Excesul de democratie dauneaza partidului

Punctul pe Y / vineri 19 februarie 2010 Nr: 2981

Excesul de democratie dauneaza partidului

Ceea ce se intampla acum cu PSD-ul este fara precedent in istoria de doua decenii a partidului.

Niciodata, pana la aceasta runda, alegerea echipei conducatoare nu a constituit o necunoscuta de un nivel asemanator. De obicei, congresul valida hotarari dinainte luate si acceptate, deciziile nefiind puse sub semnul intrebarii. O singura data lucrurile s-au abatut de la fagasul normal - in 2005. Dar atunci, rezultatul final nu a fost consecinta unei competitii, ci al manevrelor de culise prin care „primejdia” intoarcerii lui Iliescu la carma partidului a fost inlaturata de gruparea care se simtea vizata de intentiile de curatenie politica si ideologica pe care acesta promisese sa le faca.

Se pare ca epoca liderilor puternici, necontestati, a apus pentru totdeauna. A venit vremea democratiei de partid. Care inseamna ca nimeni nu este suficient de puternic, de autoritar, pentru a-si asigura dinainte victoria. De altfel, democratia cam asta inseamna: triumful celor mediocri, manipulabili. Personajele autoritare prezinta un pericol si, de regula, majoritatea se coalizeaza impotriva lor.

Cu mai putin de 48 de ore inaintea congresului, lucrurile nu sunt deloc clare. Ba, din contra, sunt extrem de fluide si balanta sanselor tresare tot timpul, nehotarata, intre listele inchise sau deschise si uninominalul preferat de catre candidati.Nici lista acestora nu este suficient de clara pentru a sti care sunt principalele elemente in joc. Desi beneficiaza de pole-position-ul presedintelui in exercitiu, Mircea Geoana nu pare, deloc, sa se desprinda in castigator, mai ales ca Ponta, intrat mai tarziu in cursa, suscita interesul unei parti tot mai importante a electoratului intern. Ezitantul Nastase ar putea produce si el o regrupare considerabila daca se va re-hotari sa candideze. Cat despre candidatura neortodoxa a lui Mazare, nu este deloc exclus sa rupa si ea contingente notabile. Diaconescu si Mitrea raman si ei in carti, chiar daca fara sanse prea mari.

Ce inseamna asta? Ca PSD-ul se afla intr-o etapa in care nu dispune de lideri autentici, capabili sa remorcheze partidul spre pozitiile de altadata. Retragerea lui iliescu din toate functiile complica si mai mult lucrurile, mai ales ca aceasta nu are un legatar desemnat care sa-i preia coeficientul de popularitate. Sambata, nu doar in culise, se va da o batalie dura, lipsita de menajamente, pentru o mostenire grevata de prea multe ipoteci…

Sursa zp.ro: http://www.zp.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-5-pid-3170.phtml