruntand vremea neprietenoasa. Le multumesc si celor care au contribuit la buna desfasurare a acestui eveniment, domnului prof. dr. Pavel Chirila care ne-a asigurat ambulanta, Fortelor Aeriene Romane care au facilitat accesul copiilor la vizitarea Muzeului Aviatiei, Radio Trinitas care a asigurat sonorizarea evenimentului, sponsorilor si nu in ultimul rand voluntarilor si celor care au alergat".

La cros, au fost premiaţi primii trei băieţi şi primele trei fete de la cursele de 3, respectiv 6 km.

La finalul evenimentului, parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru, initiatorul si coordonatorul Campaniilor "Sanatate pentru sate", "Campania de Preventie si Educatie pentru sanatate", "Vino si doneaza sange, Salveaza o viata" a specificat: "Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh, Daniel s-a desfasurat acest maraton al bucurie, pentru ca insasi participantii au venit cu bucurie, mesajul maratonului a fost unul de bucurie, iar fondurile stranse vor merge sa aline suferinta copiilor de la Spitalul Marie Curie".

O surpriza pentru copiii participanti la cros a fost o vizită gratuită la Muzeul Aviaţiei, asigurată de către voluntarii CMN, unde elevii au primit premii in dulciuri si medalii pentru gestul lor generos. De asemenea, copii au primit şi o masa caldă, după cros.

Prin intermediul evenimentului sportiv care i-a inveselit si i-a mobilizat pe oamenii cu suflet mare, s-au strans bani pentru automatizarea a doua usi de la saloanele bebelusilor, sectia de terapie intesiva  de la Spitalul Marie Curie.

 

Localizare: