Publicat: 2 Iunie, 2020 - 18:31
Share

Ministerul grec al Afacerilor Externe a facut astazi un demers către ambasadorul Turciei la Atena pentru intențiile Ankarei de explorare a petrolului și a gazelor naturale în apropiere de insula greaca Rodos, din arhipelagul Dodecanez.

Grecia a menționat că țara este și rămâne pe deplin pregătită să ofere un răspuns la această provocare, dacă Turcia decide să realizeze respectivele prospectiuni, în cele din urmă.

Seful diplomatiei elene l-a convocat pe ambasadorul turc la Atena, exprimand protestul față de intențiile părții turce de a căuta și produce hidrocarburi de către compania petrolieră de stat turcă în zonele offshore din Grecia.

Ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a declarat că “semnlalele aparute in presa turca, inclusiv in cea de stat cu privire la mai multe cereri adersate guvernul turc de catre compania petrolieră de stat din Turcia, vizand exploatarea, in zona platformei continentale a Greciei, fac parte dintr-o serie de acțiuni, prin care Turcia încearcă să uzurpe, pas cu pas, drepturile suverane ale Greciei, a subliniat seful diplomatiei elene.

De asemenea, la sfârșitul anului trecut, relațiile dintre Grecia și Turcia s-au deteriorat brusc din cauza memorandumului de înțelegere semnat de Turcia cu guvernul de la Tripoli, privind delimitarea zonelor maritime dintre Turcia și Libia.

Potrivit Ministerului Grec de Externe, documentul, care conține coordonatele pentru delimitarea efectivă a apelor teritoriale și a zonelor economice exclusive ale Turciei și Libiei, privează insulele grecești care se află între Turcia și Libia de zonele economice exclusive aferente lor, pe cale de consecinta, Grecia consideră că acest memorandum este nul și neavenit.

Ciprian POP

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: