Publicat: 17 Decembrie, 2016 - 17:36

La 14 decembrie 2016, președinția slovacă a ajuns la un acord informal cu Parlamentul European privind utilizarea coordonată a unei benzi de frecvență importante care va permite viteze mai mari și un acces mai bun la internetul mobil în întreaga Europă. În același timp, acordul abordează nevoile în materie de spectru de frecvențe pentru difuzare. Rezultatul discuțiilor va fi transmis spre aprobare statelor membre la începutul anului 2017.

Árpád Érsek, ministrul slovac al transporturilor, construcțiilor și dezvoltării regionale, a declarat: „Spectrul de frecvențe reprezintă o resursă prețioasă care trebuie utilizată în mod inteligent și strategic. Eliberarea benzii de frecvență de 700 MHz pentru serviciile pe suport radio de bandă largă este o soluție benefică atât pentru industria digitală și sectorul audiovizual, cât și pentru toți consumatorii. Ea generează certitudine juridică pe termen lung și este esențială pentru adoptarea tehnologiei 5G. Acest lucru înseamnă o mai bună conectivitate pretutindeni.”

Conform acordului, țările UE trebuie să realoce banda de frecvență de 700 MHz (694-790 MHz) pentru serviciile pe suport radio de bandă largă până la 30 iunie 2020. Dacă nu sunt în măsură să facă acest lucru, o amânare de până la doi ani este posibilă în situațiile justificate în mod corespunzător.

Banda de 700 MHz oferă viteze mari și o acoperire excelentă. Utilizarea sa coordonată pentru internetul mobil va promova adoptarea tehnologiei 4G și va contribui la o ofertă de bandă largă de înaltă calitate pentru toți cetățenii europeni, inclusiv în zonele rurale. O conectivitate sporită le va permite cetățenilor să comunice și să utilizeze conținutul de pe internet și serviciile din domeniu în viața lor de zi cu zi, oriunde s-ar afla. Aceasta îmbunătățește condițiile pentru afaceri, stimulează cererea pentru mai multe servicii și intensifică dezvoltarea economică.

Totodată, această atribuire specifică de spectru de frecvențe va facilita lansarea tehnologiei 5G, de îndată ce aceasta devine disponibilă (în jurul anului 2020). Tehnologia 5G va permite consolidarea substanțială a capacității rețelelor pe suport radio și o conectivitate omniprezentă, ceea ce va facilita dezvoltarea eficace a unor servicii inovatoare, cum ar fi asistența medicală la distanță, automobilele conectate și infrastructurile inteligente. Crearea condițiilor pentru aceste noi tehnologii este esențială pentru competitivitatea Europei pe plan mondial.

Serviciile de radiodifuziune și televiziune, precum televiziunea digitală și microfoanele fără fir, își vor menține prioritatea în banda de sub 700 MHz (470-694 MHz) cel puțin până în 2030, conform necesităților naționale. Acest lucru oferă sectorului audiovizual previzibilitate în materie de reglementare pe termen lung, astfel încât să poată oferi în continuare servicii și să asigure investițiile necesare.

Gama de 470-790 MHz este în prezent utilizată pe scară largă pentru difuzarea programelor de televiziune digitală și pentru microfoane fără fir, de exemplu în teatre, concerte și evenimente sportive.

Localizare: