Publicat: 29 Septembrie, 2017 - 18:58
Cu prilejul comemorării a 2000 de ani de la moartea marelui poet latin

Cu prilejul comemorării a 2000 de ani de la moartea marelui poet latin Publius Ovidius Naso, care a fost considerat, alături de Horațiu și de Virgiliu, unul dintre clasicii literaturii latine, născut la Sulmona și trecut în neființă la Tomis, Muzeul de Artă Constanța și-a propus realizarea proiectelor Bimilenar Publius Ovidius Naso (48 a.Ch. – 17 p.Ch.) - drumul exilului, respectiv Publius Ovidius Naso (43 a.Ch. – 17 p.Ch.) la Pontul Euxin - Bimilenar.

Proiectul Bimilenar Publius Ovidius Naso (48 a.Ch. – 17 p.Ch.) - drumul exilului a fost implemetat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, în perioada mai - iulie 2017 și a constat în organizarea unei expoziţii itinerante, inspirată din opera poetului Ovidius, în 6 oraşe, din cele 3 ţări pe care acesta le-a parcurs în drumul său de exil până la Pontul Euxin și un spectacol de poezie pe versuri ovidiene, realizat de actorul român Emil Boroghină. A fost refăcut drumul exilului lui Ovidius de la Roma la Pontul Euxin, cu 63 lucrări de grafică, realizate de 21 de artişti plastici contemporani din România, Italia, Grecia şi Bulgaria, ţări pe teritoriul cărora putem identifica drumul pe care l-a parcurs poetul spre exilul său, ca urmare a edictului de relegare dat de împăratul Augustus. Primul eveniment a avut loc însă la Sulmona (anticul Sulmo), locul de naștere al lui Ovidius, la sala Rotonda din cadrul bisericii San Francesco della Scarpa. Aici expoziția a stat la dispoziția publicului în perioada 15 - 20 mai. Ulterior, expoziția a luat drumul Romei, unde a fost deschisă publicului, la Academia di Romania, până la jumătatea lunii iunie. La mijlocul lunii iunie, expoziția a fost dusă la Brindisi și a fost vernisată la Palazzo Granafei Nervegna. De la Brindisi, anticul Brundisium, locul de îmbarcare al poetului Ovidius Naso pentru a ajunge la Tomis, expoziția a luat drumul Corintului, unde a fost vernisată la Galeriile de Artă. De la Corint, expoziția a refăcut drumul terestru pe care l-a parcurs marele poet latin până la Pontul Euxin și a fost deschisă la Galeriile de Artă din Nessebar și la Centrul Cultural „Palatul” din Balcic.

Cele 63 de lucrări de grafică, inspirate din opera marelui poet latin, au fost realizate realizate de artişti: Lino Alviani, Arturo Faiella și Yoselin Giovani din Italia; Alex Dimitriadis, Xenis Sachinis și Kostis Spanopoulos din Grecia; Peter Lazarov, Yavora Petrova și Bozhidar Tonev din Bulgaria, precum și Loretta Băluţă, Marieta Besu, Aurel Bulacu, Zuzu Caratănase, Mircia Dumitrescu, Suzana Fântânariu, Emilia Kiss, Anna - Maria Orban, Lelia Rus Pîrvan, Matei Şerban Sandu, Atena Elena Simionescu și Florin Stoiciu din România.

Evenimentele din cadrul acestui proiect au fost realizate cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Constanța și au fost sponsorizate de Fundația Fildas Art, prin programul „Catena pentru artă”.

Proiectul „Publius Ovidius Naso (43 a.Ch. – 17 p.Ch.) la Pontul Euxin - Bimilenar” se realizează de către Muzeul de Artă Constanţa (în calitate de solicitant), în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici - filiala Constanța, în perioada august - noiembrie 2017. Proiectul îşi propune realizarea unui spectacol artistic care să pună în scenă sosirea lui Publius Ovidius Naso la Tomis, a unei expoziţii, inspirată din opera poetului, la Constanța - anticul Tomis și Mangalia - anticul Callatis, pentru a comemora împlinirea a 2000 de ani de la moartea acestuia și a unei expoziții care să promoveze drumul exilului realizat la 2000 de ani de la moartea lui Ovidius de o echipă de la Muzeul de Artă Constanța, cu o expoziție itinerantă inspirată din opera marelui poet latin și realizată de artiști plastici din România, Italia, Grecia și Bulgaria. Expoziţia cu lucrările artiștilor a fost deschisă publicului începând cu mijlocul lunii august la Casa de Cultură din Mangalia (anticul Callatis), iar la Constanța (anticul Tomis) va fi deschisă la sfârșitul lunii octombrie. Lucrările de artă au fost realizate de artişti: Lino Alviani, Arturo Faiella și Yoselin Giovani din Italia; Alex Dimitriadis, Xenis Sachinis și Kostis Spanopoulos din Grecia; Peter Lazarov, Yavora Petrova și Bozhidar Tonev din Bulgaria, precum și Loretta Băluţă, Marieta Besu, Eugenia Botezatu, Aurel Bulacu, Zuzu Caratănase, Mircia Dumitrescu, Suzana Fântânariu, Emilia Kiss, Anna - Maria Orban, Lelia Rus Pîrvan, Matei Şerban Sandu și Atena Elena Simionescu din România. Spectacolul teatral va pune în scenă momentul ajungerii lui Ovidius la Tomis, după un scenariu original al autorilor Bogdan Boeru şi Liviu Lungu, în adaptarea şi regia d-lui Lucian Iancu. Acesta va avea la bază versuri din opera poetului Ovidiu, o reprezentație de balet şi interpretarea unui cor, într-o regie care va descrie trăirile sufleteşti ale poetului, experienţele de viaţă ale exilului în climatul aspru al Tomisului şi asprimea convieţuirii cu „barbarii”. Cea de-a doua expoziție va scoate în evidență omagiul adus marelui poet latin în cadrul proiectului Bimilenar Publius Ovidius Naso (48 a.Ch. – 17 p.Ch.) - drumul exilului, prin refacerea drumul de exil pe care acesta l-a parcurs acum mai bine de 2000 de ani.

Evenimentele din cadrul acestui proiect sunt realizate cu sprijinul financiar al Primăriei Constanța și al Consiliului Județean Constanța.

Localizare: 

Tag-uri Nume: