Publicat: 7 Februarie, 2018 - 18:18

Primarul General, Gabriela Firea, i-a acordat Presedintelui Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, dr. Aurel Vainer, titlul de ”Cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti”, in cadrul unei ceremonii care a avut loc in Sufrageria Regala a Muzeului National de Arta a Romaniei.

Primarul General, Gabriela Firea: "Domnul profesor Aurel Vainer, Presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, este unul dintre cei mai importanti promotori ai dialogului interconfesional. Aurel Vainer este omul care se daruieste pentru ceilalti, pentru semeni. De la domnia Sa am auzit cuvinte precum ‘umanitate’, 'solidaritate', 'pace', 'prietenie' si 'iubire'. Misiunea noastra pe acest pamant este sa daruim, sa intoarcem societatii tot ceea ce am primit, iar Aurel Vainer, in toata activitatea sa profesionala, a incurajat si a sprijinit tinerii. Astfel, pentru toate aceste merite incontestabile, la propunerea mea, ca Primar General si prin votul consilierilor generali, de astazi, domnul profesor Aurel Vainer este Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti“.

Un gest firesc de recunostinta si apreciere fata de personalitatea profesorului Aurel Vainer

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a afirmat ca presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Aurel Vainer l-a invatat cat de importanta este lupta impotriva intolerantei: "Dumneavoastra si colegii dumneavoastra m-ati ajutat sa cunosc istoria evreilor si, prin asta, si o parte importanta din istoria Romaniei. M-ati ajutat sa inteleg cat de importanta si cat de vitala este lupta impotriva intolerantei, lupta impotriva rasismului si lupta impotriva antisemitismului”.

Totodata,  Liviu Dragnea a  mai adaugat: “Din  relatia cu domnul Vainer am castigat mult. Am castigat cunoastere, care este dincolo de orice bogatie, dincolo de orice edificiu, dincolo de orice bun material. Domnul presedinte Vainer si Comunitatea Evreiasca din Romania si din Bucuresti au castigat un edificiu de o frumusete deosebita, Templul Coral, si voi fi onorat toata viata ca am pus umarul  la refacerea acestui templu. Faptul ca, la initiativa extrem de laudabila a doamnei Primar General, Municipalitatea a acordat titlul de Cetatean de onoare domnului Vainer, reprezinta un gest firesc de recunostinta si apreciere fata de personalitatea domnului Vainer, dar si recunoasterea importantei comunitatii evreiesti din Bucuresti.

Promotor al pacii si al prieteniei, prin dialog si prin cooperare religioasa si sociala

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane,  Preafericitul Parinte Daniel: "Cu deosebita bucurie am aflat de aceasta intentie laudabila a Primariei Capitalei de a acorda domnului Aurel Vainer titlul de Cetatean de onoare al Capitalei Romaniei, la implinirea venerabilei varste de 86 ani, un promotor al pacii si al prieteniei, prin dialog si prin cooperare religioasa si sociala. In calitatea sa de parlamentar, domnul Aurel Vainer a sustinut initiativa Patriarhiei Romane de a infiinta in anul 2011, impreuna cu celelalte culte religioase recunoscute, Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania, prin care este promovata credinta in Dumnezeu si importanta acesteia in viata persoanei si a societatii. Am apreciat sprijinul acordat de Presedintele Comunitatii Evreiesti din Romania eforturilor noastre de pastrare a simbolurilor religioase in spatiile publice din Romania, mai ales pentru mentinerea orelor de religie in scolile de stat din Romania."

"Fie ca aceasta atribuire a titlului de cetatean de onoare sa fie o cale de victorie pentru principii si valori umane"

 

Profesorul Aurel Vainer a multumit Primarului General pentru distinctia primita si a dat asigurari ca va milita in continuare pentru punerea in practica a valorilor iudeo-crestine care stau la temelia Europei: "Sunt profund emotionat ca devin, incepand cu acest moment, Cetatean de Onoare al capitalei Romaniei. Este o bucurie imensa. Pozitia in care ma aflu poate fi considerata o pozitie de invidiat, dar pentru mine este o pozitie extraordinara si multumesc Consiliului General al Municipiului Bucuresti si mai ales doamnei Primar General  care a avut initiativa si a sustinut cu toata taria acordarea acestui titlu care ma onoreaza. Am imbratisat tot ceea ce este bine pentru Romania, pentru poporul roman, pentru lumea intreaga. Sunt un mare sustinator al pacii. Fie ca aceasta atribuire a titlului de Cetatean de Onoare sa fie o cale de victorie pentru principii si valori umane. In acest sens, am militat si militez pentru punerea in practica a valorilor iudeo-crestine care stau la temelia Europei. Sunt locuitor al Bucurestiului de trei sferturi de veac. Am avut o curiozitate de copil sa cunosc bine Bucurestiul si il cunosc din multe puncte de vedere. Este o mare bucurie pentru mine si va asigur ca voi onora mai departe calitatea mea de bucurestean, mai ales ca sunt cetatean de onoare al Bucurestiului"

 

Profesorul Aurel Vainer a fost decorat cu Ordinul Steaua Romaniei  in grad de ofiter in anul 2013, Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Cavaler, conferit de Franta  in anul 2009 si cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Comandor in decembrie 2016. Este unul dintre sustinatorii activi ai infiintarii Muzeului de Istorie a Evreilor din Romania la Bucuresti si s-a implicat activ in organizarea in Romania a simpozioanelor iudeo-crestine, precum si in conservarea si restaurarea celor 87 de sinagogi din cele cateva mii in perioada interbelica, 34 dintre acestea fiind clasate ca monumente istorice.

La eveniment au mai participat ministrul Culturii, George Ivascu, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie, secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, fostul presedinte al Academiei Romane, Eugen Simion, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Sorin Dimitriu, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, Ibram Iusein, reprezentatul comunitati evreiesti in Parlamentul Romaniei, deputatul Silviu Vexler, rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Mihnea Costoiu, ambasadorii  la Bucuresti ai Israelului, Turciei, Germaniei si Rusiei, directorul Teatrului Evreiesc de Stat, Maia Morgernstern, precum si alte personalitati din domeniul universitar, cultural si politic.

 
 

Tag-uri Nume: